Trekvogelpad

17e etappe: Hoenderloo - Loenen 18 km
6 april 2013

Even een kort weekendje naar de Veluwe, waarbij we verblijven in Hotel de Cantharel in Apeldoorn (van der Valk).
   design met badkuip midden in de kamer en een mooie inloopdouche e.d.    

Jaren geleden zijn we hier ook eens een weekendje geweest, maar het hotel is behoorlijk verbouwd en met name het nieuwste gedeelte heeft mooie kamers.  Een lastminute-aanbieding geboekt en het blijkt dat het hotel ook nog een bushalte voor de deur heeft, dus ideaal om als uitgangspunt te nemen voor een wandeletappe van het Trekvogelpad vanaf Hoenderloo.

Omdat we vrijdagavond pas na 19.00 uur aankomen bij het hotel, maar onderweg wel een broodje hebben gegeten, kunnen we redelijk op tijd naar bed en daarom op tijd weer opstaan om de bus naar Hoenderloo te nemen.  Uiteraard wordt wel rustig genoten van het ontbijtbuffet, maar we staan zo om iets na 8.30 bij de bushalte voor het hotel.  De bus van 8.29 zal wel geweest zijn, want ook na enkele minuten wachten nog geen bus. Geen probleem want om 8.38 zou lijn 108 ook langs moeten komen.  Maar, om 8.35 komt alsnog lijn 400 Veluwetour richting Arnhem aangereden!  Blijkbaar verwacht de buschauffeur voor een 4 sterrenhotel geen stel met een rugzak en wandelschoenen en spreekt hij ons in het engels aan.  Hmm, terwijl we zelfs OV-chipkaarten bezitten...  Nadat het duidelijk is dat we de nederlandse taal machtig zijn rijdt het busje, formaat iets groter dan een taxibus, ons in 10 minuten naar Hoenderloo.  En aangezien we vlakbij het eindpunt van de vorige keer kunnen uitstappen kunnen we al om 8:45 uur beginnen met de etappe naar Loenen.

   
We starten bij de wegwijzer die we nog kennen van het Marskramerpad. Ook komen weer langs het bekende Heldringkerkje in het dorp.  Iets buiten Hoenderloo zien we het bordje "TOEGANG alleen voor VOETGANGERS FIETSERS m.u.v. BESTEMMINGSVERKEER"  Wat betekent dat nou eigenlijk....  De mensen die aan het pad wonen mogen er dus niet langs wandelen of fietsen?
     
Het is heerlijk rustig wandelen deze morgen. Wel fris, maar wandelend is het prima te doen, zeker in het bos! We maken een omtrekkende beweging door het bosgebied onder meer langs bungalowpark Miggelenberg.  De route komt uit bij de Miggelenbergweg en dan krijgen we een fris, open gedeelte over de Schenkenshul. Dit was ooit een heuvel met heide, maar nu is er vrijwel alleen nog gras te vinden. De Schenkenshul, bij het bankje aan de rand van het veld bij het bos, is het hoogste punt in het Trekvogelpad met circa 80 meter boven N.A.P.  Gemiddeld gezien moeten we het nu dus makkelijk(er) krijgen!  Na  10 km wandelen komen we bij de invalsweg naar Beekbergen vanaf de A50 en hier nemen we even een koffiepauze. Dat mag uiteraard met appelgebak (zonder slagroom, echt waar!)  
     
Direct na de koffiepauze kruisen we de A50. Op zich niets bijzonders, maar een klein stukje verderop in het bos ligt het 300 kilometerpunt van het Trekvogelpad!  Nog maar 100 kilometer te gaan! We kunnen alvast weer gaan denken aan een nieuwe LAW route. Maar in het boekje volgen we nu nog de vele aanwijzingen links en rechts door het bos. Bijna niet te volgen als je niet continu in het boekje kijkt, maar de markering is uitstekend vandaag. Niet teveel wit-rode markeringen, maar precies op de goede plekken al was het een enkele keer iets verborgen achter een overhangende tak of ander obstakel.  We doorkruisen het waterwingebied Schalterberg van Vitens.  Een mooi stuk natuur en zo dicht bij de snelweg...
     
Overal zien we aanduidigen met pijlen en de letters R.W.O.  niet uitgevonden waar het voor staat, maar zoeken leverde wel op dat de wandelvereniging van Beekbergen een jubileum viert met een tweedaagse wandelroute in deze mooie omgeving. Zo ook een aanduiding op de Schansenberg, waarop een bankje staat ter gelegenheid van een jubileum van NIVON (ook uitgever van de gids van het Trekvogelpad)
 
We apen het logo maar even na met het logo op het bankje op de achtergrond.. tja, je doet wat ....
Inmiddels zijn we Loenen genaderd op minder dan 5 kilometer.
     
We wandelen ongeveer 2 kilometer langs de Vrijenbergerspreng, een kunstmatig aangelegde beek die in 1865 is aangelegd om het Apeldoorns Kanaal van water te voorzien.
   
We komen eerst langs de zogenaamde 'Kleine Waterval" waar het water in twee etappes naar beneden gaat. Een stuk verder, na de weg tussen Beekbergen en Loenen,  N786, draaien we af bij de 'Grote Waterval' die uit 5 trappen bestaat en waar het water nog eens 15 meter naar beneden 'valt'. Slingerend door het bos en later coulissenlandschap komen we in de omgeving van Loenen.
     
Bijna gaan we nog even naar het open huis van een te koop staande woonboerderij. Schitterend gelegen en nog afgeprijst ook! Nu voor nog net geen 900.000 euro bleek later... We gaan toch maar verder.. Via een soort kerkenpad komen we in Loenen.
   
We gaan bij de "Leeuwenburch" niet linksaf, maar stoppen hier na 18 km wandelen iets na 13.00 uur en gaan naar de bushalte, waar we met uitzicht op het oude kerkje en een hertenkamp zo'n 20 minuten moeten wachten. Maar de zon schijnt heerlijk, en er is een bankje, wat wil je nog meer?  Inderdaad, nog meer zon en dan weer lekker wandelen!
Iets na 13.30 komt buslijn 43 en brengt ons naar Apeldoorn, waar we nog een paar uurtjes doorbrengen in het centrum, voor de bus ons weer bij het hotel aflevert.  Daar kunnen we nog genieten van een heerlijk buffet, ook onderdeel van het arrangement. Hebben we ook wel weer verdiend...
Stand van zaken: 307 van de 400 kilometers gewandeld.  


Naar de volgende etappe

Naar de overzichtspagina Trekvogelpad

Naar Wandelhomepage