Noaberpad
Nieuweschans (NL) - Emmerich (D) 379 km

etappe: Weende - Wollinghuizerbrug - Weende (19 km)

1 Juni 2006

Piet Paulusma had voor vandaag mooie dingen beloofd. Bij het opstaan deze morgen klopte dat nog aardig. Maar al voor het ontbijt kwam er flink wat water naar beneden... Hopend op betere tijden gaan we toch op weg en parkeren de auto in Weende. Op dat moment ziet het er best aardig uit. Wel een harde wind, wat met 10 graden koud aanvoelt, maar daar kunnen we mee leven.

We wandelen al snel langs de oevers van de Ruiten Aa waar de meandering in ere hersteld is. Ook een vistrap is er fraai aangelegd bij een stuw.

Ook wat klauterwerk hoort er in dit gebied blijkbaar bij:

Op de stafkaartjes lijkt het vandaag een vrij onaantrekkelijke route te worden langs lange rechte wegen. Gelukkig valt dit heel erg mee! We komen lang bossingels en schelpenpaden en hebben tijdens het wandelen nooit het idee dat het saai wordt.

Na 80 minuten wandelen komen we om half twaalf bij de Bourtanger Sluis in het Ruiten Aa Kanaal. In tegenstelling tot de routebeschrijving wijst de markering ons de weg over het hoogholtje en gaan we langs de rechter- in plaats van de linkeroever richting Bourtange. Dit is een leuk schelpenfietspad en onderweg zien we nog een broedende meerkoet.

In Bourtange komen we op en punt waar we de route een lus van 6,5 km maakt rond en door de vesting Bourtange. Voor de route naar Emmerich schiet dat natuurlijk niet op, maar we maken het rondje wel, want het is inmiddels een poos geleden dat we in Bourtange waren.

We maken eerst een ruime rondgang buiten de vestingwallen om richting de duits-nederlandse grens. Hierbij komen we voor het grootste deel over de Bakovenkade. Een dijkje dat ervoor zorgde dat het moerasgebied in een ruim gebied rond Bourtange onder water kwam te staan.
stuwtje voor de inundatie van het gebied rond Bourtange

Langs de landsgrens is nog een verdedigingswerk te zien. (de Linie) We zijn er juist op tijd voordat we nat worden van een overtrekkende bui. Onder de begroeiing is het nog droog.

Tussen de struiken en bomen door is het voormalig duits grenskantoor te zien. Het pad komt uit bij de weg, tegenover het voormalig nederlands grenskantoor. Hier kwam ik vroeger voor het eerst in het buitenland en kreeg een heuze stempel in mijn toeristenkaart.

We wandelen nu weer naar Bourtange om de vesting te doorkruisen.

Via verschillende bruggen en poorten komen we op het dorpsplein terecht.

Op het dorpsplein aangekomen is het inmiddels ook 13.00 uur en tijd voor een etenspauze. We kiezen voor eetcafe 't Oal Kroegie en bestellen beide een pannenkoek.

We wandelen de vesting weer uit voor de laatste kilometers via het Moddermanspad richting het zuiden.

Om 14:30 kwamen we bij de Wollinghuizerbrug. Voor de zekerheid het adres van het huis bij de brug (Hogebrugweg 3) genoteerd voor gebruik van Taxi Plus... De Wollinghuizerbrug is het eindpunt voor vandaag op de route. We hebben 16 km gewandeld via de route, maar het beginpunt ligt hier slechts 3 kilometer vandaan. Bijna een rondwandeling dus. Die maken we er zelf van door deze keer de route naar de auto te voet af te leggen.

We komen een stukje langs de route van vanmorgen en het laatste stukje snijden we af door de route door een aardappelveld te nemen. Uiteraard goed uitkijken waar we onze voeten neerzetten, maar zo komen we tegen half vier bij de auto in Weende terug. Totaal dus 19 km gewandeld, waarvan 16 km op de route.

Nog 315 km naar Emmerich!

Terug naar het etappe-overzicht