Noaberpad
Nieuweschans (NL) - Emmerich (D) 379 km

etappe: Ootmarsum - De Lutte (20 km)

28 April 2007

De tweede etappe in deze vakantieweek alweer! Vandaag staan er 20 kilometer op het programma. De finish is ongeveer 4 km van ons vakantieadres. De volgorde wandelen/fietsen wordt vandaag mede bepaald door de oerhollandse zuinigheid. Bij het beginpunt van de etappe is het namelijk betaald parkeren. Voor fietsen geldt dat niet, dus gaan we deze morgen eerst met de auto naar De Lutte, waar de auto parkeren bij de VVV vestiging. Daarna volgen we een route via het Twente fietsroutenetwerk en een lijstje met knooppuntnummers volstaat om via een mooie route in Ootmarsum terecht te komen. Ter plekke drinken we nog even een beker koffie en om 10:45 vertrekken we wandelend richting De Lutte.

We wandelen via een woonwijk richting de Kuiperberg. Ondertussen tuintjes kijken:
intussen klimmen we al een klein beetje en via een trimbaan komen we uiteindelijk boven op de Kuiperberg waar we weer een mooi uitzicht hebben.

Tijdens de afdaling blijkt dat dit deel bij Ootmarsum ook grotere vlakten zonder boomsingels kent. Vooral veel grasland, alhoewel een boer het grasland langs de weg waar we langskomen net aan het frezen is... De glooiingen komen wel beter tot hun recht bij de kleurverschillen.

Koeien op stal zijn misschien goed voor de productiviteit, maar gelukkig staan er ook nog veel in de wei!

Nadat we een half uurtje onderweg zijn en het toch wel behoorlijk warm is in dit deel zonder bomen besluiten we om de pijpen af te ritsen. Voor de temperatuur had dat in het begin ook wel gekund, maar een artikel over besmette teken beïnvloedde de beslissing om de benen te bedekken. Uiteindelijk dus toch gezwicht voor de temperatuur (ongeveer 27 graden vandaag).

Het einde van het eerste kaartje bereiken we ongeveer om 12:30. Hier wandelen we langs het kanaal Almelo-Nordhorn.

Rond 13.00 uur zien we een bankje, waar we onze broodjes willen eten (en de breakers natuurlijk....) Maar voordat we daar aankomen zien we een ree wegvluchten door het veld. Alhoewel het dier zich snel uit de voeten maakt kan het nog op de gevoelige plaat worden vastgelegd.

Na deze fotoserie smaakt de lunch nog beter..
maar de wandeladministratie moet eerst worden bijgewerkt

Het deel wat volgt kan met recht de titel zandpaden meekrijgen, wand zanderig is het zeker!
De route voert daarna over de Voltheres, waarbij we op het dorp Rossum kijken.

We komen langs havezathe Everlo en vervolgens door het Roderveld. In het bos komen we nog een replica tegen van een tramhalte van de voormalige stoomtramlijn tussen Oldenzaal en Denekamp. Hier eindigt ook het tweede kaartje van de route van vandaag en zitten er inmiddels 14 km op. Alleen, het venijn zit in de staart, want we wandelen richting de Paaschberg die bijna 80 meter hoog is. We komen vanaf 30 meter, dus het betekent 50 meter klimmen. Gelukkig gaat het eerste deel heel geleidelijk zodat het laatste deel nog ongeveer 30 meter steil omhoog gaat.

Gelukkig is de beloning weer een weids uitzicht.

Vanaf dit punt voegt opnieuw het Twentepad zich bij het Noaberpad, maar na 250 scheiden de wegen zich weer.
Voordeel van het beklimmen van een heuvel als de Paaschberg is dat je daarna weer mag afdalen. Dat doen we richting de Lutte dan ook.Voor we er erg in hebben komen we bij het plaatsnaambordje van De Lutte: Tegen 15:30 zit er weer een etappe op! Op maandag (Koninginnedag) wandelen we verder naar Glanerbrug.

Terug naar het etappe-overzicht