Noaberpad
Nieuweschans (NL) - Emmerich (D) 379 km

etappe: Zwillbrock - Winterswijk (16 km)

29 Februari 2008

Zoals we gisteren eigenlijk al hadden besloten gaan we vandaag de tweede etappe van deze week wandelen. Vanuit ons hotel in Winterswijk gaan we met de auto naar Zwillbrock en vertrekken daar om 9:45 voor de etappe van vandaag. Nadat we de parkeerplaats bij de kerk verlaten wandelen we vrijwel direkt het gebied in van het Zwillbrocker Venn.

Het gekwetter van alle watervogels valt wel op! Meeuwen, eenden, aalscholvers enz. zien we allemaal rondzwemmen en -vliegen bij deze plas. En vlak voordat we weer verder willen zien we zelfs een paar flamingo's in de verte! Een kwestie van de zachte winter?

De route van vandaag begint dus goed. We hebben het er nog even over dat de markeringen goed zijn. Gisteren hebben we geen enkel twijfelmoment gehad of moeten zoeken naar de juiste route. Tja, zo'n gedachte moet blijkbaar worden afgestraft, want bijna aan het eind van het bos staan er diverse markeringen die ons rechtsaf sturen, terwijl we volgens het boekje rechtdoor moeten. De (mogelijk gewijzigde) markering gaat altijd voor, dus wij gaan naar rechts. Of? Hmm, op de eerste boom staat een rood-witte kruis als teken dat we daar niet in moeten.. Maar gezien de overvloedige markeringen voor de route rechtsaf volgen we het pad toch maar. Het blijkt inderdaad een nieuwe route te zijn. We volgen rustige zandwegen en komen na ongeveer 4 kilometer in Zwolle! Zwolle? Ja, Zwolle!
Het gaat dus niet om de provinciehoofdstad van Overijssel maar om het gelijknamig gehucht in de gemeente Oost Gelre. We gebruiken een bankje onder een afdak als eerste rustmoment. Immers, zoals gisteren bleek moet je maar afwachten of er snel een volgende komt. Na het rustmoment wandelen we verder en komen we uit bij het riviertje "de Slinge". We volgen het water ruim 4 kilometer.

Na die 4 kilometer komen we bij een nieuwe schuilhut, waar we een broodje eten.

De route van vandaag bevalt ons landschappelijk meer dan die van gisteren. Veel afwisseling. Het laatste stuk, voordat we in de bebouwde kom van Winterswijk komen wandelen we over het Karkpad. Ongetwijfeld een oud kerkepad naar de kerk van Winterswijk.

Inmiddels valt op wat letterlijk de huisstijl van deze streek is. Karaktertiek is de vaak rode kleur van de topgevel.


Naast sneeuwklokje begint ook het hoefblad alweer uit te dijen.

Vevolgens wandelen we de bebouwde kom in van Winterswijk. We hebben hierbij een markering over het hoofd gezien en maken een klein ommetje om na enkele honderden meters weer op de route uit te komen langs de beek, die ons tot bijna het centrum van Winterswijk voert.

Het voorjaar heeft ook in de bebouwde kom van Winterswijk zijn intrede gedaan. De voorkeur gaat hier blijkbaar vooral uit naar krokussen...


Nadat we via een parkje de beek hebben verlaten komen we direkt in het centrum van Winterswijk terecht. Om 13:30 hebben we ruim 15 km afgelegd.


Daarna is het nog ruim een kilometer wandelen om weer bij het Golden Tulip Winterswijk te komen.

Hiermee komt het Noaberpad eerst weer even tot een eind. Maar het is ons weer goed bevallen en we hebben ons voorgenomen om nog dit jaar de resterende 95 kilometer naar Emmerich te overbruggen.


Terug naar het etappe-overzicht