Deel II

Etappe 10: Roermond - Echt

6 oktober 2003

De laatste week van onze "zomervakantie" van 2003 is aangebroken. Zomer? Herfst! Alle weerprofeten voorspellen een heuse herfstweek met temperaturen rond 11 graden en veel wind en regen. We hebben, opnieuw via www.weekendjeweg.nl een vakantie geboekt. Deze keer in Vaals, waar we een midweek hebben geboekt bij Landal Hoog Vaals. Aangezien een midweek netto maar 3 dagen is, hebben we besloten om er een dag aan vast te knopen. We vertrekken daarom op zondagmiddag 5 oktober naar Venlo, waar we opnieuw logeren bij Van der Valk. Ook nu weer geboekt via www.nachtjeweg.nl. Onderweg naar Limburg is het best goed weer, de zon schijnt zelfs regelmatig. De voorspelling voor maandag is toch slechter. Meer regen, volgens teletekst zelfs een regenkans van 90% en dat zie je zelfs in Nederland niet vaak.

Na een goed ontbijt bij het hotel, vertrokken we richting Echt. Onderweg moesten we eigenlijk nog beslissen wat te gaan doen vandaag. Een hele dag in de regen en wind lopen is niet echt aantrekkelijk. We besluiten zo laat mogelijk. De auto parkeren we in Echt bij het NS-station met de bedoeling om van die plaats, tevens eindpunt van de volgende etappe, terug te reizen naar Roermond. De bedoeling was om met de trein te gaan. Toen we de wandelschoenen aantrokken reed de trein net weg. Dan maar een half uur later... We liepen vanaf het parkeerterrein naar het station, toen we zagen dat er ook een bus voor het station klaar stond met bestemming Roermond. Die hebben we maar genomen.

We willen in Roermond gaan beslissen of we gaan wandelen of niet. Zo niet, dan wat winkelen in Roermond en daarna met de trein terug naar Echt. Onderweg met de bus, kwamen we door allerlei plaatsen. Een heuse toeristisch rondrit was het door Olé en Haak, Stevensweert, Maasbracht, Linne, Merum, Herten en uiteindelijk in Roermond. Achteraf hadden we wat betreft de tijd beter een half uur kunnen wachten op de volgende trein. Maar goed, zo zie je nog wat van de omgeving. Onderweg regende het regelmatig. In Roermond aangekomen hebben we eerst maar een kopje koffie gedronken in de stationsrestauratie.

Om kwart voor twaalf wandelden we de straat tegenover het station in, tevens het vervolg van de Pieterpadroute. Droog was het nog steeds niet. Winkels kijken op maandagmorgen is ook geen doorslaand succes, uiteraard nog veel gesloten. Pas op dat moment besluiten we toch maar om aan het Pieterpad te beginnen. We hadden immers een tijdje terug ponchos gekocht? Dus we hijsen ons in de ponchos en beginnen in de regen aan de 10e etappe van deel II.

Snel komen we langs de mooie laat-romaanse Munsterkerk met aan de andere kant een beeld van architect Cuypers.

De regen wordt steeds heftiger en de wind neemt eveneens toe. Aan de rand van Roermond, direct na het oversteken van de Roer komen we in het park van kasteel Hattem.

We nemen direct maar foto's van ons in regenuitrusting.

Buiten Roermond, in het open veld, worden regen en wind nòg heftiger. Het wordt er niet leuker op. We besluiten, dat als de omstandigheden zo blijven, dat we in Sint Odiliënberg (op 8 km vanaf Roermond) de etappe zullen afbreken. Het landschap wordt langzaamaan wel mooier. Wat bosjes en glooiingen wandelen we tussen de aspergevelden door.

"doorgeschoten" asperges....

Wanneer we de eerste bladzijde van deze etappe bijna hebben uitgelopen, wordt het droog. De ponchos kunnen weer in de rugzak en aangezien de handen weer vrij kunnen bewegen neem ik nog maar een paar plaatjes van het iets meer glooiend wordend landschap.

ook hier worden nog rozen gekweekt

We komen via de hoeve Boschberg, bij Sint Odiliënberg.

hoeve Boschberg De abdijkerk van St. Odiliënberg

De abdijkerk, op een verhoging in het landschap, staat vlak aan de sterk meanderende Roer.

Aangezien het inmiddels rond 13.15 uur is geworden, zijn we eigenlijk wel toe aan een broodje. Vlakbij de kerk is er een Café, maar een restaurant of iets dergelijks is niet te vinden. Ook een supermarkt is niet te zien. In de rugzak hebben we nog een paar ontbijtsnacks en een flesje sportdrank. Deze gebruiken we maar als lunch en we lopen direct door richting Montfort. Door het bos van Ambt Montfort houden we het droog. Maar een kilometer voor Montfort begint het gespetter opnieuw. Bovendien komen we weer in open veld, zodat ook de wind vrij spel heeft.

In Montfort vinden we een supermarkt, waar we ons koffiebroodjes, Breaker en wat te drinken kopen. In de regen op een bankje zitten is er niet bij, dus lopen we weer verder, nadat de broodjes op zijn. Iets buiten Montfort komen we langs een oude ruïne.

misschien komt daar de naam van het dorp vandaan?

We lopen vervolgens kilometers langs de bosrand. Het is weer droog geworden. Opvallend is dat er zeer veel velden met prei staan, die op het punt staan te worden geoogst.

Ook is zichtbaar dat de herfst langzaam maar zeker aan het invallen is. Naast het herfstweer van vandaag is ook aan de verkleuring van de bladeren te zien dat we in oktober zitten.

De zon kwam, met moeite, zelfs nog even tevoorschijn

Afwisselend gingen de laatste kilometers door bos, tussen akkers en weilanden door. We werden af en toe nieuwsgierig bekeken door een edele viervoeter.

Nadat ook deze kilometers waren afgelegd stonden we op het eindpunt van de etappe. Opnieuw 21 km afgelegd.

onder donkere wolken bereiken we het eindpunt van de etappe

Vanaf het eindpunt is het nog 1,5 km lopen naar het station van Echt, maar zo'n 20 minuten later hebben we ook die weer afgelegd en is het 17.00 uur. We gaan door naar Vaals om onze bungalow op te zoeken.

KLIK HIERONDER NAAR KEUZE:

naar volgende etappe

naar bovenkant van deze pagina

naar etappe overzicht

naar homepage