Noaberpad
Nieuweschans (NL) - Emmerich (D) 379 km

etappe: Rhederbrug - Weende (24 km)

31 Mei 2006

We hebben vakantie en zijn eergisteren thuisgekomen van een weekje Corfu. Wàt een temperatuursverschil! In Griekenland 30 graden en nu nauwelijks 12 graden. De buienkans is aanwezig, maar het is droog deze morgen. We trekken er op uit om een langere etappe te wandelen van het Noaberpad, 24 kilometer.

Om 10 uur komen we aan bij buurthuis "de Brug" in Rhederbrug, waar we de auto op de parkeerplaats van het buurthuis neerzetten. We wandelen nog een stuk langs het B.L.Tijdenskanaal en komen dan langs een paar veenplassen.

Als we na zo'n 50 minuten Bellingwolde achter ons hebben gelaten worden we de dijk van het Veendiep opgestuurd. Dit blijkt niet echt makkelijk te bewandelen: Nogal begroeid zeg maar.... Gelukkig kunnen we als alternatief een fietspad nemen dat onderlangs de dijk loopt. Door het veld met een weids uitzicht. Een veld klaver wordt gemaaid met enorme machines. Ook imponerend om te zien. Na deze ruime vlakte te hebben overgestoken komen we bij de molen "Weddermarke" aan de rand van het recreatiegebied Wedderbergen.

We drinken even wat op een van de bankjes voor de molen. Vrijwel direct nadat we het gebied Wedderbergen binnenkomen, zien we een kampwinkel en snackbar. Er blijkt zelfs nog een klein café achter te zitten. Aangezien we toch nog graag een kopje koffie willen drinken gaan we naar binnen en nemen daar een paar kopjes met het bruine vocht.

De route door het recreatiegebied blijkt wel wat hindernissen te kennen:
Hoge brandnetels! En nauwelijks een pad te ontdekken tussen deze planten. Toch nog een geluk dat het geen 20 graden is.
Met korte broek was deze route niet te volgen! Gelukkig is het maar van korte duur en komen we verder langs het bungalowpark en vervolgens langs de recreatieplas.

Daarna komen we via het Soldatenpad (oude route voor soldaten vanaf Winschoten richting Bourtange) op de es van Wedde. Het veld heeft fraaie kleuren van grassen en andere planten.

Rond 13.00 uur komen we in Wedde langs onder meer het kerkje.
De burcht van Wedde zien we door de bomen, maar wordt grotendeels door het groen aan het zicht ontnomen. Even buiten het dorp nemen onze broodjes en uiteraard de Breakers.

Na deze lunch-break vervolgen we onze weg langs een maaipad bij de Westerwoldse Aa.

Gelukkig is dit maaipad goed begaanbaar. Vanaf Veele komen we in het prachtige gebied rond Ter Wupping en Smeerling. Bij wat vennetjes is het fraaie veenpluis goed zichtbaar. Iets verder komen we in het gehucht Ter Wupping en kruisen daar het Mussel-A-Kanaal.

In het laatste stukje op weg naar Smeerling ziet Alie plotseling een ree in het veld staan aan de overkant van de Ruiten Aa.

Daarna komen we in Smeerling en bekijken het beschermd dorpsgezicht, maar bezoeken het Theehuys Smeerling ook voor.... juist, thee.

Sommige mensen leven blijkbaar op grote voet...
Na de pauze komen we in het fraaie gebied in en rond het Metbroekbos.

Er sneuvelt nog wel eens een route-markering. Hier ligt er een langs het pad....

En snel komt het eind van de etappe van vandaag in zicht. Daarom maar weer met de taxicentrale gebeld voor een ritje met de Taxi-Plus.
Opnieuw keurig op tijd kwam de taxi aan bij het met Tomtom gezochte adres Weenderstraat 52. Inderdaad, zoals gehoopt, op de hoek met de Renneweg.

 

Nog 331 km naar Emmerich! Morgen weer een stuk.....

Terug naar het etappe-overzicht