Deel II

Etappe 13: Strabeek - Maastricht

22 maart 2004

Vandaag is het zover: We willen de eindstreep gaan halen van het Pieterpad!

Om 9.15 uur parkeren we de auto bij het station in Valkenburg. Het is er windstil en de zon schijnt erbij. Een heerlijk gevoel. Hopelijk een voorbode voor vandaag. Eerst moeten we nog 1,5 km lopen naar Stabeek, waar we de route weer oppakken. Rond half tien komen we op het beginpunt aan van de etappe. Helaas is de lucht inmiddels inktzwart.

Blik op kasteel St. Gerlach

We wandelen een landweggetje in naar de Geul met zicht op kasteel St. Gerlach. En inderdaad begint daarna te regenen. We proberen ons eerst even te redden met de kleine parapluutjes maar dat blijkt niet voldoende te helpen tegen de regen. De ponchos dus tevoorschijn gehaald. We komen bij de Geul en glibberen over het pad langs dit riviertje in westelijke richting.

Een kilometer verderop komen we bij het punt dat we richting Berg moeten. Dit houdt in dat we een flinke klim Bergopwaarts moeten maken. Op het punt waar de beklimming begint gaat het Krijtlandpad rechtdoor richting Maastricht.

Het begin van het serieuze werk.

Boven aangekomen gaan we via het dorp Berg naar Terblijt en komen daarbij over het het Plateau van Margraten. Gelukkig wordt het ook weer droog en begint de zon weer tevoorschijn te komen. Aan het eind van het dorp Terblijt gaan we even wat drinken op een bankje tegenover een typisch limburgse boerderij

Het uitzicht vanaf het bankje (met een blauwe lucht)

Het pad wordt verderop weer onverhard en het landschap steeds interessanter. We komen diverse grotten tegen onderweg.

Ook van binnen zien de grotten er aardig uit.

Ondanks dat het droog is, zijn de gevolgen van de regen goed merkbaar. Het water zakt moeilijk weg in de ondergrond, waardoor we regelmatig onze weg door de modder moeten vinden.

Een van de modderpaden. De omgeving maakt het helemaal goed!

Verderop bij Bemelen komen we nog een aantal mooie rotswanden met grotten tegen.

Opnieuw wordt het nat, maar gelukkig blijft het bij enkele spatten. Nadat we Bemelen achter ons laten komen we snel aan de rand van Maastricht. Nog enkele kilometers en we komen vlakbij het station. Volgens de routebeschrijving en de markering moeten we via een voetgangerstunnel onder het spoor door. De ingang van deze tunnel is afgezet met hekken, vanwege bouwwerkzaamheden. We kiezen de weg via een brug over het spoor die rechts van ons bij het station zichtbaar is. Daarmee bereiken we ook het eind van deze etappe.

KLIK HIERONDER NAAR KEUZE:

naar volgende etappe

naar bovenkant van deze pagina

naar etappe overzicht

naar homepage