Trekvogelpad

15e etappe: Bennekom - Otterlo 23 km
30 augustus 2012


Het was een lastige etappe om te plannen. Vanuit Bennekom gaan we de Veluwe op. Mooi, maar ook een gebied met minder wegen langs de route, die we kunnen gebruiken om de auto te parkeren en van daaruit met de fiets naar het beginpunt te gaan. De beste plek om de etappe te eindigen lijkt bij Otterlo te liggen. Dit levert een etappe van 23km op. Vanaf dat punt is een busverbinding, maar is toch wat lastig vanwege meerdere keren overstappen.

Een dag voor de wandeling komt een alternatief in het vizier: Niet een busverbinding zoeken van Otterlo naar Bennekom, maar een openbaarvervoerverbinding vanaf Arnhem naar Bennekom en na de wandeling terug van Otterlo naar Arnhem.

Zo gaan we vanaf Arnhem CS met de sprinter naar Ede-Wageningen en stappen daar over naar de bus lijn 88. Prima verbinding, zodat we om 9.35 alweer aan het wandelen zijn.
     
De wandeling begint leuk, via een karrenspoor aan de noordkant van Bennekom richting het noordoosten. Via een mooi landweggetje en, nadat we over de A12 zijn gekomen, een fietspad komen we bij landgoed Hoekelum. Eerst het tolhuisje aan de Edeseweg, daarna, nadat we de weg oversteken, bij verschillende gebouwen van genoemd landgoed.
     
Vandaag komen we welliswaar langs enkele horecagelegenheden, maar die zijn f pas later op de dag open, f je kunt er alleen lunchen. We gaan er daarom vanuit dat we het moeten doen met de proviand die we zelf meenemen. Aan de rand van het verder prachtig landgoed wordt het nog iets aangedikt: nog 897km wachten op de volgende pub!  Zo lang is het Trekvogelpad niet eens!

Iets later komen wel langs een langs recht graspad langs de spoorlijn tussen Ede en Arnhem. Het staat hier vol met springbalsemien. Nadat we de A12 weer eens zijn gekruist rusten we even op een bankje bij een fietspad, tegenover een maisveld. Prachtig is het hier! Mooie hollandse luchten erbij, dit is echt genieten!

     
Enkele kilometers later gaan we nogmaals onder de A12 door, nu echt de laatste keer in deze route!  Daarmee komen we op de Ginkelse Heide. Prachtig in bloei. Wel jammer dat ook hier de vergrassing in opmars is. Maar ook dan is het een mooi gezicht. Na een klein ommetje over een smal pad door een bosje, dat bijna dichtgegroeid is met gras van een meter hoog komen we langs een paar grafheuvels, onder meer die met de naam Grafheuvel Amber. Dan volgt een kleine lus, waarna we richting schaapskooi en Airborn monument wandelen. Dit als herdenking aan de slag bij Arnhem in 1944, waarbij op de Ginkelse Heide luchtlandingen werden uitgevoerd.
     
100 meter voor we bij de schaapskooi komen een bord, dat we controle kunnen verwachten! Dat is nog nooit vertoond! Donkere luchten boven de hei. Letterlijk en figuurlijk?  De letterlijke wolken geven alleen maar een mooi plaatje, maar de figuurlijke wolken blijven achterwege. Het blijkt dat de Airbornewandeltocht (40km) hier op zaterdag 1 september langs komt.  Wel aardig dat het bovenste exemplaar van 'controle' scheef is opgehangen. Onze wit-rode routemarkering blijft daardoor zichtbaar!
     

Na de schaapskooi steken we de weg over richting restaurant Juffrouw Tok. Vooraf al uitgevonden dat deze juffrouw pas aan het eind van de middag de ren open doet.. Daarom maar ingegaan op de uitnodiging op een krijtbord van achterliggende camping en daar een kopje koffie gedronken. Nog geen kilometer later bij een Natuurcentrum onze broodjes en joghurtsnacks (deze keer van de Lidl...) genuttigd en daarna verder richting het gebied Planken Wambuis. Werkelijk een schitterend gebied!  Ook erg rustig. Op een gegeven moment horen we steeds een soort geschreeuw. In eerste instantie denken we aan vogels, zoals vlaamse gaai. Maar mogelijk zijn het (jonge?) wilde zwijnen geweest...

Daarna komen we langs een groep gepolijste granieten bollen voordat we bij boerderij Mossel komen, waar we op het terras neerstrijken. Ondanks de inmiddels nog donkerder geworden lucht blijft het droog en iets later komt ook de zon weer tevoorschijn.
Op het terras nemen we een witbiertje en eh.... bakkie vijverplanten? Bijna goed: thee met verse munt!

 
Na een afdaling van het hoger gelegen Mossel komen we langs bos en heide en tenslotte een zandverstuiving. (Mosselse Zand)
De finish van vandaag ruiken we al en we zien zelfs kans om nog de bus (lijn 105 richting Arnhem) van iets na half vier te halen.

Kortom een mooie dag, met prima wandelweer en een prachtige omgeving!  Overmorgen verder!


Stand van zaken: 273 van de 400 kilometers gewandeld.  


Naar de volgende etappe

Naar de overzichtspagina Trekvogelpad

Naar Wandelhomepage