Noaberpad
Nieuweschans (NL) - Emmerich (D) 379 km

etappe: Bocholt - Anholt (18 km)

26 Augustus 2008

De finale van ons Noaberpadavontuur zit er aan te komen. Nog 3 etappes te gaan tot we in Emmerich zijn! We proberen het in deze week te halen. Vandaag dus een eerste aanzet met het vervolg vanaf Bocholt. We hebben als uitvalsbasis deze keer voor het Mercure Hotel in Arnhem gekozen. Wel een eindje van de route, maar voor de overige dagen een mooi centraal punt. Bovendien is het hotel gelegen aan de A12 richting Oberhausen, zodat we ook snel in het wandelgebied zijn.

Vanwege een langzaam leeglopende achterband van de auto gaan we deze morgen eerst even langs een Kwikfitvestiging in Velp. Helaas hebben ze daar geen tijd en zullen we nog even moeten doorrijden. We besluiten vandaag de bus te nemen voor het vervoer naar Bocholt. We redden het niet om voor 9:55 bij Anholt te zijn voor de bus en we gaan daarom door naar Bocholt om eerst te wandelen. We parkeren de auto op de parkeerplaats van de Aldi direkt naast de supermarkt waar de vorige keer onze fietsen stonden. Pas op het moment dat we beginnen te wandelen zien we dat het maar een uur gratis parkeren is... Maar nergens een automaat te zien en geen enkele auto heeft een ticket achter de ruit. De slagbomen bij de in- en uitgang staan open. We herinneren ons dat dit ook de vorige keer dat we hier waren het geval was. Kortom, we gaan gewoon op pad!

We steken het nabijgelegen kruispunt van de stadsring over en lopen direkt de voetgangerszone in van het centrum van Bocholt. Het is inmiddels 10:40 en ondanks dat we nog nauwelijks meters hebben gemaakt besluiten we om nog maar even een kopje koffie te drinken. Volgens de kaartjes is de kans namelijk klein dat we de eerste uren een horecagelegenheid tegenkomen.

Het oude Rathaus (tegenwoordig geen gemeentehuis meer) en de naastgelegen kerk bepalen het aanzicht van het centrum van Bocholt. De markt met voornamelijk bloemen geeft een druk en kleurrijke aanblik.
Direkt nadat we de koffie op hebben lopen we al een verkeerde straat in. Geen markering meer te zien en ook niet de straatnamen die in de beschrijving worden genoemd. Eigen schuld blijkt, want de markering was er wel degelijk. De 'schade' bedroeg ongeveer 400 meter, die we teveel afleggen.
Even later de volgende hobbel: De route is versperd en afgezet met bouwhekken!

De versperring is wel lastig, want we moeten de Bocholter Aa oversteken. En zwemkleding hebben we niet bij ons... Iets verder blijkt nog een bruggetje te zijn die het nieuwe gemeentehuis ontsluit. Misschien kunnen we door de hal en aan de andere kant er weer uit? Dat plan blijkt niet nodig, want vlak voor de gevel van het gemeentehuis blijkt er nog een pad rechtsaf te zijn zodat we de route weer kunnen oppakken.

De komende 8 kilometer zullen we de oevers van de Bocholter Aa volgen. Klinkt saai. Voor sommige stukken is dat misschien ook wel het geval, maar de oplettende wandelaar ziet altijd wel iets.

Bloemen bijvoorbeeld! ...........en kalebassen!!

Maar af en toe verlaten we het water even om er even later weer terug te komen.

Op de 'totempaal' staan een hele rits wandelroutes die de oevers van de Bocholter Aa volgen. Wij volgen natuurlijk gewoon de wit-rode LAW-markering van het Noaberpad. We hebben er ongeveer 6,5 kilometer opzitten wanneer ik opper om eventjes iets te drinken. Alie wil er niet van weten en wil eerst 10 kilometer hebben afgelegd voor we gaan zitten. Om geen achterstand op te lopen besluit ik de rugzak maar eens te promoveren tot buikzak en er zo al wandelend iets te drinken uit te halen en terug te stoppen. Het lijkt wel een accordeon! Een onvermoed talent?

Wanneer de 10 kilometer er op zitten is het dus echt tijd om even te gaan zitten, maar ja, zoals vaker zijn er tot dan toe regelmatig bankjes langs de route geweest, maar op het moment dat je er een zoekt.... noppes!

De koeien zoeken een rustplek onder de brug bij het 10 kilometerpunt. Verwachten ze misschien regen? Lijkt het niet op, want alhoewel het niet uitgesproken zonnig is is het toch prima weer. Zeker om te wandelen! Af en toe een voorzichtig zonnetje, goede temperatuur en droog. We vinden ongeveer een kilometer na de brug toch nog een bankje, verscholen achter een boom. Een mooi moment om het camerastatiefje, gescoord op de nachtmarkt in Haamstede, eens uit te proberen.

