Etappe 4: Hellendoorn - Ommen

3 september 2002

Omdat de eerste 3 etappes van het Pieterpad goed in de smaak vielen hebben we besloten om nog twee dagen te gaan wandelen. We hebben een overnachting geboekt bij hotel Paping in Ommen.

We vertrokken we tegen negen uur van huis. De bedoeling was om de auto in Ommen bij bovengenoemd hotel neer te zetten en vervolgens met het openbaar vervoer naar Hellendoorn. In Ommen aangekomen dachten we de trein van 9.54 uur te kunnen halen. Maar tijdens het trekken van het tweede kaartje uit de automaat vertrok de trein van het station. Nu hadden we ongeveer drie kwartier tot de volgende. Eerst nog maar weer even terug naar het dorp om wat boodschapjes te doen voor onderweg. Vervolgens zijn we met de trein van 10.38 naar Zwolle vertrokken. De aansluiting in Zwolle was om 11.21 richting Nijverdal, zodat we nog even de tijd hadden voor een kopje koffie. Helaas had de trein ongeveer vijf minuten vertraging zodat we de gewenste aansluiting van de bus van 11.50 uur van Nijverdal naar Hellendoorn hebben gemist. Deze verbinding, die door www.ov9292.nl was aangegeven, bestond echter niet meer als aparte lijn, maar was vervangen door een andere buslijn, die om 11.48 was vertrokken. De volgende verbinding was om 12.18 uur. De wachttijd hebben we maar gebruikt om een broodje te eten.

De bus zou ook naar het avonturenpark in Hellendoorn rijden. Maar de chauffeur stopte in het centrum van Hellendoorn. Navraag leerde, dat ik hem had moeten vragen om door te rijden. Hij deed dit echter alsnog, zij het dat hij daar niet erg vriendelijk op reageerde.

Maar goed, uiteindelijk konden we rond half een vanaf de ingang van het avonturenpark vertrekken, zodat we om 12.40 uur aan het vervolg van de route konden beginnen.

Na een klein stukje lopen zagen we een hagedisje (ca. 15-20 cm) over het pad schieten. Wie weet welk soort het is mag het zeggen...

De route van vandaag staat in het teken van de beklimmingen van de Lemelerberg en de Archemerberg.

Na een tocht over de Eelerberg kwamen we ondermeer langs een veld van een vaste plantenkwekerij met ondermeer ooievaarsbek en lelies:

Vervolgens kwam de lemelerberg al snel in zicht en na de klim tot ruim 60 meter het zicht weer naar beneden en de nodige rust.....

De rust was maar voor kort want de 75 meter hoge Archemerberg volgde al snel. Hier was het uitzicht prachtig. De top was vooral met heide begroeid en dat was in combinatie met het redelijk heldere weer genoeg voor mooie vergezichten naar Zwolle, Lichtmis, etc.

Na de afdaling van de archemerberg richting Ommen kwamen we nog een schaapskudde tegen:

We waren net op tijd, want de herder gaf het signaal om te vertrekken. Iedere keer weer een mooi gezicht hoe de honden samen met de herder alle schapen in korte tijd weer in de gewenste richting drijven.

Aangezien deze etappe de langste (20 km) tot nu toe was, inclusief de beschreven beklimmingen waren we al aardig vermoeid toen we via de Steile Oever vlak bij Ommen uitkwamen.

De Steile Oever, een mooi stukje van de Regge bij Ommen.

Waren we echt zo moe? Droomden we? Nee, een heuse kabouter op ons pad!

Gelukkig kwamen we uiteindelijk bij het hotel uit!

KLIK HIER ONDER NAAR KEUZE:

naar volgende etappe

naar bovenkant van deze pagina

naar etappe overzicht

naar homepage