Trekvogelpad

13e etappe: Amerongen - Rhenen 14 km
11 mei 2012


De vierde en laatste etappe van onze vakantieweek vanuit Leersum. Vandaag reizen we weer naar huis, maar dat is wel te combineren met een niet al te lange wandeletappe. We besluiten wat vroeger op te staan deze keer, aangezien ook de spullen weer meegenomen moeten worden vanuit het appartement.

Zo staan we om 9.00 precies in Amerongen bij de route van het Trekvogelpad.
   
We wandelen na de afdaling vanaf de verkeersweg naar de route tussen genoemde weg en de uiterwaarden van de Rijn/Lek. Dit pad volgen we een kleine 1,5 kilometer en steken dan de verkeersweg weer over, waarna we in de boswachterij van de Amerongse Berg terecht komen. Dit is ook behoorlijk klimmen, want de route loopt op over één van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug, namelijk 60m +NAP op de Elsterberg.
     
We wandelen het natuurgebied Plantage Willem III binnen. Genoemd naar het (voormalige?) sigarenmerk. Deze streek kende een bloeiende tabaksnijverheid.  Op het moment dat we de open vlakte opwandelen zien we een hele groep herten!  Waarschijnlijk edelherten?  Maar via de digitale snelweg is er in deze streek ook sprake van damherten...  Ook konikspaarden zien we door het gebied draven. 

       
Vanaf de Plantage hebben we een mooi uitzicht over Elst en de Rijn/Lek.  Wanneer we de klaphekjes achter ons sluiten komen we over een mooie beukenlaan met rode beuken.
     
De route vervolgt in noordoostelijke richting en daardoor komen we aan de andere kant van de berg bij groeve Kwintelooyen.  Vanaf deze plek, waar we ook even een korte stop houden op een bankje, hebben we een mooi uitzicht over de omgeving richting Veenendaal.
Na de tussenstop vervolgt de route in vrijwel rechte lijn naar Rhenen, ons eindpunt van vandaag.
     
Het is wel veel afdalen na het rustmoment, maar op het eind moeten we ook nog een stukje klimmen. Daarna komen we snel in de bebouwde kom van Rhenen en zien al snel de kenmerkende kerktoren.  We eindigen aan de Frederik van de Paltshof, precies bij de bushalte. Met enige vertraging brengt bus (lijn 50) ons weer terug naar Amerongen, waarmee onze vakantieweek erop zit.  Vandaag een kleine 14 kilometer en over de 4 wandeldagen 74 kilometer. Schiet weer lekker op!

 

Stand van zaken: 233 van de 400 kilometers gewandeld.  


Naar de volgende etappe

Naar de overzichtspagina Trekvogelpad

Naar Wandelhomepage