Noaberpad
Nieuweschans (NL) - Emmerich (D) 379 km

etappe: Laude - Barger-Compascuum (27 km)

22 Augustus 2006

In onze tweede vakantie van deze zomer hebben we nog even de mogelijkheid om te gaan wandelen. Omdat we ook nog een dagje naar de dierentuin willen hebben we 2 nachtjes geboekt bij Tulip Inn Ten Cate in Emmen. Het plan is vandaag wandelen, morgen dierentuin en overmorgen weer wandelen.

De weersverwachting belooft 's-morgens wat buien maar 's middags opklaringen en zon. Om half acht loopt de wekker af en.... regen! Tot het moment dat we vertrekken (tegen 9 uur) regent het nog steeds. We brengen onze fietsen naar het Veenpark in Barger-Compascuum, waar we de etappe willen eindigen. Het weer is in de regio Emmen eigenlijk prima. De zon laat zich zien! We rijden weer terug naar Laude om de auto daar te parkeren en vanaf die plek te wandelen. De start is iets na half 11.

Vanaf een afstandje nog even zicht op onze auto. We wandelen vanaf Laude nog steeds in het natuurgebied Ter Borg.
Daar is te zien dat het najaar er aan zit te komen:

Het begint prima, maar na zo'n 4 kilometer begint het te regenen en dat duurt totdat we na 9 kilometer bij het klooster in Ter Apel komen.
Daar gaan we even rusten bij het Boschhuis.
De ober wil ons graag even op de foto zetten:

Als we daar tegen half twee vertrekken regent het nog. Twijfel slaat toe. Eerst nog even het klooster (van de buitenkant) bekijken.

Het is met die regen toch minder genieten dan met droog weer. Zullen we de regiotaxi maar bellen? We besluiten om naar het viaduct te wandelen vlakbij de grensovergang en daar te beslissen wat we verder doen. Er volgt nog een leuk stukje tot aan het genoemd viaduct.

Het blijkt op dat moment beter te worden. De zon komt er zelfs door. Kortom: we gaan gewoon verder. De route voert langs graspaden... Nou ja, graspaden? Het zijn soms bijna sloten! Het is overal erg nat...
Bovendien is het landschap hier open en eentonig. Niet het mooiste deel van het Noaberpad (naar onze mening). Bij Emmer-Compascuum komt er wat afwisseling en is het ook tijd voor een korte rustpauze:

De vermoeidheid begint wat toe te slaan en Alie heeft last van haar voeten... Enkele kilometers voor het eind staat er een waarschuwend bordje over de begaanbaarheid van het trace vlak voor het Veenpark.
We laten ons niet kennen en nemen de originele route. Na enkele huisplaatsen en een vistrap langs de route komen we bij het gewraakte stuk. We lopen er bijna voorbij, want een graspad kun je dit in de verste verte niet noemen.....

Het wordt een wandeling langs en door het aardappelveld. Uiteindelijk halen we het eindpunt tegen 18 uur. Daarna moeten we nog 25 km terugfietsen naar de auto.

We hebben weer een flink stuk van de route gewandeld. Moe, maar voldaan zien we weer terug op deze wandeletappe.

Nog 278 km naar Emmerich!

Terug naar het etappe-overzicht