Noaberpad
Nieuweschans (NL) - Emmerich (D) 379 km

etappe: Oudeschans - Rhederbrug (12 km)

7 Mei 2006

Eigenlijk was het de bedoeling om te gaan fietsen deze zondagmiddag. Maar het waait nogal flink, dus de gedachte aan tegenwind doet ons besluiten om een stukje Noaberpad te gaan doen.

We reizen met de auto naar Oudeschans via een omweg omdat de afritten aan de A7 zijn afgesloten vanwege werkzaamheden. Iets na half drie gaan we op weg richting Bellingwolde. We zien opnieuw het bos met de 7 reeën van de vorige keer en de statige boerderijen. Na 1,5 km moeten volgens het boekje langs een sloot, maar er staat ter plekke een routewijziging aangegeven.

We besluiten (zoals het hoort) om de routewijziging te volgen, maar moeten het dus uitsluitend doen met de markeringen. In eerste instantie lijkt het een routeverkorting, maar het blijkt in kilometers zeker niet korter te zijn, maar wel een verbetering van de route. We kennen dit deel van de route van een eerdere wandeling uit het bekende "blauwe boekje" met rondwandelingen in de provincie Groningen.

Langs de hoofdweg in Bellingwolde blijkt nog eens hoe mooi het dicht bij huis kan zijn. Prachtige, grote boerderijen en gebouwen!

Via een nieuwe route door het dorp komen we uiteindelijk bij het B.L. Tijdenskanaal uit, waarbij nog een bloeiende kerriestruik langs het pad zien staan.

Daarna komen we bij de Duits-Nederlandse grens en een aantal oude "redoutes", verdedigingswerken.
Ook het bloeiende koolzaad nemen we nog even mee op de route...

We lopen een heel stuk precies op de grens. Afgezien van de grenspalen is niet te zien dat hier een grens loopt, nou ja, liep?

Actueel in de krant van afgelopen week was dit gebied ook: Het geluid van de windmolens aan de duitse kant houdt de bellingwolders uit hun slaap.. of zijn het Lethenaren?

De bijen zijn blijkbaar ook weer actief. De imkers hebben het er in ieder geval druk mee.

Opnieuw komen we bij het B.L. Tijdenskanaal en lopen richting de Lethebrug.
Ik probeer nog vast te leggen wat we ook voelen: zand!
We komen al aardig richting ons eindpunt Rhederbrug. Omdat we weer gebruik maken van Taxi Plus heb ik me deze keer goed voorbereid op de adressen die ik aan de taxicentrale moet doorgeven. Het eindpunt opgezocht via Tomtom en daar op de gewenste plek geklikt. Uit de oplichtende huisnummers en straatnaam komt dat ik Rhederweg 25 als vertrekadres kan aanhouden. De eindbestemming weten we van de vorige keer: Voorstraat 2 (in plaats van 1) in Oudeschans. Afgesproken tijdstip: 17:30.

We komen in Rhederbrug bij het eindpunt van vandaag om 17:00 uur aan.

Bij de brug zit een gelijknamig dorpshuis met huisnummer..... 174 !!!!!!!! Hoezo 25 of een even nummer daar in de buurt?

Na wat rond te kijken blijkt er op het huis naast de brug toch een nummer 25 te zitten. Iets verder bestaat nummer 19, dus het zit waarschijnlijk toch goed. Bij de brug staat ook nog een mobiele snackbar, dus even een ijsje gekocht. Het ijsje is nog niet op of er rijdt al een taxi voorbij! En ja hoor, iets verderop blijkt die te zoeken naar het opgegeven huisnummer want hij draait. Het blijkt inderdaad "onze" taxi te zijn. Opnieuw kunnen we voor 6 euro (5,85 om precies te zijn) teruggebracht worden naar de auto. Eveneens opnieuw een kwartier voor de afgesproken tijd, maar in de marge van plus of min een kwartier!

Opnieuw 12 km afgelegd: Nog 355 km naar Emmerich!

Terug naar het etappe-overzicht