Etappe 11: Zuidlaren - Groningen

2 maart 2003

Eindelijk kwam het er eens van. Samen wandelen met Derry en Sjoukje. Alhoewel het weerbericht weinig goeds voorspelde hebben we deze zondagmiddag afgesproken om samen een halve etappe te lopen. Aangezien de etappe Rolde - Zuidlaren hiervoor minder geschikt was (afstand in zijn geheel te lang en voor de helft te kort) hebben we een deel van de etappe Zuidlaren - Groningen gelopen.

We zijn met twee auto's gegaan, mede omdat via het openbaar vervoer de verbinding vrijwel onmogelijk is op zondag. Eén auto hebben we geparkeerd in Harenermolen, het eindpunt van vandaag. De andere in Zuidlaren waar we om ca. 15.00 uur zijn gestart.

Ook hier weer een kerk, waarvan de toren lijkt op die van Sleen en Rolde. Via de gewijzigde route liepen we Zuidlaren uit in noordelijke richting.

Zuidlaren ligt alweer een kilometertje achter ons

Vlak voor het dorpje Midlaren komen we langs een huis met een origineel naambord.

Via enkele weggetjes en laantjes met houtwallen en glooiingen in het landschap komen we via het streekje 't Heiveen op de Duinweg langs het Noordlaarderbos.

't Heiveen Duinweg

Zo komen we terecht in Appelbergen, een stukje bos met wat heide, dat nogal nat is.

De bomen hier, waarschijnlijk door hun natte voeten, inmiddels gedegradeerd tot stokken......

We verlaten Appelbergen via een modderig pad, waarlangs een vlonder was gelegd om de voeten nog enigszins droog te kunnen houden.

Zo komen we via een pad tussen de weilanden door en via een brug over het NS rangeerterrein van Onnen weer bij de auto. Deze stond bij het eindpunt van deze halve etappe bij huis Wel Te Vreden.

Ook wij waren tevreden, want afgezien van een enkel klein spatje was het droog en goed loopweer. En weer ongeveer 9 kilometer van het Pieterpad afgelegd.......

Tweede deel:

Op zondagmiddag 16 maart 2003 hebben we de etappe naar Groningen verder gelopen. Het was fantastisch wandelweer bij een temperatuur van zo'n 12 graden en een strak blauwe lucht en dus veel zon. In de zon voelde het voorjaarsachtig aan.

We hebben de auto weer geparkeerd bij huis Wel Te Vreden en vervolgden de route aan de andere kant van de Rijksstraatweg. Hier liep de route langs een zandpad met naastgelegen schelpenfietspad.

Langs dit zandpad met veel paarden in de wei kwamen we langs de visplas Sassenhein.

Via het rechts naast de plas gelegen pad kwamen uit bij de A28. Hier volgden een 1,5 kilometer parallel langs de snelweg. Dit was uiteraard niet zo'n mooi deel van deze etappe. Volgens het routekaartje zou de etappe na Haren de autoweg blijven volgen, zij het op iets meer afstand. Dus of dit nou zo'n succes zou worden? Na een koffiestop bij het Postiljon Hotel in Haren kwamen we bij het Noord Willemskanaal, waar twee vissers met hun hobby c.q. maagvulling bezig waren.....

Iets verderop kwamen langs het Hoornse Diep te lopen waar we opnieuw een Pieterpad wegwijzer tegenkwamen. Nog 36 km naar Pieterburen. Maar dan moeten wij er nog wel 16 km bij optellen vanwege de nog te lopen van Rolde naar Zuidlaren!

Een mooi weggetje volgde al was het nogal druk met (pieterpad) wandelaars, skeelers, hardlopers, joggers, fietsers en een enkele auto. Hierbij hadden we regelmatig zicht op het Paterswoldsemeer en verderop op het Hoornsemeer.

Paterswoldsemeer

Na een tijdje wandelen langs dit weggetje kwamen we bij de stadsmarkering die de zuidkant van de stad Groningen markeert.

Niet veel verder kwamen we bij het bordje Groningen en snel daarna was d'Olle Grieze in zicht.

We liepen vlot bleek uiteindelijk, want na 2,5 uur (waarin de koffiepauze is begrepen) kwamen we, 12 kilometer verder, bij het Peerd van Ome Loeks: het eindpunt van deze etappe. Tien minuten na aankomst bij het busstation vertrok de bus (lijn 51), die ons weer naar Harenermolen terug bracht.

De volgende keer zullen we eerst de overgeslagen etappe van Rolde naar Zuidlaren lopen. Daarna zullen we het bruggetje bij het Groninger Museum oversteken en de etappe naar Winsum gaan lopen.

 

KLIK HIER ONDER NAAR KEUZE:

naar volgende etappe

naar bovenkant van deze pagina

naar etappe overzicht

naar homepage