Deel II

Etappe 7: Vierlingsbeek - Swolgen

1 september 2003

Om kwart over zeven, een kwartier voordat de stopwatch ons wakker zou moeten maken, hoor ik het... Het regent! Een half uurtje later is het weer droog, maar enige tijd later vallen de druppen opnieuw. We bereiden ons gewoon voor op onze etappe van vandaag. Voor vandaag waren de voorspellingen dat de middag beter weer zou brengen dan de morgen. Onze 'gewoonte' om de auto bij het eindpunt neer te zetten kan het starttijdstip vertragen zonder dat we later terug zijn. Toch besluiten we om evenals de vorige etappe de auto bij het begin van de etappe te zetten. We kunnen dan immers direct beginnen.

Onderweg lijkt het weer op te klaren. De zon laat zich al weer regelmatig zien. We rijden naar Vierlingsbeek, waar we de auto bij het station parkeren. Dit betekende wel dat we eerst een kilometer naar het 'officieel' startpunt van de etappe moeten lopen. Maar na een klein kwartiertje stappen is de kerk van Vierlingsbeek om 9.20 uur bereikt. Opvallend is opnieuw de uitstekende markering op dit deel van het Pieterpad. Bijna iedere lantaarnpaal in het dorp is van de wit-rode strepen voorzien. Een eindje buiten het dorp duiken we een smal paadje in dat verderop langs een beek leidt en tenslotte uitkomt bij hofstede Makken. Hier stond vroeger kasteel Makken. Aan de bijgebouwen was daar nog iets van te zien.

Een eindje verder kwamen langs een kapelletje in Holthees.

Het was zeker niet het laatste kapelletje dat we deze dag zagen. Alhoewel de plaatselijke kroeg op donderdagen gesloten was en op deze maandag dus open zou moeten zijn, werd ons verteld dat het vandaag gesloten was in verband met een bruiloft. Nou ja, dan maar verder.... Een stukje verder hebben dan maar wat gedronken en gegeten van wat in de rugzakken zat. Een klein stukje verder kwamen in Smakt. Hier bleek de St-Jozefkapel te staan wat op sommige dagen een waar bedevaartsoord schijnt te zijn. Nieuwsgierig als we zijn hebben we maar even binnen gekeken en een kaarsje aangestoken.

St. Jozefkapel uit 1699

Omdat we ons zo op een kopje koffie hadden verheugd hebben we ondanks de kort daarvoor genoten picknick nog maar een kopje koffie gekocht bij het naast het kapel gelegen Café 't Pelgrimshuis.

We vervolgden onze weg richting landgoed Geijsteren, waar we een aantal pieterpadders tegenkwamen. Ook in dit landgoed kwamen we een kapel tegen, namelijk de Willibrorduskapel uit het jaar 1543. De put schijnt nog 100 jaar ouder te zijn.

Ondanks de uitstekende markering zit het in mijn bloed om regelmatig de route mee te lezen in het boekje. Ook de meegenomen GPS 'moest' regelmatig worden geraadpleegd om te zien hoeveel kilometers we hadden afgelegd etc.....

hoezo, de weg kwijtraken?

Aan de bomen in het landgoed leek het soms of de herfst was begonnen. De droogte van de zomer heeft zijn sporen nagelaten. Na de lunch op een bankje voor de kerk in Wanssum kwamen we ook in de vorm van zwammen de tekenen van de herfst tegen.

Bij Wanssum was er een nieuwe route uitgezet. Volgens de Pieterpadsite zou deze nog niet gemarkeerd zijn, maar vanwege de verse markeringen langs de route hadden we al een vermoeden: Juist, de routewijziging was inmiddels gemarkeerd.

Een eind verder kwamen we een stel pieterpadders voorbij die we ook bij de Willibrorduskapel al hadden ingehaald. Blijkbaar hadden zij toch de oorspronkelijke beschrijving van de route door Wanssum gevolgd, want anders zouden we ze tijdens onze lunch hebben gezien.

Inmiddels naderde Meerlo. We kwamen nog een voorbeeld tegen van het vermengen van werk en privé!

Een KB-meetpunt van Essent met een Pieterpadlogo!

Daarna kwamen we over het terrein van een kasteeltje. Naast een met bloemen beschilderd bankje liep de route zelfs door het poortgebouw van het kasteel!

Even buiten Vierlingsbeek hadden we volgens het boekje weer eens een Pieterpadwegwijzer moeten zien. Die hadden we gemist. Maar direct na het kasteeltje zagen we een wel heel aparte versie!

dat is pas origineel! (nog 131 km naar Maastricht)

En vier kilometer later hadden we het eind van de etappe al in zicht: De kerk van Swolgen.

Na op het terras van eetcafé Bram even te hebben gerust liepen we de laatste 100 meter naar de kerk en gingen met bus en trein weer terug naar Vierlingsbeek. Onderweg in de bus begon het te regenen. Maar gelukkig hadden we het ondanks de soms donkere wolken de hele dag droog gehouden. Zelfs de jas kon een groot deel van de route uit. De vooruitzichten voor de rest van de week lijken volgens het weerbericht steeds beter te worden. Dus woensdag zullen we zeker de etappe naar Venlo lopen....

KLIK HIERONDER NAAR KEUZE:

naar volgende etappe

naar bovenkant van deze pagina

naar etappe overzicht

naar homepage