Etappe 13: Winsum - Pieterburen

21 april 2003

Vandaag moet het gebeuren: Afronden van Deel 1 van het Pieterpad! Na vandaag 232 kilometer gelopen!

Maar zoals ook de vorige etappes het geval was, moest eerst een worden gekeken of er enig openbaar vervoer mogelijk was. En zeker op deze Tweede Paasdag! Onderzoek via www.ov9292.nl leerde dat er vanuit Pieterburen 3 of 4 maal een Taxivast, een lijndienst met een taxibusje, zou rijden naar Baflo. Vandaar met twee minuten overstaptijd met de trein naar Winsum. (anders weer een uur wachten). Niet een verbinding waar je direct blij van zou worden. In de voetnoot van de genoemde internetpagina stond nog iets van een Regiotaxi. Navraag en nazoeken bleek op te leveren dat je dagelijks van dit vervoer gebruik kunt maken en dan van deur tot deur. De kosten zijn dan wel wat hoger, maar duidelijk minder duur dan een reguliere taxi.

Nou, hierbij reclame voor de Regiotaxi!

's-Morgens gebeld met 0900-0911 en opgegeven dat we bij "Het Wapen van Hunsingo", het officiële eindpunt van vandaag, wilden vertrekken en aankomen bij herberg "De Gouden Karper" in Winsum. Welke tijd? Nou, doe maar 14.00 uur. Volgens de informatie kon de rit dan met een nauwkeurigheid van een kwartier worden uitgevoerd. Dus om kwart voor twee in Pieterburen zijn. We waren rond twintig voor twee in Pieterburen en....... Binnen vijf minuten kwam er een taxibusje voorrijden! Het bleek inderdaad "onze" Regiotaxi te zijn. We moesten wel een kleine omweg maken via Wehe den Hoorn om iemand anders op te halen, maar om 14.10 uur stonden we op het pleintje voor "De Gouden Karper" en het VVV-kantoor in Winsum. Dat is pas openbaar vervoer! Chapeau!

Na de etappe met een frisse wind van twee dagen geleden was het nu plotseling weer voorjaar. De temperatuur bedroeg ongeveer 22 graden, zodat we voor het eerst dit jaar in korte broek konden wandelen!

Binnen enkele minuten lieten we Winsum achter ons en na zo'n twintig minuten liepen we langs het Mensingeweerster Loopdiep.

blik op boerderij in Maarhuizen

Iets verderop liep het Pieterpad samen op met het Wad en Wierdenpad.

We kwamen even later een paar mensen tegen die pas aan het Pieterpad waren begonnen. Ze dachten dat we bijna aan de finish waren. Uitgelegd dat het "pas" ging om de helft. Maar hun aangemoedigd om zeker door te gaan. Na een kleine 5 kilometer wandelen kwamen we in Mensingeweer.

Langs het pad tegenover de molen stond een mooi beschilderde Pieterpadbank:

Vanaf Mensingeweer was het nog ongeveer een kilometer naar Eenrum.

Bij kwekerij "De Kleine Plantage" hebben we even wat gedronken. Voor de planten komen we later nog wel eens terug......

Nu nog vijf kilometer naar Pieterburen!

Onderweg kwamen we nog een heus bollenveld tegen. Narcissen in dit geval.

Kort daarop volgde een mooie boerderij in een bosje: "Huninga".

Inmiddels was Pieterburen al in het vizier....

rechts van de windmolen de zeehondencreche

Zo kwamen we langs het plaatsnaambordje:

Honderd meter verder kwam molen "De Vier Winden" in zicht.

Nog een paar honderd meter was het nog tot Café "Het Wapen van Hunsingo" Het officiële startpunt van het Pieterpad, voor ons dus het voorlopige eindpunt.

Om ons "op te wekken" stond bij een winkeltje deze "Pieter-wegwijzer"

Er valt dus nog voldoende te wandelen......

Voor ons zal Vorden het volgende doel zijn. De etappe naar Doetinchem is 26 kilometer lang. Een uitdaging!

 

KLIK HIER ONDER NAAR KEUZE:

naar bovenkant van deze pagina

naar etappe overzicht

naar homepage