Etappe 10: Rolde - Zuidlaren

22 maart 2003

Het bleef deze week maar mooi weer! Na afgelopen zondag de etappe naar Groningen te hebben gelopen was het bijna vanzelfsprekend om de overgeslagen etappe van Rolde naar Zuidlaren dit weekend te lopen. Aangezien er ook in de tuin nog wat moest gebeuren is daar de vrijdagmiddag aan besteed, zodat deze zonnige zaterdag dit deel van het pieterpad kon worden bedwongen.

Deze etappe ligt lekker dicht bij huis, dus waren we snel in Zuidlaren, het eindpunt van de etappe van vandaag. Eerst moest het openbaar vervoer weer eens op de proef worden gesteld. Eerst met de bus naar Eext en daar overstappen naar Rolde. De bus was te vroeg, dus wachten was niet langer dan noodzakelijk. Ook de bus richting Rolde, die we bij camping Schoapvolte in Eext moesten nemen, was netjes op tijd. Zo stonden we volgens planning om 10.40 uur in Rolde en pakten de draad weer op.

Aangezien de streek bij ons bekend is hadden we (lees: Henk) ons met name verheugd op de doorkomst door Gasteren, waar bij Restaurant Brinkzicht valt te genieten van hun specialiteit: Koffie met Drentse Wafel met warme kersen en slagroom.......

Het had de afgelopen nacht gevroren, dus op dit tijdstip was het nog koud, ondanks de zon. Maar door het lopen waren we snel op temperatuur en kwamen we aan bij het Balloërveld.

We letten hier goed op de routebeschrijving aangezien de twee dames die we in de etappe naar Rolde tegenkwamen hier fout waren gelopen. Maar goed, we lopen in de andere richting, dus is de route misschien minder verwarrend. Het was inderdaad wel even opletten maar we konden de route zonder problemen vinden. Zo kwamen langs grafheuvels, groepjes bomen en natuurlijk heide......

Ruim een uur na de start in Rolde kwamen we op de weg van Loon naar Gasteren, waar we het Gasterensche Diep, één van de zijtakken van de Drentsche Aa, overstaken.

Om twaalf uur was het zover....

Hier hadden we naar uitgezien....

Het zat lekker in de zon op het terras...

Met een kopje Koffie met Drentse wafel met warme kersen en slagroom!

mmmmmm

 

Een half uurtje later vertrokken we weer en ging het langs het fietspad dat naar Schipborg gaat.

Na ongeveer twee kilometer en heel veel pieterpaddende tegenliggers kwamen we bij de afdaling naar de Drentsche Aa.

Hier moesten we via een smal bruggetje dit mooi riviertje oversteken.

Nu liepen we door het stroomdal van De Drentsche Aa richting Schipborg. Dit pad hadden we enkele jaren geleden al eens gelopen, maar toen was het bijna een moeras, zo nat... Nu, misschien dankzij de geringe hoeveelheid neerslag van de afgelopen weken, was het droog en goed te belopen.

Uiteindelijk was ook Herberg de Drentsche Aa in Schipborg in zicht...

Op dit punt hadden we totaal zo'n 200 kilometer van het Pieterpad afgelegd! Na hier op een bankje even een beetje joghurt en een enkel broodje (meer lustten we niet, de drentse wafel vulde behoorlijk...) te hebben gegeten legden we het laatste stuk richting Zuidlaren af. We volgden de gewijzigde route door Zuidlaren via het terrein van Psychiatrisch Ziekenhuis Dennenoord.

watertoren op het terrein van Dennenoord

We waren uiteindelijk tegen 14.30 uur weer terug op de Brink in Zuidlaren, waar onze auto geparkeerd stond.

We hebben onze route nu dus weer "gerepareerd" nu de ontbrekende etappe is gelopen en zijn we "echt" in Groningen. (zie de beschrijving van de volgende etappe). Dus nog twee etappes te gaan van het eerste deel van het Pieterpad. We bedenken al de mogelijkheden om vanaf Vorden naar het zuiden te gaan lopen...

KLIK HIER ONDER NAAR KEUZE:

naar volgende etappe

naar bovenkant van deze pagina

naar etappe overzicht

naar homepage