Noaberpad
Nieuweschans (NL) - Emmerich (D) 379 km

etappe: Nieuweschans-Oudeschans (12 km)

16 April 2006

We zijn een beetje laat, maar aangezien het deze zondag aardig weer is besluiten we om een begin te maken met het Noaberpad.

Om 14:55 gestart bij station Nieuweschans. Na een blik op de voormalige locomotief-remise wandelen we het Nieuweschanskerbos in.
Na 200 meter is het iets onduidelijk waar we heen moeten. De markering is niet duidelijk. De beschrijving klopt ook niet helemaal, dus gaan we maar op het kaartje af. We zien een ree midden op het pad staan. Prachtig gezicht!
Iets verderop zien we het beest in het bos staan met nog een soortgenoot. We komen langs de kartonfabriek en wandelen vervolgens het dorp weer in.

De nieuw aangelegde vestingswal ziet er wel erg modern uit. Iets verderop ziet het dorp er authentieker uit. Wel zijn de oude bomen kortgeleden gerooid.

De grenspalen links en rechts bij het kanon staan symbool voor de route naar Emmerich. We laten het kuuroord rechts liggen (misschien nog eens een keer laten verwennen).

We volgen buiten het dorp de dijk van de Westerwoldse Aa en later het B.L. Tijdenskanaal. De route komt niet meer overeen met het kaartje. Zo te zien is hier flink wat gewijzigd met de dijken en het water. Een eind verder wordt nog aan de dijk gewerkt en volgt een kleine routewijziging.

De markering van de wijziging is niet helemaal duidelijk. Achteraf gezien hadden we de dijk nog iets verder moet verlaten. Maar langs een maaipad parallel aan de dijk van het B.L. Tijdenskanaal is het mooi wandelen.

Opnieuw zien we twee reeën. We komen uit op het erf van een glasblazerij. We kijken binnen even rond en zien de glasblazer nog even zijn kunsten vertonen.
Na een stuk door het open veld langs een paar monumental boerderijen wandelen we richting een jong bos.

We zien maar liefst 7 reeën staan in het veld.

Oudeschans, ons einddoel, komt in zicht en daarom bellen we maar met de taxicentrale voor een ritje met de Taxi-Plus. We moeten een straatnaam en huisnummer opgeven. In het boekje zag ik de Voorstraat genoemd en gokte maar op huisnummer 1. We kunnen rond 18:00 uur de taxi verwachten. We komen om 17:20 in Oudeschans aan, zodat we tijd genoeg hebben om het vestingdorp even te bekijken en nog een kop koffie te kopen.

Nu blijkt Voorstraat 1 niet te bestaan! Het laagste oneven nummer is 5. We wachten vlakbij dit huis op een bankje tot de taxi huisnummer 1 komt zoeken. Mooi op tijd, 17:50 komt de taxi er al aan. De chauffeuse komt er ook achter dat nummer 1 niet bestaat, maar ziet ons gelukkig zwaaien.

Voor totaal 6 euro mogen we met de taxi naar Nieuweschans.
De eerste 12 km zijn afgestreept. Nog 367 km naar Emmerich

Terug naar het etappe-overzicht