Trekvogelpad

2e etappe: Alkmaar - De Rijp 20 km
22 augustus 2011

Opnieuw een etappe met uitsluitend openbaar vervoer als voor- en natransport. Weer met de bus van 9:27 voor de deur van Hotel Akersloot (v.d. Valk) naar Alkmaar gereden. Vanaf halte Metiussingel een klein stukje richting Laurenskerk en we kunnen weer van start. Om 9:55 drukken we de teller in en gaan de Langestraat in, richting het fraaie gemeentehuis.
     
Nu de (winkel)straten vrijwel leeg zijn vallen de vele mooie gebouwen extra op. Het schijnt dat Alkmaar 400 rijksmonumenten bezit! We wandelen nu kriskras door de straten en langs de grachten richting de stadswal.
     
Trekvogels zul je misschien niet in Alkmaar verwachten, maar het is wel mooi dat ook een mooie stad in de route is opgenomen. Bovendien komen we in de stadsgracht al een vogel tegen!  Een vissende reiger. Een aantal jaren geleden nog vrij bijzonder, tegenwoordig zie je ze ook in binnensteden.
     
Na enige verwarring over de route,  een inbreidingsplan was nog niet verwerkt in de routebeschrijving, komen we aan de rand van Alkmaar. Je zou een bord "einde bebouwde kom" verwachten, maar hier juist een bord dat we Alkmaar in komen! Zal komen van de ligging van het industrieterrein bij het AZ-stadion, waar je vanaf de ring Alkmaar binnen kan komen.
   
Het fietspad en later landweggetje tussen de loodsen van het industrieterrein door zijn niet het mooiste deel van de route, maar we moeten het toch overbruggen. We komen langs de vuilverbrandingsinstallatie(?) die in de verre omtrek is te zien. Volgens het routeboekje eindigt het kaartje bij Huize Alida. Deze zien we niet, maar wel overblijfselen die mogelijk van voormalig Huize Alida zijn. Inmiddels zitten er bijna 6 kilometer op en nemen we even een korte drinkpauze. Op die plek staat nu definitief een bordje dat aangeeft dat we "Prachtstad Alkmaar" achter ons laten. We vervolgen onze weg naar Akersloot.
     
We komen langs de Noordermolen (1589), de krachtigste poldermolen van Nederland met een capaciteit van 140 kubieke meter per minuut. In het weiland zien we een groep grauwe ganzen zitten. Na 9 km wandelen komen we aan bij het Noord-Hollands Kanaal. Voordat we met de veerpont het kanaal oversteken nemen we nog een kopje koffie bij 't Pontje. Helaas is de appeltaart gisteren al uitverkocht, daarom nemen we er maar een lekker broodje uit de rugzak bij.
     
Inmiddels hebben we er 15 km opzitten als we bij Driehuizen komen. Een knus dorpje, waar we bij CR de Vriendschap op het terras aan het water neerstrijken om pannenkoeken te eten. Dat gaat er wel in! Leuk plekje ook!  Het mooie van dit soort wandeltochten blijft toch ook dat je op plekjes komt waar je nooit van had gehoord of nog nooit hebt gezien. Na de maaltijd krijgen we het eerste en enige stuk onverharde in de route. Namelijk langs Neeltjes Hoeve.  Gezien het bordje kwam de route eerder wel heel letterlijk over het erf. Nu word je langs een strookje bij de sloot geleid naar de polderdijk.
   
Aan de achterkant van het erf blijkt dat het te koop staat!  Een prachtig plekje voor een tweede huis? Als bijverdienste ijsjes verkopen aan voorbij komende wandelaars?  Zo dromen we wat, terwijl we langs Vogelparadijs SiberiŽ komen. We zien hier zelf geen bijzonderheden op het gebied van vogels, maar het landschap en de typische groengeverfde huizen zijn ook de moeite waard om te bekijken.  Zo komen we snel via Noordeinde in Graft. Inmiddels zien we over de weilanden de kerktoren van De Rijp.
Naast het Grafter Raadhuis is de zerkenvloer van de voormalige Hervormde Kerk te bewonderen. Tegenover het raadhuis bevindt zich het kleinste winkeltje van Nederland van Bram en Aagie. (alleen op zaterdag en zondag open).
     
Als we de dorpsstraat inwandelen, lijkt het alsof de bewoners onze fantasieŽn over huisjes kopen hebben vernomen. Hun huis staat nadrukkelijk NIET te koop. Om 15.15 komen we aan bij het Wollandje, waar de bus (lijn 123) ons weer naar Alkmaar brengt. Terwijl we in het bushokje wachten tot de bus komt, strijkt een zwerm spreeuwen neer in een boom. Op de valreep weer een aantal trekvogels!

De bus naar Akersloot heeft deze keer wel een werkende chipleesapparaat. Deze bus maakt wat metalige geluiden. De chauffeur belt nog verontrust met de thuisbasis, maar we redden het tot het hotel...  De teller voor het Trekvogelpad staat op 42 kilometer!

Naar de volgende etappe
Naar de overzichtspagina Trekvogelpad

Naar Wandelhomepage