Trekvogelpad

18e etappe: Loenen - Brummen 13 km
20 mei 2013

Eerste Pinksterdag vertrekken we 's-middags naar Vorden voor een 9 daagse vakantie in en rond de Achterhoek. We zijn van plan om hiervan weer een aantal etappes van het Trekvogelpad te gaan wandelen. We verblijven hiervoor eerst twee nachten in Villa Zilverlinde, een Bed and Breakfast. We verblijven in de Lavendelsuite. Veel meer een appartement dan een slaapkamer! We zijn van alle gemakken voorzien.
   
De Citroën hoort er niet bij, maar de suite beslaat de rechter 4 ramen op de begane grond. Bovendien hebben we een eigen ingang.
De 2e Pinksterdag zijn we van plan om van Loenen naar Brummen te wandelen, maar het is zeer afwachten hoe het met het weer gaat worden.... Er wordt een regenachtige dag voorspeld.  Hoe het ook wordt, een lekker ontbijt in onze woonkamer is in ieder geval een goed begin.  Uiteraard buienradar geraadpleegd en hieruit blijkt dat in deze streek tot halverwege de middag de kansen op redelijk droog weer het grootst moet zijn.  Dus het OV-deel op deze feestdag (met dus minder reismogelijkheden) eerst naar Loenen met de auto om zo snel mogelijk te beginnen.
     
Na een paar omleidingen vanwege wegwerkzaamheden en pinkstermarkt zijn we om 10:40 in Loenen, waar we de auto vlakbij het hertenkamp een de Leeuwenbergweg parkeren, zodat we in de buurt van de bushalte zijn bij terugkomst. In enkele minuten zijn we zo op de route en passeren de RK Parochie.  Iets verderop passeren we voetbalvelden, waar blijkbaar een pinkstertoernooi wordt gehouden. Direct daarna komen we langs het Aquaduct van sprengen. Hier kruisen de Loenense Molenbeek en de Stroobroeksebeek op verschillende hoogtes.  Moeder natuur is hier uiteraard een handje geholpen.
     
Na enkele kilometers kruisen we het museumspoor van de stoomtrein tussen Dieren en Apeldoorn.  We zien de trein niet rijden, maar horen de stoomfluit later nog wel.  Ondanks de vrij sombere weersvoorspelling is het voorlopig nog droog en krijgen we het zelfs nog warm.  Even verderop doet de naam van onze wandelroute zijn eer nog even aan.  Een ijverig roodborstje vliegt een paar keer boven onze hoofden langs en laat zich gewillig op de gevoelige plaat vastleggen. Of het de aantrekkingskracht is van mijn geel-groen outdoor jasje?  Toeval of niet, het maaltje dat het roodborstje in de snavel heeft is ongeveer van dezelfde kleur!  Na ruim een uur wandelen hebben we wel trek in een kopje koffie.  Maar eerst komen we door het bospark van Huis te Eerbeek. Dit kennen we nog van een aantal jaren terug door een overnachting op weg naar het Kustpad..  
   
Ondanks het noteren van een routewijziging ter plekke is de route niet helemaal duidelijk, maar het is via de oprijlaan langs het hotel maar een klein stukje om op weg naar de watermolen.  In de routebeschrijving wordt zelfs gesproken van café-watermolen....
   
En yess!!!  Het café is open!  En de uitbater is (met enige twijfel over het weer) bezig het terrasmeubilair in orde te brengen.
We strijken op deze, volgens de weermannen historisch koude, dag neer op het terras.  Is goed te doen!
Na de koffie (met..) stop vervolgt de route richting het Apeldoornskanaal.  Hier kruisen we het Maarten van Rossumpad LAW4, dat hier langs het kanaal loopt.  (Boekje reeds in ons bezit, dus we komen hier ooit nog een keer terug)
Wij vervolgen onze route via de brug rechtdoor richting Hall (wie kent het niet...).  
   
Iets voorbij de wegwijzerloze LAW-kruising komen we langs het ABK-huis van het NIVON.  Iets verderop gaan we via een halfverhard landweggetje naar Hall. We komen nog langs een verse Koningslinde ter ere van de kroning op afgelopen koninginnedag.
   
Na een half rondje om de kerk volgen we het Hallse Pad op weg naar het Leusveld.  Een mooi golvend terrein met veel fris groen  en bremgeel. We zien op het fietspad zelfs nog een paar (dode) meikevers.
     
Vlak voor Huize Leusveld komen we langs een bijzonder bankje, met houtsnijwerk in de vorm van een libelle.  Daarna gaan we al snel richting het landgoed "Groot Engelenburg" waar we langs een beekje wandelen, met aan de andere kant een golfterrein.
     
Nadat we bij de oprijlaan van het kasteel zijn gekomen zien we de spoorwegovergang direct in Brummen al voor ons. We hebben nog 10 minuten om bij het station te komen om na een stukje met de trein naar Dieren een directe aansluiting op buslijn 43 te krijgen. Deze bus rijdt een zondagsdienstregeling en daardoor maar eens per uur. Helaas blijkt de trein toch iets eerder te vertrekken dan verwacht en halen we deze dus niet... Een klein half uurtje wachten op perron 2 van station Brummen is het gevolg. Na een kort treinreisje moeten we ook bij station Dieren ruim een half uur wachten op de bus. Hier kunnen we de tijd nog een beetje doden door toiletbezoek, koffie, thee en broodje.  Op het moment dat we richting bus lopen (ca. 14:50uur) begint het... zachtjes te regenen!  
's Avonds blijkt op het journaal dat in een groot deel van het land de dag nat en koud is verlopen. Zijn we dus goed weggekomen!

En... weer 13 kilometer dichter bij het einddoel!


Stand van zaken: 320 van de 400 kilometers gewandeld.  


Naar de volgende etappe

Naar de overzichtspagina Trekvogelpad

Naar Wandelhomepage