Deel II

Etappe 2: Doetinchem - Hoch-Elten

5 juni 2003

We hebben vroeg vakantie dit jaar. De week van Hemelvaart naar Corfu geweest. De tweede week blanco. Gelukkig was het weerbericht voor donderdag en vrijdag behoorlijk gunstig, zodat we voor donderdag en vrijdag hotels hebben besproken om de volgende twee etappes achter elkaar te kunnen lopen. De verbinding met het openbaar vervoer naar Hoch-Elten is niet om blij van te worden. Zeker om de volgende etappe van Millingen a.d. Rijn weer terug te komen naar Hoch-Elten. De ligging in Duitsland van Hoch-Elten en van Millingen a.d. Rijn aan de zuidkant van de rivier is de reden geweest om twee dagen achter elkaar te lopen, waarbij we in Hoch-Elten zullen gaan overnachten in Waldhotel Hoch-Elten. De auto laten we staan bij Hotel Boszicht in Doetinchem, waar we vrijdagavond zullen overnachten nadat we met bus en trein weer in Doetinchem terug zijn.

We vertrokken rond negen uur richting Doetinchem met zonnig weer. Maar al snel begon het te spetteren. De weersvoorspelling was dat na een regenzone de zon in de middag zou gaan doorbreken. Dus vol goede verwachting onderweg. In Doetinchem aangekomen regende het wat harder. Eerst hebben we een hapje gegeten, maar na weer bij de auto te zijn aangekomen hebben we eerst maar een trui over het hemdje aangetrokken. De buitentemperatuur was ongeveer 16 graden.

Na de auto geparkeerd te hebben moesten we nog ongeveer 2 kilometer lopen naar het beginpunt van de etappe. De paraplu moest er af en toe bij op. Uiteindelijk vertrokken we om 14.00 uur vanaf het punt waar we waren gebleven. Iets verderop kwamen we langs de molen op de oude stadswal langs de Oude IJssel, waarin de VVV is gevestigd.

Na een half uurtje lopen begon de zon bijna door te breken en konden de paraplu's en de truien in de rugzakken. We kwamen over een industrieterrein in uitbreiding, waar de klaprozen waarschijnlijk geen langdurige toekomst meer zullen hebben.

Kort daarop verlaten we Doetinchem middels een viaduct over de snelweg. De bulten van het Montferland komen al in zicht.

We rusten in de buurt van recreatieterrein Stroombroek bij een TOP: een toeristisch ontmoetingspunt. Allerlei toerischtische routes komen hier bij elkaar. Gelukkig blijken we op de goede weg te zitten, want het Pieterpad staat op het bordje.

Voorbij het recreatieterrein komen we langs een oude boerderij, die ook in het pieterpadboekje staat. Hier begint het Bergherbos en daarmee ook het Montferland.

Aan het eind van het pad langs deze boerderij begint de beklimming van de Hettenheuvel (86,5m).

Een zware beklimming. Alie was er niet zo blij mee. Maar daarna was het zware klimwerk gebeurd en konden we via kleine stijgingen en dalingen het pad vervolgen.

het (beuken) bos in het Montferland

Onderweg bleek dat we hier al vaker waren geweest. Tenminste als we de inscriptie in de boom moeten geloven.

Henk? wanneer dan? blijkbaar vergeten....

Nadat het bos begon kwam er letterlijk geen einde meer aan. Op den duur werd het bos wat gevarieerder wat betreft de boomsoorten. Ook een open plek kwamen we tegen, waar we onze broodjes hebben opgegeten. Het was inmiddels ook al 17.00 uur.

Wat later bleek er een kruising te zijn met het Euregiopad. Op de wegwijzer staat Nivon, maar dit pad stond niet in de gids. Misschien heeft het een andere naam gekregen?

Ook kwamen we een paar origineel afgezaagde boomstammen tegen, die als stoeltjes konden worden gebruikt.

Tegen zessen kwam het eindpunt in de verte in zicht vanaf de helling van de Hulzenberg.

de stiftskerk in Hoch-Elten in zicht

Onderaan de helling kwam het Noaberpad bij het Pieterpad. Inmiddels waren enkele honderden meters van duits grondgebied verwijderd.

De laatste loodjes waren bergop naar het eindpunt van deze etappe. De kerk kwam steeds dichter bij.

Na een leuk lichteffect in deze vroege, zonnige avond kwam ook het eindpunt, tevens ons overnachtingsadres in zicht.

Aangezien we hier de nacht zullen doorbrengen was de keus niet zo moeilijk om eerst het terras maar eens te verkennen.

En dan denk je aan één ding! Biertje!

proost!

 

Ook het uitzicht van het balkon van de kamer was niet verkeerd. In de verte is de tuibrug over de Rijn in Emmerich te zien.

Zo kwam om 18.45 uur een einde aan deze etappe. Weer 19 km verder!

 

KLIK HIERONDER NAAR KEUZE:

naar volgende etappe

naar bovenkant van deze pagina

naar etappe overzicht

naar homepage