Trekvogelpad

10e etappe: Baarn - Soesterberg 18 km
5 mei 2012


Een weekje vakantie in het Park Molecaten Ginkelseduinen. Een mooie plek voor een aantal etappes over de Utrechtse Heuvelrug.
Vandaag wandelen we vanaf de Bosbadlaan in Baarn naar Soesterberg. In de voorbereiding bleek dit met bus te doen en zo gaan we vanmorgen rond 9 uur op pad om voor 9.44 in Soesterberg te zijn bij conferentiehotel Kontakt der Continenten, waar we buslijn 71 nemen naar station Soest-Zuid. Daar is het even overstappen op lijn 70 richting Hilversum die ons om 10:20 afzet bij de plek waar we de vorige keer waren gebleven. We wandelen door een afwisselend bosgebied en het is te merken dat het begin mei is. Veel vogels horen we prachtig zingen. Helaas is de temperatuur niet hoog, maar gelukkig is het droog, dus prima wandelweer.

Er zijn meer die er zo over denken, want we komen veel wandelaars tegen die blijkbaar een georganiseerde tocht lopen. We zien onderweg bordjes met SGWB erop. Wij maar bedenken wat dat betekent. We hadden al iets bedacht als Slochter Gereformeerde WandelBond, maar even zoeken op internet met de mobiele telefoon leerde dat het de Sticht Gooise Wandel Bond. We wandelen inmiddels een stukje ten noorden van Lage Vuursche. Volgens de routebeschrijving moeten we daar een heideveldje oversteken, maar de markering, die nog 'vers' is, wijst ons naar links. Daar raken we de route even later kwijt, zodat we via het topografisch kaartje de weg naar de route weer zoeken en ook snel vinden. Dan komen we in Lage Vuursche.

   
Eerst komen we langs het Koos Vorrinkhuis, een natuurvriendenhuis van het Nivon, de uitgever van o.a. het Trekvogelpadboekje. Dat blijkt ook wel als we bij de parkeerplaats het overzichtsbord zien van het Trekvogelpad. We zijn al aardig onderweg richting de helft van de 400 km lange route. Op dit punt zitten we op 165 km vanaf Bergen aan Zee. Iets later komen we in de dorpskern van Lage Vuursche, waar we een koffiestop houden. Het is te koud om buiten te zitten, maar een door een glasscherm afgescheiden terras met daarboven een zonnescherm is een prima plek aangezien de terrasverwarmers aan zijn.

Na de koffiestop gaat het verder, waarbij we langs de hekken van kasteel Drakensteyn wandelen. Opnieuw een mooi traject via landgoed Pijnenburg.
     
De bomen krijgen allemaal weer mooi frisgroen blad. Met name de beuken zijn prachtig groen. Alhoewel langs de laan (foto links) ook de rode beuken kleur beginnen te krijgen. Bij de Christoffelhoeve komen we een plekje tegen met witte en blauwe wilde hyacinten.  Na 13 uur wordt het tijd om een broodje te gaan eten en we doen dat op het eerste bankje dat we tegenkomen.  Tijdens het eten hebben we zicht op een boom waar een familie boomklevertjes druk in de weer is en in en uit de opening in de stam vliegt. Ook zien we nog een vogel die op een vink lijkt, maar dan een slagje groter. (dat wordt nazoeken in het vogelboek).
     
Na het verlaten van landgoed Pijnenburg komen we langs de Soestduinen. Een deja vu, aangezien we deze met het Marskramerpad ook al eens hebben doorkruist. (zie verslag etappe Amersfoort-Hollandsche Rading)
   
Na Soestduinen is het nog een paar kilometer langs de voormalige vliegbasis Soesterberg, voordat we weer bij de Amersfoortsestraat komen, waar we de auto hadden geparkeerd bij wooncenter Roobol, naast Kontakt der Continenten.
 

Inmiddels zitten 177 van de 400 kilometers erop.  


Naar de volgende etappe

Naar de overzichtspagina Trekvogelpad

Naar Wandelhomepage