Deel II

Etappe 8: Swolgen - Venlo

3 september 2003

Opnieuw een Pieterpad dag. Het weer zal goed zijn. We hebben besloten om vandaag zelfs de korte broeken aan te trekken. Nou, dat kon ook gemakkelijk. In de morgen was het in het bos nog wel wat fris. In eerste instantie hadden we nog even een jackje aan, maar die kon al snel weer uit.

De auto hebben we bij de Rabobank in Swolgen geparkeerd en we begonnen om kwart over negen met deze etappe van 22 kilometer. Even buiten het dorp kwamen voorbij een bordje dat we een Stiltegebied in gingen. Stil was het inderdaad. En mooi ook! Na afwisselend van kleine stukjes bos en heide te hebben genoten moesten we zelfs een heuse 'berg' beklimmen.

Het bergje was eenmalig, daarna was de route weer vlak. Direct daarna betraden we natuurreservaat Schuitwater. Dit is een nat natuurgebied met veel knuppelbruggen.

We kwamen de laatste dagen regelmatig velden met afrikaantjes tegen, maar ook op dit traject ook veel kwekerijen van heesters, waarvan vooral rozen op stam. In het pieterpadboekje staat dat zelfs 85% van alle rozen uit dit gebied afkomstig zijn.

afrikaantjes..

In het dorpje Houthuizen stond een bordje van plaatselijke pieterpadders die de smaak zodanig te pakken hadden gekregen dat ze een wandeling van Amsterdam naar Bari hadden gemaakt. Wij houden het eerst nog maar bij het Pieterpad en andere lange afstandswandelingen in Nederland.

Tegen de middag kwamen we langs kasteelhoeve Kaldenbeek

Iets verderop, vlak voor Grubbenvorst was nog een mooi optrekje te bewonderen...

......en kort daarop een groot klooster aan de rand van het dorp. Blijkbaar wordt dat uitgebreid vanwege de bouwactiviteiten die daarop duiden.

Op het plantsoen tegenover het klooster was nog een mooi beeldje van een vrouw die bezig is een koe te melken.

Nog interessanter was eigenlijk dat we de eerste horeca-gelegenheid aan de etappe tegenkwamen, zodat we konden genieten van een heerlijk cappucino (met slagroom).

Na deze koffiestop moesten we voor de één na laatste keer de Maas oversteken. De volgende en dus laatste keer zal zijn in Maastricht, waar we de laatste kilometers richting St.Pietersberg nog moeten volmaken.... Deze keer is weer een oversteek met de veerpont.

Door de koffiestop is de lunchstop iets verschoven. We wilden eigenlijk wel neerstrijken langs de Maas, die we een eind moesten volgen. Maar dat bleek toch op enige afstand te zijn, zodat er niet een mooie picknickplek was te vinden. Een stuk verderop kwamen we langs een tuincentrum, waar ze hun producten ook in eigen tuin hadden toegepast.

Voor het centrum was een picknicktafel, waarvan we gretig gebruik hebben gemaakt.

Bij het ingaan van de laatste vier kilometers van deze etappe kwamen we nog een wegwijzer tegen, waarop Roermond wordt aangeduid.

Als het inderdaad vanaf dat punt 30 km is, scheelt het weer 5 kilometer ten opzichte van wat wij hadden verwacht. Maar door routewijzigingen wordt de route eigenlijk alleen maar langer, dus de volgende etappe zal toch wel 31 kilometer bedragen....

Iets verderop wandelen we vlak langs de Maas en komt Venlo in zicht. (alhoewel we het bordje Venlo al lang waren gepasseerd)

En daarna nog een rondje door de stad. Enkele mooie gevels waren daarbij te bewonderen.

En snel daarna bereikten we het eindpunt van de etappe: Het stationsplein.

Volgens de laatste thermometers was het 29 graden in de zon (wel wat veel?) en 22 graden in de schaduw (zal wel kloppen).

En nu nog twee dagen... dan volgt de langste etappe van het Pieterpad. We zijn er klaar voor!

 

KLIK HIERONDER NAAR KEUZE:

naar volgende etappe

naar bovenkant van deze pagina

naar etappe overzicht

naar homepage