Noaberpad
Nieuweschans (NL) - Emmerich (D) 379 km

etappe: 's-Heerenberg - Emmerich (20 km)

29 Augustus 2008

De finale van het Noaberpad is vandaag! De etappe heeft vandaag wel iets weg van een rondwandeling. Start en finish liggen ongeveer 5 kilometer uit elkaar terwijl de route een lengte heeft van 20 kilometer. We maken vandaag opnieuw gebruik van onze fietsen en brengen die eerst naar het station in Emmerich. Daarna rijden we weer naar de parkeerplaats van Super de Boer in 's-Heerenberg. Om 10:10 uur starten we met onze wandeling en we komen binnen enkele minuten bij Huis Bergh, het grootste kasteel van Nederland. Het ziet er inderdaad best indrukwekkend uit.

Daarna wandelen via de stadswal naar de 'Plantage' en vervolgens het bos in op weg naar Hoch Elten.

Het pad bied een prachtige zichtlijn op de kerk van Hoch Elten. Helaas is het doordat het nogal heiig is niet te zien op de foto's. We wandelen daarna langs het dorpje Stokkum. Terrasjes lonken en gezien de ervaringen van gisteren zouden we er bijna aan toegeven, maar het lijkt ons prachtig om weer eens koffie te drinken bij het Waldhotel Hoch Elten, waar we 5 jaar geleden hebben overnacht tijdens het wandelen van het Pieterpad.

Vanuit Stokkum stijgt de weg al langzaam. Op de topografische kaart staat dat de Eltenerberg 80 meter hoog is. Dus nog 20 meter hoger dan de Galgenberg die we gisteren beklommen. Vlak voor de duitse grens en de kruising met de autobahn komt het Pieterpad van rechts. Direkt na de autobahn zouden we volgens het boekje het Pieterpad moeten volgen naar Hoch Elten, maar er is een Noaberpadmarkering aangebracht die een andere weg volgt. Normaal gesproken zouden we die moeten volgen, maar aangezien we zeker willen zijn dat we bij het Waldhotel uitkomen nemen we de 'oude route' van het Noaberpad en dus de Pieterpadroute.

Zoals verwacht is het terras bij het Waldhotel open. Jammer dat het uitzicht beperkt is, maar goed, we komen voor koffie en vooruit: ook iets erbij... We staan bijna op het punt om weer verder te gaan als twee echtparen met een Noaberpadboekje ook op het terras komen. We hadden ze gisteren nog gezien toen we in 's-Heerenberg waren aangekomen. Blijkbaar volgen ze ongeveer hetzelfde schema. Ons vervolg over de Eltenerberg leidt ons langs een dierenparkje met herten, pluimvee en een aantal kangaroes.

We komen iets later over het spoor, waar de overwegbomen en lichten het niet meer doen. Er staan twee mannen bij om de weg af te zetten wanneer een trein komt. We kunnen nog net oversteken voor er een trein aan komt. Dit duurt nog wel even, maar uiteindelijk blijkt het de ICE trein te zijn die vanaf Arnhem komt. We volgen nu de oude Noaberpadroute, het Pieterpad ging al eerder linksaf. We zijn toch wel nieuwsgierig waar de nieuwe route langs gaat. We komen er vandaag niet achter.

We kijken terug op de kerktoren van Hoch Elten en wandelen over landweggetjes richting Spijk. Dit kan niet de reden zijn van de routewijziging want het is prima begaanbaar. Ook in Spijk wordt de afslag van het Noaberpad niet aangegeven evenals de kruisingen die in het dorp volgen. Maar ook met beschrijving en routekaartje kunnen we de Rijn wel vinden en komen daar ter hoogte van een steenfabriek bij een momument met standbeeldje en kraan.

Er staan ook een paar picknickbanken en we maken er maar even gebruik van om onze broodjes op te eten. Nou ja, op krijgen we ze niet want het gebak heeft onze magen aardig gevuld, ook al is dat inmiddels meer dan een uur geleden.
We wandelen nu verder in oostelijke richting en de zon komt er aardig bij. Samen met een westelijk windje maakt het dat het flink warm begint te worden. Bij de picknickplaats ritsen we onze pijpen van de afritsbroeken af en verderop verruilen we onze t-shirts voor hemdjes.


We zien nu ook hoe het Waldhotel op de Eltenerberg ligt en intussen zien we in de verte de hangbrug van Emmerich, die steeds dichterbij komt. We wandelen over een bandijk waarvan het eerste deel nog door auto's wordt bereden, maar verderop lopen op sommige delen schapen en is de klinkerweg verder afgesloten, afgezien van wandelaars en fietsers.

Aan het eind van het klinkerweggetje worden we na een kruising opnieuw zo'n weggetje opgestuurd, terwijl de routebeschrijving ons dichter langs de plaatselijke jachthaven wil leiden. In dit geval kiezen we maar voor de markeringen. We zijn nu bijna ter hoogte van de verkeersbrug, die Emmerich met Kleve verbindt.

We komen nu niet onder de hangbrug zelf door, maar achterblijkt in die hoek ook een hoop industrie te zitten, dus waarschijnlijk hebben we wat dat betreft niets gemist. We wandelen even later voorbij het plaatsnaambordje "Emmerich" en niet veel later komen we bij de Martinikirche die aan de rijnkade staat.

We hebben nu veel beter zicht op de brug en wandelen vervolgens de Rheinpromenade op.

Alie heeft een matroos gevonden, waar ze even op de knie mag zitten. Daarna is het goed rusten in de strandkorf.

We gaan bij het beeld van St. Christopher linksaf door het winkelcentrum en komen om 15:20 uur aan bij het station van Emmerich. Het eindpunt van het Noaberpad!


Het routeboekje kan worden ingelijst en natuurlijk proosten wij er op een terras aan de Rijn nog even op! Weer een LAW op ons wandel-CV.

De route in U-vorm van vandaag in beeld.

De 380 km zitten er op. Maar er liggen nog wandeluitdagingen voldoende op ons te wachten!


Terug naar het etappe-overzicht