Trekvogelpad

14e etappe: Rhenen - Bennekom 17 km
28 augustus 2012


De eerste etappe van onze vakantieweek vanuit Arnhem. We slapen bij het Postillion Hotel in Arnhem Noord. 4 Jaar geleden waren daar ook al eens een week, toen we het laatste deel van het Noaberpad wandelden. Toen heette het trouwens nog Hotel Mercure.

De wandeling van vandaag begint in Rhenen en daarvoor gaan we vandaag met de auto naar Wageningen, waar we vlakbij het busstation parkeren en vervolgens met buslijn 50 naar Rhenen rijden. Direct aan de route, zodat we om 10.20 uur kunnen wandelen.

     
We wandelen onder de poort door richting de markante kerk in Rhenen. Daarna volgt direct een obstakel op de route. Werkzaamheden op het weggetje richting de Rijn. Ook voetgangers kunnen er niet langs.  Daarom met het kaartje en de aanwijzingen van een voorbijganger het vervolg gezocht langs de uiterwaarden richting de Grebbeberg. Die is al te zien voordat we onder de Rijnbrug door wandelen.
     
Daarna lijkt het wel of we op vakantie zijn op Gran Canaria!  Een villa met palmbomen! Het weer is vandaag prima, ca. 22 graden maar palmbomen...  dat verwacht je niet direct!  Kort daarna slaan we linksaf door een klaphekje... Tja, een lange, steile trap naar de Grebbeberg. Niet bepaald Alie haar ding... De treden zijn hier wel kort en hoog, inderdaad dus een vrij lastige beklimming. Daarna komen we over een soort hoogvlakte en tussen de bomen door hebben we af en toe een mooi uitzicht naar het zuiden over de Rijn.  

Door de vele paden is de gebruikelijke minimale markering in dit geval voor ons tè minimaal, want we komen langs een ander pad dan gepland bij het Ereveld Grebbeberg uit.

   
Op dit eerste ereveld voor nederlandse soldaten, die in 1940 zijn gesneuveld, zijn 800 graven te vinden. Indrukwekkende verhalen zijn te beluisteren in het bezoekerscentrum.

   
De Grebbeberg vormt een markant einde van de Utrechtse Heuvelrug. Als we nog even terugkijken is het hoogteverschil goed te zien. Voor ons ligt nu de route door een vlakweidelandschap langs het Valleikanaal. Het slingert door het landschap, wat enige variatie in de route brengt, maar verder is het landschap vrij eentonig. Een flink contrast met de Utrechtse Heuvelrug. De circa 6 kilometer lange route langs het Valleikanaal vormt de provinciegrens tussen Utrecht en Gelderland.

     
 
In het kanaaltje en de hooilanden er omheen zijn wel een gebied voor water- en weidevogels. Voor trekvogelpadwandelaars toch een 'must' !  Afgezien van een stel ooievaars zijn het vogels die ook in onze thuisomgeving wel zijn te zien. Wat heet! De zandweg waar we, inmiddels op gelders grondgebied, wandelen heet: Kooiweg!  Ook die hebben we op 2 kilometer van ons huis!

   
In het verlengde van de Kooiweg, richting Bennenkom, komen we door een streek, waarvan de Gelderse Vallei bekend is.  Kippen! Er wordt hier wat afgescharreld :-)

Te zien aan de begroeiing en de kronkelende weggetjes is dat we toch in een andere omgeving komen. Bij de drukke Dreeslaan, tussen Ede en Wageningen eindigt onze wandeling iets voor half 3. Buslijn 88 rijdt iedere 10 minuten, dus we zijn zo weer terug in Wageningen. Donderdag op naar de Veluwe!
    
 

Stand van zaken: 250 van de 400 kilometers gewandeld.  


Naar de volgende etappe

Naar de overzichtspagina Trekvogelpad

Naar Wandelhomepage