Etappe 8: Sleen - Schoonloo

27 december 2002 en 11 januari 2003

Vandaag, 27 december 2002, vanwege wat vrije dagen van de kerst maar weer eens een stuk gewandeld van het Pieterpad.

De weersverwachting was niet al te geweldig: De hele dag regen, waarbij in de middag misschien?? nog een paar opklaringen. Of was het regen, afgewisseld door buien? Hoe dan ook: een natte boel. We moesten al een scenario bedenken om de route eventueel af te breken. Toen we naar het beoogd eindpunt reden, bedachten we dat we er maar een halve etappe van zouden maken. De bussen rijden op dit traject maar om de twee uur, dus afbreken onderweg zou ook moeilijk worden. We besloten om de etappe vandaag te lopen tot Schoonoord.

We reden Schoonoord binnen en hebben eerst koffie gedronken bij café De Hoek bij het Oranjekanaal. Hier vertrokken tijdens onze koffie een gezin met drie kinderen met regenkleding en rugzakken in de regen. Vast en zeker Pieterpadders! Even later gingen we naar de bushalte. De bus was enkele minuten te vroeg, zodat we maar kort hoefden te wachten. Rond half elf waren we weer bij de kerk in Sleen. Met de paraplu's op begonnen we aan de achtste etappe.

Even buiten Sleen komen we op de Groningerweg:

Zijn we al zo dicht bij huis? Volgens het boekje is het nog 78 kilometer naar "De Stad". Het zal wel een onderdeel van de oude handelsroute naar Coevorden zijn. We kijken nog even terug op Sleen, voordat we de bossen in gaan:

We zitten in ieder geval op de goede weg. Iets verderop komen we twee hunebedden tegen. Vergeten hoe hunebedden zijn ontstaan? Nou op het paaltje voor het hunebed stond het aangegeven:

Alie moest de tweede en tevens grootste hunebed even beklimmen. Of de paraplu hierbij handig is?

Vervolgens moesten we de autoweg die Friesland met Emmen verbindt oversteken. Twee greppels over, die nu zelfs water bevatten. Dus: slootje springen! Iets verder hebben we staand maar even een "Breaker" genomen, de handige knijpverpakking met vruchtenjoghurt. Dit was bij een 'moerasje' zoals in de gids staat, nog aan de eerdergenoemde autoweg.

"moerasje"

Na ongeveer een kilometer, halverwege de etappe van vandaag werd ons vermoeden tijdens de koffie van vanmorgen bevestigd: Het gezin met de drie kinderen kwamen we tegen. Moesten ze nog naar Coevorden? Of de boerencamping in Erm? Vanwege de (kleinere) kinderen zal het wellicht het laatste zijn. Nadat we op een fietspad kwamen te lopen kwamen we op enige afstand van "Rijmaaran", waar we al een paar keer een huifkartochtje hadden gemaakt. Vlak bij "Rijmaaran" is de Papeloze kerk te vinden in het bos. Aangezien de gids hieraan de nodige aandacht besteed, zijn we even van de route afgeweken om hier eens naar te kijken. Het is een hunebed, waar vroeger stiekem kerkdiensten werden gehouden door de Gereformeerden uit de streek. Omdat de omgeving uit heidevelden bestond kon men zich, indien nodig, verspreiden wanneer er onraad kwam. Dit hunebed is voor de helft bedekt met grond, zodat is te zien hoe dit er oorspronkelijk uitzag.

In het bos waar we doorheen liepen waren veel vogelhuisjes aangebracht op de bomen op zo'n 1.20 meter hoogte. Veel daarvan waren voorzien van een nummer:

We wisten niet dat de natuurontwikkeling tegenwoordig zo ver gaat dat vogels zelfs een eigen huisnummer hebben. Maar welke postcode heeft de bewoner van dit kastje?

Rond 13.00 uur komen we aan bij het Oranjekanaal, waar we de route vandaag afbreken en weer terug lopen naar Schoonoord, waar de auto staat. Het fietsbruggetje bedwingen we de volgende keer:

De rest van deze etappe zal in 2003 volgen.....

 

En inderdaad: Op 11 januari 2003 hebben we de draad weer opgepakt. Het bovenstaand bruggetje zag er toen zo uit:

Het pieterpadbloed kriebelde op 11 januari 2003. Het was winter! Afgelopen week vroor het tot 12 graden. Vanmorgen vertrokken met een temperatuur van 5 graden onder nul richting Schoonloo. Het werd steeds kouder... Toen we Schoonloo binnen reden was het -9 graden! Het was een prachtig winters sfeertje. Een mooie blauwe lucht en sneeuw. We zochten de bushalte op. Deze bleek te liggen naast Café Restaurant Hegeman, het eindpunt van vandaag. Aangezien we nog een klein half uurtje de tijd hadden zijn we nog even gaan koffie drinken. Het was druk in het café. Allemaal wandelaars! Zo te zien waren er tochten door de omgeving uitgezet. Dit vermoeden werd later bevestigd. Maar goed, na de koffie de bushalte opgezocht:

De bus kwam volgens dienstregeling rond 10.13 uur voor rijden, zodat we tien minuten later in Schoonoord arriveerden. Om 10.40 uur waren we het spekglad fietsbruggetje gepasseerd en begon het vervolg van het Pieterpad met een mooie entree in het bos.

Na ongeveer anderhalve kilometer zagen we op het land drie reeën staan. Helaas iets te ver weg voor de foto, maar ze vluchtten ook al voordat het fototoestel paraat was. Nou het was dus hier....

Een klein stukje verder kwamen we een verwijzing tegen naar een "Natuurkampeerterrein"

Een geruststellende mededeling dat pieterpadwandelaars zonder natuurkampeerpaspoort mogen overnachten. Brrr... niet aan denken.

Iets verder werd het serieus. We moesten een hek over om op een gras-(nu sneeuw-)pad te bereiken.

Een stukje verderop kwamen we langs De Wenning, een informatiecentrum met winkel op het gebied van biologisch boeren. We hebben er een (biologisch?) kopje koffie met kruidkoek genomen. Rond het middaguur kwamen we bij Oud Orvelte, een gebied met veenplassen.

voor en na de schoonmaak....

prachtig, of niet dan?

Aangezien we maar een halve etappe lopen, hebben we besloten om na de finish een warme hap te gaan eten. Om onze magen toch een beetje te vullen nemen we een knijpverpakking joghurt. Omdat we stilstaan kan nog gauw even een foto worden genomen van de sfeer in het bos.

We kwamen iets verderop bij De Tweelingen, een heideveld met een paar vennen. Hier komen we verscheidene wandelaars tegen, die vanuit CR Hegeman waren vertrokken.

De Tweelingen

Was is het Ellertsveld toch mooi! Het wintersfeertje helpt natuurlijk een handje, maar toch. Ellert en Brammert, de beide reuzen die de omgeving onveilig maakten, kwamen we niet tegen zodat we ongeschonden rond 13.15 uur de bebouwde kom van Schoonloo binnen komen.

Vijf minuten later is de finish in zicht: Café Restaurant Hegeman.

Met een voldaan gevoel en 147 km Pieterpad, laten we Schoonloo (voorlopig) achter ons.

 

KLIK HIER ONDER NAAR KEUZE:

naar volgende etappe

naar bovenkant van deze pagina

naar etappe overzicht

naar homepage