De route gaat nu snel op Isselburg aan.

Eind augustus zijn de voorbodes van de herfst al te zien. Sommige bladeren verkleuren al, maar ook laten sommige bomen al blaadjes vallen. De route lijkt vlak voor Isselburg iets te zijn gewijzigd, door een nieuwe rondweg, maar is goed te volgen. Bij het Rathaus in Isselburg mogen we weer een bladzijde omslaan in het routeboekje en volgt het laatste deel naar Anholt. We zijn nog maar een stukje van het Rathaus vandaan wanneer we een dame op leeftijd met haar hondje tegenkomen. Ze informeert even welk wandeldoel we hebben en waar we vandaag zijn begonnen. Ze heeft grote bewondering voor onze activiteiten. Dat terwijl het met een kleine 18 kilometer zeker geen lange etappe is. Ze valt bijna om wanneer we vertellen dat we deze week de totale route van een kleine 380 km hopen af te ronden, maar zeggen er direkt bij dat we er meer dan 2 jaar over hebben gedaan. Nog meer bewondering... We groeten en wandelen verder.

Een kilometer verder gaan we even zitten om een appeltje te eten. We hebben namelijk wel even tijd. De bus van 14:55 halen zou haastwerk zijn en aangezien de volgende bus vanuit Anholt om 15:55 gaat hebben we ruim de tijd. We zien een vrouw op de fiets die ze vlakbij ons bankje parkeert en vervolgens een gerommel in de bosjes. Wij maar denken dat ze nodig moet..... Maar het blijft maar duren. Ze blijkt vlierbessen te verzamelen en knipt de trossen bessen af.

We gaan verder voor de laatste kilometers. We wandelen langs het riviertje 'de Wolfstrang' die een golfbaan doorkruist.

Het bordje op de middelste foto waarschuwt ons: "Vorsicht Fliegende Golfbälle". 100 meter verderop blijkt dat ook wel nodig te zijn. Want een dame slaat haar golfballetje precies tegen een boom, waardoor de bal terugkaatst in de richting van het weggetje. Nog meer golfbälle zien we op de drivingrange. Het ligt er werkelijk bezaaid met in dit geval gele ballen.

We komen uit op een weg en zijn na 100 meter in de bebouwde kom van Anholt.

Direkt daarna ligt de ingang naar de waterburcht van Anholt. Schijnt heel mooi te zijn en we willen daarom wel even kijken. Maar op hetzelfde moment staan we voor een bushalte en.. het is 14:52... De bustijd van 14:55 die wij hebben aangehouden is vanaf een plek in het centrum van Anholt. Dat kunnen we dus niet redden met nog ongeveer een kilometer te gaan. Het is ook de vraag welke buslijn de halte aandoet waar we voor staan. En... jawel hoor! Lijn 91 naar Bocholt komt hier langs en om 14:53, dus over een minuut! We besluiten toch maar het kasteel even te laten voor wat het is en de bus te nemen, die er inderdaad na een minuutje al aan komt. We willen het kasteel nog wel even bekijken en gaan daarom met de auto nog even langs.

Wanneer we met de bus terug zijn in Bocholt blijkt de auto er nog te staan en dus niet weggesleept door de directie van Aldi. Ook geen briefje achter de ruitenwissers... We doen als dank nog een paar aankopen bij de Aldi en rijden vervolgens met de auto naar Anholt.

Inderdaad een waterburcht. Enorme vijverpartijen liggen rond dit kasteel. Het park is ook enorm maar is pas na betaling te bekijken. Aangezien we dit vanaf het kasteel ook al kunnen zien, besluiten we dit niet te doen. In het kasteel zit een Hotel-Café-Restaurant. We gaan er een kopje koffie drinken. Deze keer er maar niets bij, want goedkoop is het er zeker niet...


Koffie blijkt alleen in Kännchen te worden geserveerd, alhoewel de prijskaart buiten anders aangeeft. Een kopje cappucino blijkt wel mogelijk. Het doet allemaal wel erg luxe aan. De serre-achtige uitbouw aan de achterkant van het kasteel is misschien wel mooi, maar we vinden het niet zo'n geweldige combinatie bij de oude gebouwen van het kasteel zelf. Na een toiletbezoek kunnen we nog even een blik werpen in de wijnkelder. Dat lijkt alweer heel wat beter!

Na dit kasteelbezoek zit de etappe van vandaag er echt op en kunnen we ons voorbereiden op de volgende etappe naar 's-Heerenberg.


De route van Bocholt (rechts) naar Anholt


Terug naar het etappe-overzicht