Etappe 9: Schoonloo - Rolde

28 februari 2003

Februari 2003 was de zonnigste februari van de laatste honderd jaar. En nog geen pieterpad gelopen!

Vrijdag 28 februari 2003 was één van die mooie dagen. Het pieterpad-bloed kriebelt wel met die vele zonnige dagen. Aangezien met het invallen van de maand maart het weer wisselvalliger zal worden hebben we op deze vrijdag maar een vrije dag besteed aan het pieterpad. Nu dus de etappe naar Rolde. We vertrokken tegen negen uur van huis en waren tijdig in Rolde, zodat we daar nog een kopje koffie konden drinken. Precies volgens dienstregeling kwam om 9.59 uur de bus aangereden. Om 10.10 uur stonden we weer bij Café Hegeman in Schoonloo, waar we de vorige etappe hadden afgesloten.
Toen we uitstapten, stapten op hetzelfde moment een groepje mensen in die duidelijk ook pieterpad-plannen hadden, ze hadden de boekjes in de hand. We groetten deze collega-lopers die dus waarschijnlijk een etappe achter ons liggen. De zon kwam al tevoorschijn en we zetten koers richting de Strubben, een bosje aan de rand van Schoonloo.

de Strubben

We filosofeerden over de kans op tegenliggers op het pieterpad, aangezien het de laatste dag was van de krokusvakantie in het noorden. Aan het weer zou het niet liggen......

Buiten Schoonloo kwamen we bij een heideveld waar het Andersche Diepje, één van de bovenstroompjes van de Drentsche Aa, ontspringt.

het pad naar de hei

We kwamen bij een kudde schapen. Het was te zien dat het voorjaar al in aantocht is. Er waren veel lammetjes te bewonderen.

Kort nadat we het heideveld achter ons hadden gelaten kwamen bij het Meindersveen. Dit is een gebied met verschillende veenplassen. Op één van de plassen lag zelfs nog ijs, vanwege de ligging in de schaduw.

We hadden gerekend op een kopje koffie bij Restaurant de Vier Linden in Papenvoort. Toen we de route een stukje hadden verlaten om dit restaurant te bezoeken bleek het gesloten te zijn! En dat met dit mooie weer en in de vakantie! We zijn maar terug gelopen naar de route en hebben even gerust op een bankje. Alhoewel het stuk wat daarop volgde op de kaart een rechte lijn was, bleek het allesbehalve saai te zijn. Het bos, het open veld en de paden varieerden zodat het een mooi stuk was om te wandelen. Uiteindelijk kwamen we langs het Lange Veen.

jonge aanplant bij het Lange Veen

We waren inmiddels over de helft van de 19 km lange etappe. Tijd (12.30 uur) om een broodje te eten:

Inmiddels was duidelijk geworden dat het inderdaad een uitnodigende dag was om te wandelen. We waren al zo'n vier stellen tegengekomen die het pieterpad in zuidelijke richting liepen. Direct nadat we onze picknickplek hadden verlaten kwamen we een gezin met drie kinderen tegen en hun hond. Eén van de meisjes zag dat we het pieterpadboekje bij ons hadden en zei: "Die mensen hebben ook een pieterpadboekje!". Daarop antwoordden wij dat zij dus ook wel zo'n boekje zouden hebben.....

Een paar honderd meter verderop was aan de bosrand voor het eerst de toren van Rolde in de verte weer te zien.

ja, je moet wel goed kijken, maar Rolde is echt te zien!

Ruim twee kilometer verderop liepen we het bos uit en kwamen langs een stiltegebied (Landgoed Heidehof) met veel jonge aanplant.

Deze bordjes stonden er vele: alleen voor wandelaars toegankelijk

We kruisten de N33 en op de weg naar Anderen zagen we de toren van Rolde weer iets duidelijker. Nog 3 kilometer...

Vlak voordat we het voormalige spoor van Stadskanaal naar Assen bereikten kwamen we twee vrouwen uit Appelscha tegen. Ze waren vanuit Zuidlaren vertrokken en liepen vandaag dus twee etappes. Ze waren het pad twee keer kwijtgeraakt, maar gingen blijkbaar nog vol goede moed verder. Achteraf bedachten we dat ze misschien belden met een echtgenoot als ze wilden stoppen, anders moesten ze immers nog 16 km naar Schoonloo... Wij houden het voorlopig maar bij één etappe per keer. Het was inmiddels al zo warm dat we onze jassen hadden uitgedaan. De laatste kilometers volgden we de voormalige spoorlijn naar Rolde.

en over een bruggetje...

Uiteindelijk waren we om 14.30 uur bij de twee hunebedden achter de kerk van Rolde. De paal met pieterpad-markering is het eindpunt van deze etappe.

eindpunt van deze etappe

Vervolgens moesten we nog naar het centrum van het dorp om weer bij de auto te komen. We kwamen langs de kerk met de bekende toren, waar we de tocht naar hebben "uitgekeken".

het "mikpunt" van de etappe...

Inmiddels zijn 166 km van de 234 km van deel 1 van het Pieterpad afgelegd. We komen in de buurt!

 

KLIK HIER ONDER NAAR KEUZE:

naar volgende etappe

naar bovenkant van deze pagina

naar etappe overzicht

naar homepage