Deel II

Etappe 9: Venlo - Roermond

5 september 2003

Vandaag de laatste dag van onze pieterpadvakantie. Het weer zal uitstekend worden, want het weerbericht beloofde 25 graden en zonnig weer.

De deuren van de bungalow hebben we voor de laatste keer achter ons gesloten en na het inpakken van de auto zijn we naar Venlo gereisd. De auto geparkeerd bij het station en zo gingen we tegen half tien van start. Toen we Venlo uitliepen kwamen we langs een mooi weggetje richting een zandafgraving. Iets later dachten we dat we misschien iets te voortvarend waren geweest.

te zuidelijke koers gevolgd?

Via een bospaadje, waarbij we werden gehinderd door veel omgewaaide bomen, kwamen in Tegelen.

Via een nieuwbouwwijk kwamen we in het bos, dat we het grootste deel van de dag niet meer zouden verlaten. Bij twee betonnen bakken kwamen we aan de duits-nederlandse grens.

Iets verderop keken we vanuit Nederland naar de heide in Duitsland.

Voorbij de grenspaal met nummer 437 liepen we over duits grondgebied. Op dit deel van de route kwamen ook de routes X1 (Kleef - Aken) en E8 (Amsterdam - Wenen) langs dit tracée. Dit moeten we dan maar eens bewaren voor heel veel later. Eerst maar het Pieterpad afronden en dan zijn er nog genoeg nederlandse LAW's. Op dit deel van de route liepen we op een hoog plateau. Rechts was een flinke afgrond te zien. Helaas was er door het bos niet van zo'n geweldig uitzicht te genieten.

Omdat we vandaag de langste etappe van het Pieterpad lopen hebben we ons vooraf streng opgelegd om voldoende rust te nemen tussen de middag. Omstreeks het middaguur kwamen we bij een paar horecagelegenheden aan de grens ter hoogte van Reuver.

Het bord stond bij Café De Grens, maar daar was geen teken van leven. Er tegenover lag Café Rest. De Witte Stein (compromis tussen D en NL?). Hier was behoorlijk wat klandizie van fietsers en pieterpadders. We hebben er een Schnitzel gegeten, zodat we uitkwamen op een rust van 5 kwartier. Dit moest toch voldoende zijn om de resterende 18 kilometers te overbruggen?

We kwamen iets verder voorbij een echtpaar met hond, die we in Venlo achter ons hadden zien lopen. Iets verderop besloten we even een korte rust te nemen voor de Breaker-snack en om onze T-shirts te verruilen voor een zomers hemdje. Echt echtpaar met hond kwam ons weer voorbij en we zagen dat Ome Piet (zie etappe Gennep-Vierlingsbeek) zaken met hen had gedaan. Ze liepen in zijn pieterpad t-shirts.

Na onze korte stop kwam het stel al snel weer in zicht. Maar na de volgende bocht hebben we ze niet weer gezien...

Dan maar goed om ons heen gekeken in het Brachterwald, waarin we liepen.

Ook hier waren er soms aardige hoogteverschillen. En dan loop je het risico dat je er een keer tegenop moet klimmen...

Een voorbode van wat nog komen gaat?

Een ruime kilometer verder na de beklimming kwamen we weer op nederlands grondgebied. Bij de slagboom ligt de grens. Tijdens het Pieterpad was dit het laatste uitstapje naar Duitsland.

Uiteindelijk lieten we, welliswaar tijdelijk, het bos achter ons en passeerden het riviertje de Swalm vlakbij het dorp Swalmen. Dit riviertje mondt uit in de Maas.

Op een gegeven moment was het beste er wel af, zoals men soms zegt. Maar uitlopen, dat zullen we deze etappe!

Aangekomen bij de rand van Roermond liepen we via een grote weg richting het centrum. De route voerde langs het linkerfietspad van deze weg. Maar bij het volgende kruispunt vond men het blijkbaar nodig dat we aan de andere kant van de weg verder moesten lopen. Nou, vooruit dan maar..

Nauwelijks aan de andere kant aangekomen viel ons oog op een opvallend kantoorpand.

Jawel, een kantoor van mijn werkgever!

Maar verder hadden we daar nu niet veel oog voor. Een kilometer verder was het zover.... Het station, tevens eindpunt van de etappe, was bereikt.

om 17.10 uur was de finish bereikt

 

KLIK HIERONDER NAAR KEUZE:

naar volgende etappe

naar bovenkant van deze pagina

naar etappe overzicht

naar homepage