Trekvogelpad

20e etappe: Vorden - Ruurlo 13 km
23 mei 2013

Een gedenkwaardige etappe !

Omdat het de twintigste etappe van het Trekvogelpad is voor ons?
Vanwege de lengte?
Vanwege de regen?   Nou... bijna goed!
Het is een gedenkwaardige etappe omdat we wandelden op de koudste 23 mei ooit!  Maximaal 10 graden...  Wel bijzonder voor de tijd van het jaar, maar voor het gevoel ook omdat het ook nog eens nat was vandaag!

Gisteravond waren de weersites, de weermannen en - vrouwen het wel eens.  De 23e mei gaat een koude en natte dag worden.  Je zou maar vakantie hebben.. Tja, wij dus.   Ach de vorige etappe kwamen met aangenaam wandelweer nog goed weg, deze keer helaas wat minder.

Omdat de verwachting niet positief was en alleen een heel klein sprankje hoop bestond voor de middag hebben we eerst maar een bezoekje gebracht aan Zutphen. Met paraplu dus.. Nadat de parkeertijd van maximaal 2 uur was verstreken was het weer nog niet geweldig. Wel droog, of toch niet?   Tja, eerst nog maar weer afwachten. We besluiten om naar Doetinchem te rijden en daar een hapje te eten en rond te kijken in de hoop op beter weer.

Tijdens het eten in Doetinchem wordt het droog en gaan we toch maar richting Vorden.  We parkeren bij de Aldi, dichtbij de oprijlaan naar het kasteel. Het is droog, de etappe is ongeveer 13 kilometer, dus binnen 3 uur goed te doen. We gaan om 13.25uur los!
      
Kastelen genoeg hier in de Achterhoek.  Kasteel Vorden zien we deze keer via het Trekvogelpad nog een keer langs een andere kant.  Dat het leven van een kasteelheer niet zo mooi is als het misschien lijkt blijkt in een bijgebouw..  De kasteelheer is gestorven tijdens het lezen van een boek?! En dat direct achter het glas, dat niemand dat nog is opgevallen!
   
Na 2 kilometers wandelen zien we zowaar iets blauw in de lucht verschijnen. Verder nog wel zwaar bewolkt, maar het begin is goed.  Een fleurig koolzaadveld na 4 km geeft wat extra fleur aan onze wandeletappe. Nog een kilometer verder gunt ons de eigenaar van kasteel Huize Onstein alleen een doorkijkje want overal staan borden met "streng verboden toegang". En nog steeds is het droog..  Maar niet voor lang.  Kort nadat we 5 km hebben afgelegd begint het te regenen.

In het begin is het een lichte regen, maar met name wanneer het iets lichter wordt gaat het steeds harder regenen. En dan helpt een goede regenjas, paraplu niet om droog te blijven. Gelukkig is de route hier makkelijk te vinden, want de routegids lezen met koude handen en regen is ook niet aantrekkelijk. Ook het bedienen van het fototoestel is niet handig.  
Opmerkelijk is dat je op een modderlaan, waar al lastig is te lopen, niet harder mag rijden dan 60 km/u.  Hoe ze dat hier doen?

Jammer dat het tot Ruurlo zo blijft!  Genieten van de mooie omgeving is er eigenlijk niet bij wanneer je 7 km alleen maar in de regen en veel door modder en plassen loopt.  Maar ja, ook dat kan een keer gebeuren.

Na het volgen van het bospaadje langs de Baakse Beek staan we ineens in de tuin van Huize Ruurlo. We hebben nog heel even oog voor de Rhododendrons en dan zorgen we dat we bij het station in Ruurlo komen. Dat lukt ons net voordat de Arrivatrein richting Vorden komt.  Zo staan we dus een kort momentje voor vertrektijd 16:08 op het perron en..... juist het is droog!

Resultaat van vandaag: weer 12 kilometer dichter bij het einddoel!


Stand van zaken: 350 van de 400 kilometers gewandeld.  

Naar de volgende etappe

Naar de overzichtspagina Trekvogelpad

Naar Wandelhomepage