Trekvogelpad

1e etappe: Bergen aan Zee - Alkmaar 22km
20 augustus 2011

Vandaag de eerste etappe van het Trekvogelpad. Het langste natuurwandelpad in Nederland: 400 km.  We willen een mooie start maken door in de vakantieperiode een aantal etappes te wandelen van deze route die van Bergen aan Zee naar Usselo bij Enschede loopt. Of we nu midden in de zomer veel trekvogels zullen zien? Geen idee!  Bovendien, eerst vogels nog eens zien te herkennen, maar als ze herkend zijn, zijn het wel trekvogels of juist niet?  Wie weet, komen we er tijdens het wandelen achter...

We logeren deze week bij Van der Valk in Akersloot. De route komt langs het dorp, dus een prima uitvalsbasis. Voor de eerste etappe hadden we al uitgezocht dat vanaf het station Alkmaar naar Bergen aan Zee 2 maal per uur een bus rijdt.  Bij aankomst in het hotel zien we ook een bus(je) rijden naar Alkmaar. Aangezien het toch betaald parkeren is in Alkmaar is misschien helemaal openbaar vervoer ook een idee. Na raadplegen van www.9292ov.nl blijkt dat inderdaad zo te zijn.

Zo staan we tegen half 10 bij de bushalte en gaan naar Alkmaar met lijn 163, waar we overstappen op lijn 6 richting Bergen aan Zee. Zo staan we om half 11 bij de rotonde met beeld in Bergen aan Zee.
     
Eerst nemen we nog een korte koffiestop, aangezien we de eerste uren die kans niet zullen krijgen in het duingebied. Dan ook gelijk maar in de Lounge van het etablissement links naast de strandopgang. Na de koffie, lekker in de zon, twijfelen we of het jasje nog aan moet of niet. Er staat een redelijk frisse wind, zeker op het strand. We besluiten de jasjes toch maar aan te doen.
    
Na 600 meter strand gaan we de duinen in. We komen eerst langs een bekende plek: Het Zeehuis (Nivon). Hier wandelden we het vorig jaar ook al langs op het Hollands Kustpad. Het Trekvogelpad volgt hier een stukje dezelfde route. De eerste 1,5 km zitten er alweer op, maar ja, nog 398,5km te gaan....  Wel langs mooie stukken natuur. De heide staat in volle bloei. Een mooi gezicht!
     
Ook de eerste paddestoelen zien we alweer. We slingeren kilometers lang door het fraaie duingebied en komen na bijna 8 kilometer wandelen bij een uitzichtduin. We kunnen de kustplaatsen Bergen aan Zee en Egmond aan Zee goed onderscheiden. Daarna vervolgd het pad door soms lastige stukken met mul zand.
     
We komen rakelings langs buurtschap Wimmenum, waar het pad soms erg smal is vanwege de vele brandnetels. Verderop is de flora een stuk fleurigere met mooie gele bloemen. Ondertussen eindelijk eens een vogel goed kunnen zien. Namelijk een bonte specht. Helaas niet kunnen fotograferen. Vlak voor Egmond a.d. Hoef is een stuk land afgeplagd om hier een leefgebied voor hagedissen te creŽren. Op deze plek hebben we die niet gezien maar iets eerder, tijdens een korte drankstop, wŤl.  We draaien rondje om het dorp, waarbij we een groep duiven zien op een stuk pas ingezaaid land. Of ze ook als trekvogels aangemerkt moeten worden?  Volgens Alie waren het op zijn minst voor een deel postduiven en daarbij is trek een heuse sport!
Inmiddels loopt het tegen half 2 en gaan we bij een lunchroom/eethuis wat eten. De eigenaren zijn chinees en de kaart is een mix van chinees en 'gewoon' snackbarvoer. We kiezen een kop soep en een nasi-menu.
     
Na de pauze komen we langs een stukje historisch Egmond. Wat oude huizen en een slotruÔne met een standbeeld van de "Graaf van Egmont".  Hier heeft hij een hoofd, maar volgens de geschiedenis is hij door Alva onthoofd, ondanks dat hij trouw was aan de spaanse koning..
   
Opnieuw een groep vogels, meeuwen deze keer. Geen trekvogels, toch? We wandelen nu een aantal kilometers door weilanden langs de Hoevervaart. De hekken die hier beklommen moeten worden, zijn bijna allemaal voorzien van 'overstapjes'.  Maar ook die zijn er in verschillende gradaties. Alie bezeert zich aan een stukje prikkeldraad (de schade viel mee) en verderop staat een groep koeien bijelkaar direkt naast een overstapje. Belangstelling hebben ze wel voor ons, maar gaan toch maar even aan de kant.
   
In het laatste stukje, dat we langs de Hoevervaart wandelen zien we nog een groep zwanen. Trekvogels! Langzaam maar zeker komen we dichter bij Alkmaar. Langs een ander vaartje wandelen we richting het HeiloŽrbos. Bij het laatste overstapje lag een schaap precies onder de treden te zonnen. Ondanks onze klimpartij bleef het beest toch liggen. Het was ook heerlijk in de zon vandaag!
   
Via parken en andere groenpartijen komen we langs de parkklok en het ziekenhuis bij de stadswallen. Uiteindelijk een stukje richting de binnenstad, waar we de etappe bij de Laurenskerk stoppen.  De eerste 22 kilometer zitten er op. Een mooie, afwisselende tocht met strand, duinen, dorpen, weilanden, overstapjes, bos, park en stad.

De terugreis met lijn 163 naar Akersloot geeft een positieve kant van de de ov-chipkaart.. In deze regio is deze kaart inmiddels verplicht en wij hadden deze al aangeschaft. Bij het instappen blijkt het incheckapparaat het niet te doen. Kortom, niet inchecken, maar dat betekent ook: niet betalen!   Lang leve de ov-chipkaart!

Naar de volgende etappe
Naar de overzichtspagina Trekvogelpad

Naar Wandelhomepage