Noaberpad
Nieuweschans (NL) - Emmerich (D) 379 km

etappe: Buurse - Zwillbrock (20 km)

28 Februari 2008

Bijna 10 maanden geleden alweer dat we in Buurse aankwamen. Maar vandaag gaan we weer verder met onze tocht langs de duits-nederlandse grens.

We parkeren de auto bij de kerk in Zwilbrock. We kiezen ervoor om via nederlands grondgebied naar Buurse te fietsen. De wandeling van vandaag loopt namelijk vrijwel helemaal over duits grondgebied. Het is rustig, zonnig weer en de wind, voor zover aanwezig waait in de juiste richting. Lekker fietsen dus. En ook mooi! We fietsen via slingerende landweggetjes naar Rekken. Daarna volgen we eerst de route richting Haaksbergen, totdat we in Overijssel komen en dan via het fietsknooppuntennet naar de startplaats. Het blijkt in totaal 23,5 km fietsen te zijn. We parkeren de fietsen om 11.30 uur weer bij het natuurvriendenhuis Den Broam. Na 400 meter zijn we weer op de route.

Al snel komen we op een splitsing waar het Trekvogelpad (Bergen aan Zee-Enschede) en het voormalige Overijsselpad (Steenwijk-Enschede).

Het Noaberpad gaat links en de andere beide routes rechts. Het weggetje komt uit bij de grens en vanaf dat punt wandelen we vandaag alleen nog op d
uits grondgebied.

Op een gegeven moment zijn we even toe aan een rustmoment. Immers na 1,5 uur fietsen en inmiddels weer een uur wandelen moet er even worden bijgetankt. We waren al een bankje tegengekomen, maar ja, zoals vaker is gebeurd is er vervolgens geen bankje meer te bekennen. Zelfs niet bij verschillende informatiepanelen van de natuurgebieden waar we langs komen.

Na 6,5 km wandelen zien we vlak over de grens op nederlands grondgebied (waar ook een LAW loopt) een bankje en daar eten we broodjes en breakers. Daarna komen we door een gebied waar flamingo's op bezoek komen. Er loopt een heuse flamingoroute door dit gebied. In de periode dat ze komen zal het gebied andere attractiewaarde hebben. Nu het blad nog niet aan de bomen zit en ook nog niet zoveel vogels zichtbaar zijn vinden wij dit gebied toch wel wat saai. De wegen zijn kaarsrecht. Maar daardoor is valt het contrast met andere gebieden wel op natuurlijk.
Verderop loopt de weg tussen bos en boomsingel, dus wordt het weer wat aantrekkelijker. We zien ook nog een zeer luxe uitgevoerde rustplek op een kruispunt. We komen iets verderop in het grensdorp Oldenkott. Bij het café op de achtergrond (in nederland) drinken we een kopje koffie. Het horecapand in Duitsland heeft waarschijnlijk ruhetag, aangezien het er uitgestorven uitziet.

De route gaat eerst via een steeds meer kronkelend landweggetje lang af en toe fraaie grensstenen. Waar het landweggetje naar links afbuigt gaan wij rechtdoor over een voetpad langs de grens.
Er moet ook nog wat geposeerd worden aan respectievelijk het begin en het eind van het voetpad langs de grens.

De grens loopt na ruim een kilometer door een bos en verderop een landweer. In het bos ook een ven, waar pas bomen zijn omgezaagd, die het water dreigden te overgroeien.
De vermoeidheid begint toch wat te komen. Maar het eindpunt, de barokkerk in Zwillbrock komt al in zicht.


Om 16:10 zijn we 20 wandelkilometers verder en weer bij de auto. Het plan was om morgen vanuit ons hotel in Winterswijk iets anders te ondernemen dan wandelen, maar het weerbericht voor morgen is veel gunstiger dan voor zaterdag. Waarschijnlijk gaan we morgen dus verder......


Terug naar het etappe-overzicht