Etappe 12: Groningen - Winsum

19 april 2003

Vandaag de verjaardag van neefje Jens. Hij is vier geworden. Aangezien het verjaardagsfeest in Winsum plaatsvindt, was de inspiratie snel gevonden om de verjaardagsvisitie te combineren met de etappe van Groningen naar Winsum.

Na de auto bij de familie in Winsum te hebben geparkeerd en een kopje koffie, zijn we naar het station gelopen en hebben de trein naar Groningen genomen. Iets over elven kwamen we aan op het hoofdstation. Direct een mooie gelegenheid om het hoofdstation eens van binnen te bekijken, want dat was er nooit van gekomen.

We staken de stationsweg over en begonnen de etappe via de brug langs het Groninger Museum. Ook hier moeten we nog eens heen, het kwam er nog niet van. Eigenlijk kan dat niet als Grunnegers, dus.... (maar vandaag niet).

We vervolgden onze tocht door de binnenstad en kwamen langs de Der Aa Kerk.

Iets verderop liepen we langs het Hoge der Aa. Deze mooie straat langs de stadsgracht moest altijd nog eens op de foto. Helaas lagen er niet zoveel schepen van de bruine vloot.

Even later kwamen we door een mooi stukje groen in de stad: het Noorder Plantsoen.

Alhoewel het nog geen twaalf uur was toen we vlakbij het winkelcentrum Paddepoel waren, hebben we daar een hapje gegeten. Na het eten liepen we terug naar de route om het pad, een fietspad in dit geval, te vervolgen. Nadat we de ringweg waren gekruist kwamen we op de paddepoelsterweg. Hier kwamen we diverse groepen Pieterpadders tegen. Later bleek dat deze dag wat dat betreft het hoogtepunt was tijdens onze wandelingen. Nog nooit zijn we op een etappe zoveel wandelaars tegengekomen die hetzelfde boekje bij zich droegen! Het zal ongetwijfeld te maken hebben met het gegeven dat het de zaterdag voor Pasen is en veel mensen er een wandelweekendje van kunnen maken.

Nadat we het Van Starkenborgkanaal waren overgestoken kwamen we in het typisch landschap van deze streek. Alles groen weiland met hier en daar een boerderij al of niet op een wierde gelegen. Het kale landschap in combinatie met de redelijk frisse noordoosten wind maakte het soms misschien iets eentonig, maar het geeft wel een duidelijk beeld van de streek. En dat is toch één van de doelstellingen van het Pieterpad. Afleiding is er af en toe door een passerende auto, fietser of één van de vele pieterpadders vandaag, maar ook door vogels.

Volgens mij zou dit een grutto kunnen zijn, maar wie het beter weet mag het zeggen......

Na 8 kilometer van de 18 kilometer metende etappe van vandaag kwamen we in Wierumerschouw.

Hier kruisten we voor het eerst het Reitdiep, die vroeger de stad Groningen direct met de Waddenzee verbond.

Na een mooi stukje tussen de weilanden kwamen we langs het kerkje van Oostum (13e eeuw).

En in deze tijd van het jaar natuurlijk veel lammetjes. Deze bonte exemplaren waren toch wel bijzonder....

Tegen kwart over twee kwamen we aan in Garnwerd. We hadden daar van zus Greetje al eens een rondleiding gehad, dus was het een 'aha-erlebnis'. Toch maar even een paar plaatjes gemaakt, want die hadden we nog niet van dit toch prachtig plaatsje.

De pleisterplaats in het groningerland bij uitstek is Café Hammingh in Garnwerd. Ondanks dat we nog wel wat voorraad in onze rugzak hadden hebben we even wat gedronken in dit etablissement.

Nu nog de laatste vijf kilometers langs de weg naar Winsum. Een vrij brede weg. Met de auto's wat het niet zo'n leuk stuk. Maar vlak voor Winsum mochten we nog even een stukje door het land. In dit geval wel heel letterlijk. Namelijk dwars door de wei met paarden. Wel was hier mooi het oude diep te zien waar het voormalig Reitdiep langsstroomde.

Nu was een nog enkele minuten naar het eindpunt van deze etappe. Langs het Winsumerdiep kwamen we eerst bij "De Boog" die het tweelingdorp Winsum-Obergum verbindt.

Even het trapje op.... en we kwamen bij het VVV-kantoor.

Het eindpunt van deze etappe.

 

KLIK HIER ONDER NAAR KEUZE:

naar volgende etappe

naar bovenkant van deze pagina

naar etappe overzicht

naar homepage