Trekvogelpad

11e etappe: Soesterberg - Doorn  21 km
7 mei 2012


De tweede wandeling in deze serie vanuit Leersum begint voor ons in Doorn. We parkeren onze auto daar en nemen buslijn 59 richting Amersfoort, waar we bij Kontakt der Kontinenten in Soesterberg iets na 10 uur uitstappen. Gelijk aan de route, dus we kunnen direct los! Het weer lijkt goed te worden, dus het kan weer een mooie wandeldag worden.  

Na een stuk door het bos komen we al snel bij het viaduct over de A28 en vervolgen onze weg door een afwisselend bosgebied, waarbij we eerst om de plaatselijke gevangenis wandelen.  Daarna zetten we koers richting Austerlitz.
     
Midden in het bos komen we langs de Wallenburg. Hier heeft vroeger een huis gestaan van Jean Marie d'Amblé, die gebruik maakte van de mest van de paarden van de troepen van Napoleon. In ruil hiervoor gaf hij landbouwproducten aan deze troepen. Alleen de 14 meter diepe put rest nog van de nederzetting.  Een stuk verderop, na het kruisen van een stuk heide, gaan we links bij het 'Witte Huis'.  (hoe verzin je het...) Een zeer rustig plekje midden in de prachtige bossen, dat wel!
     

Even later zien we naast een van de blauwe paaltjes een markering van een route met oranje, rood, wit en blauw.  Een koninklijke route? Thuis eens zien of we er achter kunnen komen. Aangezien in het verderop gelegen Austerlitz volgens internet één horecagelegenheid is, die op maandag gesloten is, gaan we maar even op een bankje zitten en drinken wat. Later, vlak voor Austerlitz komen we langs een wandelroute/informatieroute voor kinderen die door napoleonfiguren wordt aangegeven. Uiteraard heeft dit alles te maken met de geschiedenis van Austerlitz en de Pyramide van Austerlitz.  Wanneer we tegen de middag in het dorp Austerlitz aankomen blijkt Eetcafé De Jonckvrouw toch open te zijn. Er wordt flink geklust. Misschien een nieuwe eigenaar?  We bestellen ons een kopje koffie, waar we toch wel zin in hadden inmiddels!  Wat dat bordje op tafel moet?  ;-)

Twee kilometer na Austerlitz is er een mogelijkheid om via een omweg de Pyramide te bezoeken. Dit hebben we nu niet gedaan, aangezien we er zaterdag na onze wandeling nog langs zijn gereden. (het weer was toen wel iets minder)
     

Het was wel een flinke klim bij de stalen trap naar de Pyramide en na deze beklimming hebben we nog even het infocentrum bezocht waar we van de rondleider veel informatie kregen over de troepen van Napoleon en de gevolgen voor onze samenleving, zoals het instellen van de Burgelijke Stand, het Kadaster, enz.

Maar goed, dat was zaterdag, we gaan nu weer verder met onze wandeling op weg naar Maarn.
     
Hoewel we, afgezien van een bezoekje aan Austerlitz, het bos niet uit zijn geweest, is het geen moment saai. De bossen, heideveldjes, zandverstuivingen en de bospaden zijn zeer afwisselend. Opnieuw veel vogels te horen, kortom het is genieten vandaag! We komen onderweg nog langs een apart bouwwerk, wat de "Koepel van Stoop" blijkt te zijn, genoemd naar een bankier uit Amsterdam, uit de vorige eeuw.  Inmiddels zijn we 12 kilometer onderweg en loopt het richting 13 uur in de middag en dus tijd voor de lunch. We wachten niet af tot we een bankje tegenkomen, want boomstammen genoeg langs het pad om even op te kunnen zitten. Opmerkelijk is de nog staande stam van een boom, waarvan de top wel is afgezaagd.  Waarom?  De wit-rode markering van het Trekvogelpad staat er op. Zo belangrijk is het pad dus!?  Na de lunchstop komen we langs het schitterend gelegen landgoed De Hoogt. Iets verder, en vlak voor Maarn komen we via een heideveld over een zandverstuiving.  Inmiddels voelt het zo warm aan, dat de jasjes wel uit kunnen!
     
We wandelen door Maarn en kruisen het spoor en de A12 via een tunnel en komen zo uit bij het mooi gemeentehuis. Daarna komen we al snel weer in het laatste stuk bos op weg naar Doorn. Wel redelijk wat klimmen en dalen, maar ook mooi!  Over dalen gesproken:  Langs het pad een veldje met "Lelie der dalen".  Na 20,6 km zet ik de GPS uit, aangezien we in Doorn zijn aangekomen en neerstrijken op het terras. Welverdiend toch?  Na dit terrasbezoek is het nog een klein stukje naar de kerk en de auto, zodat we op 21 kilometer uitkomen.

Een hele mooie route vandaag!  Uiteraard ook door medewerking van het mooie weer..


 

Inmiddels zitten bijna 198 van de 400 kilometers erop.  


Naar de volgende etappe

Naar de overzichtspagina Trekvogelpad

Naar Wandelhomepage