Trekvogelpad

16e etappe: Otterlo - Hoenderloo 17 km
1 september 2012

De derde en laatste etappe van ons weekje Arnhem/Veluwe.

Vandaag gaan we via het park "De Hoge Veluwe" naar Hoenderloo.  Uit het bekende www.9292.nl speurwerk bleek dat in het weekend op de Veluwe een buslijn 400: "Veluwetoer" rijdt van Harderwijk naar Arnhem, via allerlei toeristische attracties.  Aangezien het vandaag zaterdag is, komt dat mooi uit en kunnen we rechtstreeks van Hoenderloo naar de Arnhemseweg bij Otterlo. Nou ja, rechtstreeks... Door "De Hoge Veluwe" wel, maar in Otterlo maken we een omtrekkende beweging voor we richting Schaarsbergen rijden. Toch wordt de rit in een half uurtje afgerond. Dat kunnen we fietsend niet halen!

     
Zo vertrekken we dus met buslijn 400 vanaf bushalte Centrum Hoenderloo om 9:35 en zo starten we dus om 10.05 uur bij de Vijverlaan (zijpad van de Arnhemseweg bij camping t Lage Veld) via het klaphek. Na een relatief frisse laatste augustusdag, begint september weer met prachtige weersomstandigheden!  Na precies 4 kilometer op het Garminhorloge komen we bij de ingang Otterlo van Park de Hoge Veluwe.
       
Nu is het vandaag net september geworden. Dit houdt in dat de bronsttijd van de Edelherten is aangebroken. Voor ons heeft dat als consequentie dat er in de omgeving van het Kröller Müllermuseum een alternatieve route gewandeld moet worden. Op de beschreven plek staat niets aangeven dat we moeten omlopen, maar we nemen niet het risico dat we later alsnog weer terug moeten omdat we niet verder mogen.
Het is een beetje zoeken naar de beschreven route, maar met een kleine omweg pakken we de route weer op bij restaurant De Koperen Kop.  We hebben inmiddels weer ca. 8km gewandeld, dus ook tijd voor een bakje koffie met... ;-)

     
Was de wandeling van afgelopen donderdag al mooi, de tocht door de Hoge Veluwe is echt geweldig. Wat een mooie natuur en wat een rust!  
       
Bij het Otterlose Zand gaan we even rusten op een bankje en eten onze broodjes.  Daarna gaan we weer op pad voor de laatste kilometers richting Hoenderloo.
     
De route voert eerst nog langs de vijverpartijen van jachtslot Sint Hubertus. We zien het slot van een afstandje al liggen, maar de route gaat eerst nog een stukje opzij naar het pompgebouw, dat ook een rijksmonument is.
     
Na de vijverpartijen met verschillende soorten waterlelies komen we door de tuin van het jachtslot, ontworpen door architect Berlage. Het zou de vorm moeten hebben van een hertengewei. Helaas is het wat in verwaarloosde toestand, maar de restauratie schijnt inmiddels al gegund te zijn.
   
Aan het eind van onze etappe komen we bij de ingang Hoenderloo van het park langs de fietsenstalling voor de witte fietsen. Nodigt uit om even te testen. Moet vrouw Smit natuurlijk even een kleintje testen.. We besluiten toch maar wandelend verder te gaan. En zo eindigt onze wandeling even buiten het park aan de rand van Hoenderloo.

In de afgelopen 3 etappes weer 57 kilometer afgelegd op het Trekvogelpad.  Nu maar weer zien wanneer er een vervolg komt.
Stand van zaken: 289 van de 400 kilometers gewandeld.  


Naar de volgende etappe

Naar de overzichtspagina Trekvogelpad

Naar Wandelhomepage