Noaberpad
Nieuweschans (NL) - Emmerich (D) 379 km

etappe: Oeding - Bocholt (22 km)

21 Juni 2008

Op de langste dag gaan we in dit wandelweekend voor onze tweede en laatste, tevens de langste, etappe: 22 km. We vertrekken om 9:15 vanaf het hotel en rijden naar Bocholt waar we onze fietsen zullen parkeren. Bocholt is nog een behoorlijke plaats, maar dankzij de routenavigatie is ons eindpunt van vandaag snel gevonden. We zetten de fietsen neer bij een supermarkt en vervolgens rijden we met de auto naar Oeding, waar onze tocht van vandaag begint. Inmiddels zijn we met we een uur onderweg geweest en om 10:20 uur vertrekken we vanaf de parkeerplaats bij de Aldi.

Eerst wandelen we een stukje door Oud-Oeding, wat op zich niet zo bijzonder is, maar wel opvallend zijn de bloemenperkjes met rozen omringd door lavendel.


Het weer is vandaag geweldig, zon erbij en naar schatting zo'n 23 graden. We wandelen door de landerijen in de direkte omgeving van Oeding. In plaats van graanvelden, hier juist veel mais.

We wandelen zigzaggend naar het westen en komen zo weer bij de nederlands-duitse grens. Deze 'groene grensovergang' is opmerkelijk aangezien je hier door een poortje moet wandelen om aan de nederlandse kant te komen.
de duitse kant. de nederlandse kant

We gaan verder in westelijke richting en komen langs de "italiaanse meertjes". Nadat hier vroeger leem werd gedolven voor de steenfabriek en deze gaten buiten gebruik raakten liepen ze vol water en hadden een blauw-groene tint a la middellandse zee. Het water was nu meer groen van kleur, maar de naam is gebleven.


Een paar kilometer verder komen we bij de voormalige Borkener Bahn. Een spoorweg, die inmiddels is overgenomen door de natuur. De rails liggen er voor een groot deel nog..

We gaan hier op een bankje even zitten voor een eerste rustpauze om even wat te drinken. We blijven niet te lang zitten, immers er volgen nog aardig wat kilometers en we hebben na afloop ook nog zo'n 20 km te fietsen.

Zo'n 4 km later hebben we de mogelijkheid om de route even te verlaten om bij een camping een kopje koffie te kopen. Maar we besluiten om door te wandelen langs de route en gaan er vanuit dat de horecagelegenheid in Barlo de mogelijkheid kan bieden om een hapje (warm) te eten. Dit is nog wel zo'n 8 km verderop, dus nog zo'n 1,5 uur wandelen. De route voert weer naar de grens. Hier staat net over de grens aan duitse kant een hutje, waar we onze broeken iets inkorten. De temperatuur is inmiddels lekker opgelopen en dan hoort daar immers een zomerse outfit bij.
Ook het hemd mag uit.... (maar shirt wel weer aan)

Opvallend is dat de (duitse?) wegwijzers het steeds hebben over een route langs buurtschapen. Deze schapen hebben we nergens gezien. Hier zal toch wel een "p" missen. Ze doen het wel consequent. De kilometers schuiven verder onder onze wandelschoenen door en we zien nog een aantal leuke woonboerderijtjes: Een klein stukje verderer is er opnieuw een grensovergang. Wat het wandelen betreft vandaag de laatste. We blijven verder in Duitsland tot in Bocholt.

het einde 60 bord (op een zandweg) en een grenspaal markeren de grens.
Het blijkt inmiddels dat de GPS opnieuw meer kilometers aangeeft dan het routekaartje. Waarschijnlijk levert het relatief lage tempo toch wat extra onnauwkeurigheid op, zodat het apparaat steeds zo'n 10% extra aangeeft. Niet erg, maar volgens GPS moet je dan wel verder wandelen. We komen op een gegeven moment veel wandelaars tegen die blijkbaar allemaal dezelfde route wandelen. Aan de outfit is te zien dat het nijmeegse vierdaagse wandelaars zijn die hier een trainingswandeling doen. Ook het feit dat het allemaal nederlanders zijn (op duits grondgebied) bevestigen dat. We krijgen ondertussen wel steeds meer trek. De klok staat ook al bijna op 14 uur, dus dan mag het ook! Gelukkig komt de kerk van Barlo in zicht.

Maar voor we daar zijn komen we langs landgoed Wehnink. Een mooie hoeve...
Aangekomen bij de kerk zien we ook de plaatselijke kroeg. Helaas geen warm eten te krijgen, daarom maar even wat gedronken in de Biergarten.
Deze blonde was net zo lekker als hij er uitziet...
Maar goed, geen eten dus, waarop we onze broodjes uit de rugzak tevoorschijn halen. Deels op het terras, deels onder het wandelen eten we onze verlate lunch. We besluiten om de meegenomen Breakers te nuttigen als we bij Schloss Diepenbrock zijn.

Inderdaad vinden we bij het kasteeltje een bankje, waar we nieuwsgierig worden bekeken door een ezeltje. Vanaf dat punt is het nog een kleine 7 km wandelen naar Bocholt. Dit gaat niet zonder hindernissen....

Brandnetels en bramenstruiken overwoekeren hier de route.... Kreten als "dit vind ik niet leuk", "kunnen we niet omlopen", slingeren door de lucht. Welliswaar enigszins gehavend komen we vrij snel aan het eind van dit "pad". Daarna zijn het weer brede, fatsoenlijk beloopbare paden. We volgen opnieuw de X8 route en komen na soms enig zoekwerk naar routemarkeringen aan de rand van het centrum van Bocholt.

Het grote herenhuis "Woord", vlak voor het kruispunt markeert het eindpunt van onze route voor vandaag. Onze fietsen staan nog bij de supermarkt en we kunnen onze wandelavonturen weer even afronden. Eind augustus hopen we de resterende 60 kilometer in 3 wandeldagen af te ronden.

volgens GPS 25 km, maar we gaan maar uit van 22 km..


Terug naar het etappe-overzicht