Noaberpad
Nieuweschans (NL) - Emmerich (D) 379 km

etappe: Barger-Compascuum - Weiteveen (23 km)

24 Augustus 2006

Vandaag de tweede en laatste etappe van deze korte vakantie. De weersvoorspellingen zijn weer eens zeer ongunstig. Maar wat schetst onze verbazing? Het blijkt prachtig weer te zijn! We vertrekken uit het hotel en brengen de fietsen naar het Smalspoorcentrum bij Weiteveen en rijden vervolgens weer naar het Veenpark in Barger-Compascuum om de wandeling te beginnen rond 9.30 uur. We beginnen direct met een routewijziging en moeten dus op de markeringen vertrouwen. Helaas missen we in het begin al een markering in het glastuinbouwgebied van Klazienaveen.
Het betekent wel dat we ongeveer 1,5 km hebben omgelopen om weer op de route te komen. In het tuinbouwgebied zitten veel rozenkwekers, die ook wel eens iets weggooien. Zonde, want je kunt het als haarversiering gebruiken!

Wanneer we de route weer te pakken hebben komen we al snel bij een jong bosgebied dat tot Klazienaveen loopt. Hier takt ook de aanlooproute naar Emmen af, waar we geen gebruik van hoeven te maken.

De heide staat inmiddels in bloei. Dat is mooi meegenomen. Na het heide volgt weer een stuk bos, waarna we langs de Norit-fabriek Klazienaveen binnen wandelen.

Dan is het ook al lang koffietijd. We hopen wat horeca tegen te komen, maar het enige dat we zien blijkt niet open te zijn. Even een voorbijganger gevraagd naar een alternatief. Het blijkt dat we zo'n 750m moeten wandelen langs het voormalig kanaal. We doen dit maar, want in de rest van de etappe valt ook geen horeca te verwachten. We vonden een mooi terras en aangezien we in Drenthe zijn hoort een drentse wafel bij de koffie.

Na de pauze vervolgen we de route richting het Bargerveen. We wandelen langs de molenwijk.

Het Bargerveen is een hoogveenreservaat. We wandelen over verschillende veendammen, die het water moet vasthouden in het gebied. Het landschap bestaat daardoor vooral uit water, veen en heide.

We wandelen nog maar even op het Bargerveen en het begint in de verte te rommelen. Na een tijdje, aan de andere kant van het Bargerveen komen we bij het Amsterdamse Veld. Er is een kijkheuvel die ik even beklim.
uitzicht naar twee kanten...
Vanaf onderen het plaatje van de fotograaf op de rechterfoto:

Hier was het nog droog, maar het duurde niet lang toen het onweer echt losbrak. Wel beangstigend midden op het veld te wandelen met dat weer. We zetten de vaart er maar even in om uit het open terrein te komen. Daar komen we ook op de splitsing met de Fehnweg naar Duitsland. Dit is het verbindingspad naar de duitse Emsroute.

We gaan, zoals het bord aangeeft, naar rechts en volgen de dijk van het oude veldspoor. Dit maakt duidelijk hoeveel veen hier is afgegraven. Maar net als in de vorige etappe is het hier ook nauwelijks een wandelpad te noemen. Heide- en bramenstruiken, bomen enz. groeien op het "pad". Zeker met die regen is het geen pretje. Alie zegt zelfs dat het voor haar niet meer hoeft als het zo verder gaat.....

We eindigen de etappe bij het smalspoormuseum. Vanaf deze plek is het nog 14 fietsen naar het Veenpark.

Het rekensommetje van de resterende kilometers moeten we nu even herzien. De aanlooproute naar Emmen hebben we niet gebruikt en dat scheelt 17 kilometer. Van het vorig restant kunnen we dus 23 + 17 = 40 kilometer aftrekken!


Nog 238 km naar Emmerich!

Terug naar het etappe-overzicht