Noaberpad
Nieuweschans (NL) - Emmerich (D) 379 km

etappe: Glanerbrug - Buurse (18 km)

2 Mei 2007

Het lekkebandenprobleem van koninginnedag is weer achter de rug. Gistermorgen kon ik bij de plaatselijke fietsenmaker terecht om de achterband te laten vervangen. Gistermiddag konden we dus weer een rondje fietsen. Vandaag dus ook weer volledig operationeel voor de vierde en voorlopig weer laatste etappe van het Noaberpad.

Het eindpunt is vandaag het Natuurvriendenhuis van het NIVON in Buurse. Dat lijkt ons een goed plek om de fietsen achter te laten. De volgorde wordt vandaag dus eerst fietsen wegbrengen, met auto naar de start, wandelen en daarna terugfietsen. Het blijft misschien ingewikkeld, maar het werkt!

Door de ligging van de grens bleek de route naar Buurse het snelst te kunnen via Duitsland. Nadat de fietsen in Buurse zijn afgeleverd rijden we ook via Duitsland terug naar Glanerbrug en we stallen de auto op dezelfde plek als eergisteren. We wandelen om 10:25 vanaf de auto richting Buurse. Opnieuw een stralende dag met een prima temperatuur om te gaan wandelen (uiteindelijk 22 graden).

We wandelen door een nieuwbouwwijk met diverse woningen in aanbouw. Lang duurt dat niet, want dan zijn we inmiddels weer op het platteland gekomen. We kruisen de N35 en direct daarna komen we door buurtschap 't Spik. Ook hier is het voorjaar, getuige een enkel kalfje tussen (veel) oudere soortgenoten.
We zijn eigenlijk op zoek naar een bankje om even een beker koffie te drinken. (horecagelegenheden komen we ook vandaag niet tegen voorzover te zien in het boekje) Het bankje komt al snel in zicht: Hmm, toch maar even verder wandelen.. Direkt daarna komen we bij het natuurreservaat Aamsveen. De wandelgids vermeldt dat de waterstand in dit gebied kunstmatig hoog wordt gehouden om veenvorming te stimuleren. Dit heeft als consequentie dat de eigenlijke route niet altijd begaanbaar is zonder natte voeten te krijgen. Gezien de droogte de laatste weken lijkt ons dat geen probleem. Mooi is het in ieder geval wel!

Het bankje dat we willen komt in zicht als we bij het open veld komen:

Zelfs met de droogte van de laatste tijd is het hier inderdaad toch nog vochtig. Niet dat we er nu last van hebben, maar duidelijk is te zien dat het hier vochtig is.

We wandelen hier een groot deel precies over de grens Duitsland-Nederland. Diverse grenspalen zien we lang dit traject.

Nadat we het Aamsveen achter ons hebben gelaten wandelen we in westelijke richting naar Enschede. Dit is een asfaltfietspad, niet vervelend om te wandelen en snel kilometers maken. Tegen de middag zien we de rand van Enschede opdoemen.
We komen in de bebouwde kom van Enschede, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Even snel zijn we Enschede ook weer uit en tegen 12:30 vinden we een plekje waar we onze broodjes enz. kunnen nuttigen. Ook besluiten we dan om ons nog wat luchtiger te kleden, want de temperatuur is alweer zeer aangenaam.

Na de tussenstop komen we op landgoed Smalenbroek. Hier valt met name een grote vijver met prachtige bomen en struiken op:


Ook de paden die we daarna door het landgoed bewandelen zijn afwisselend (bos en weide) en landschappelijk mooi. Misschien komt het ook door het weer en het frisse voorjaarsgroen, dat alles nu mooi lijkt.

Zelfs stormschade heeft iets moois. Niet bekend hoe ze er op dit landgoed mee omgaan, maar later zien we in een bos van Natuurmonumenten dat "dood" hout vol leven kan zitten....

Na een stuk langs de grens met de naam "Twistveenweg" (wie weet wat zich hier voor twisten hebben afgespeeld) komen we in het natuurgebied Witte Veen. We komen zowaar nog een paar Noaberpadwandelaars tegen die in noordelijke richting wandelen. Ook het Witte Veen is een gebied dat steeds natter wordt. Hier zijn zelfs vele meters vlonders aangebracht om de route voor wandelaars begaanbaar te houden.

Daarna volgt een droger stukje. Maar niet veel later is het een kabaal van jewelste. Een enorm concert van kikkers! Helaas niet zo snel gedacht aan de mogelijkheid om het geluid even op te nemen. Maar de waterpoel waar het zich afspeelt is op zich al de moeite van het bekijken waard.

We merken daarna al snel dat het eindpunt Buurse nadert. We zien vanaf het bospad de Buurserbeek meanderen.

Er zijn ook wat rechtere stukken: (nou ja, wel een knikje...)

Hierna komen we op het fietspad langs de weg naar Buurse. Hier, bij de afslag naar de Bosmatenweg, eindigt de etappe van vandaag.

maar we wandelen nog een stukje door naar het Natuurvriendenhuis "Den Broam" van Nivon:

De fietsen staan er gelukkig nog (we hadden niet anders verwacht) en hiermee is deze 'wandelvakantie' voorbij...

Voorbij? Niet zonder het even te vieren op het eerste terras dat we tegenkomen:

We zijn weer 73 kilometer verder en hebben nu nog 130 kilometer te gaan voordat de finish in Emmerich wordt bereikt.


Terug naar het etappe-overzicht