Deel II

Etappe 6: Gennep - Vierlingsbeek

30 augustus 2003

Onze nazomervakantie is begonnen en zal in het teken van het Pieterpad staan. Via www.weekendjeweg.nl hebben we een weekje een bungalow geboekt op bungalowpark De Bikkels bij Deurne. Het begin was goed: een mooi nieuw huisje. We gaan hier een week bivakkeren en steeds om en om een dag lopen en iets anders ondernemen. Zo komen we volgens planning 4 etappes verder, waaronder de langste etappe van het Pieterpad: Venlo-Roermond met maar liefst 31 kilometer. Aangezien die etappe voor vrijdag 5 september staat gepland en we diezelfde dag de bungalow moeten verlaten hebben we nog een nachtje bij Van der Valk in Venlo geboekt.

Vandaag dus de eerste van de vier etappes. Meestal zetten we de auto aan het eind van een etappe neer en nemen eerst het openbaar vervoer naar de start. In dit geval moet er dan vanuit Vierlingsbeek naar het station worden gewandeld of naar Nieuw-Bergen. De weersvoorspellingen waren niet geweldig. Na wekenlange droogte lijken uitgerekend dit weekend de buien te gaan losbarsten. Aangezien de voorspellingen voor de ochtend iets beter zijn dan de middag besloten we om van ons patroon af te wijken en met de auto naar het begin- in plaats van eindpunt. Zeker omdat we daarbij ook nog naar het OV moeten wandelen. Dus, om tijd te winnen zijn we met de auto naar Gennep gereden en hebben we de auto op dezelfde plek geparkeerd als bij de vorige etappe. We konden om 9.30 uur starten.

Het weer viel heel erg mee. De zon scheen zelfs volop! De lucht was zelfs bijna helemaal blauw.

We kwamen al snel bij een oude locomotief van een voormalige spoorlijn die hier vroeger langs liep. De spoorlijn verbond Londen met Berlijn! Maar dit is al lang verleden tijd.

De jassen konden direct uit, want het weer was toch wel stukken beter dan verwacht. Hopelijk zou het zo blijven.......

Opvallend vandaag was de uitstekende markering langs de route. Waarschijnlijk pas onderhouden, maar ook het aantal markeringen was flink. Na ruim 6 kilometer kwamen we langs een mooie streek: De Groene Streep. Van zowel de boerderij met schuur als het slingerend pad dat even later volgde staan foto's in het Pieterpadboekje. De laatste zelfs op de kaft.

Aan het eind van het slingerend pad kwamen we uit bij het natuurreservaat 'Het Quin'. Het is een soort heuvelrug, met heide begroeid, waartussen vennen liggen. Werkelijk een schitterend stukje natuur.

Het gebied zou worden begraasd door geiten volgens het informatiebord. Maar, zoals ook vermeld in de Pieterpadgids, zijn er in ieder geval ook schotse hooglanders.

Ze hadden geen belangstelling voor ons....

Via een stuk bos kwamen we al vrij snel in Afferden. Hier namen we tegen de midden een kopje koffie bij een restaurant. Daarna moesten we de veerpont nemen over de Maas, waardoor we Limburg achter ons lieten en we Noord-Brabant binnenkwamen.

Een goed moment om een dwarszittend steentje uit de schoen te verwijderen vond Alie.

Een stukje verderop kwamen we een verkeersbord tegen, dat je niet vaak ziet. Overstekende dassen zul je al helemaal niet snel tegenkomen. Wij ook niet..

Deze keer hadden we onze Breakers niet vergeten (zie verslag vorige etappe). Geke herinnerde ons er gisteravond per SMS nog even fijntjes aan.

hmm, wat waren die Breakers weer lekker!

We hadden het al gelezen via www.pieterpad.nl en ook de inscripties op enkele picknicktafels herinnerden ons eraan: Deze etappe is de etappe van Ome Piet! En jawel hoor, 2 kilometer voor Vierlingsbeek kwam een man op de fiets ons tegemoet. Dat zal hem zijn, zeiden we tegen elkaar.

"Hallo Collega's" begroette hij ons en stapte van zijn fiets. Het kon niet missen dit was de heer Peters, oftewel Ome Piet. Ik zei nog zoiets van "Hoezo collega, want u bent op de fiets en wij wandelen". Hij begon, zoals verwacht met de vraag waar wij overnachten. Wij vertelden het hem. Hij tipte ons nog over het bezoek van Café Samen in Vierlingsbeek en nog een paar adresjes. Uiteindelijk de vraag of wij geïnteresseerd waren in een Pieterpad T-shirt. Dit kapten wij maar snel af, aangezien bekend is dat dit een illegaal handeltje is.

We vervolgden onze weg en kwamen zo snel bij Vierlingsbeek waar de etappe bij de kerk eindigde om 13.35 uur.

Voor ons was het nog niet helemaal ten einde, want we moesten immers nog weer naar het beginpunt om de auto te halen. Dit kon het gemakkelijkst met Hermes buslijn 83 vanaf Nieuw-Bergen. Dit betekende nog 2 kilometer wandelen en de Maas weer oversteken met een veerpont naar Limburg.

Het weer was de hele dag heerlijk. Wel af en toe donkere wolken, maar mooi wandelweer.

Maandag 1 september: het vervolg.....

 

KLIK HIERONDER NAAR KEUZE:

naar volgende etappe

naar bovenkant van deze pagina

naar etappe overzicht

naar homepage