Trekvogelpad

21e etappe: Ruurlo - Eibergen 21 km
27 mei 2013

Een paar dagen na de winter/herfst-etappe van Vorden naar Ruurlo, nu een voorjaars-zomer-etappe naar Eibergen!

Onze laatste etappe voorlopig op het Trekvogelpad: Waarschijnlijk in augustus gaan we het pad afronden!
Nadat we vanmorgen met de auto naar station Ruurlo zijn gereden, vertrekken we vanaf de P+R plaats bij het station om 9:40.  Hoe anders is het weer nu de zon schijnt en de temperatuur vandaag richting de 20 graden zal gaan.

Vanaf het station is het 400 meter wandelen richting Huize Ruurlo, waar we de route weer oppakken. Met deze omstandigheden moeten de 21 kilometers wel te doen zijn vandaag!  Enig puntje van 'zorg' zou nog kunnen zijn dat we niet hebben kunnen vinden of er horeca, rustpunten met koffie e.d. langs de route zijn te vinden.

   
Hoe ziet de zon er ook alweer uit?  Nou, zo dus!  (mooi zonnepanelenweertje trouwens)  We wandelen al snel op een typisch traject door de Achterhoek:  leuke (woon)boerderijtjes en een afwisseling van singels, bosjes, lanen, karrensporen en smalle landweggetjes.
     
Na enkele kilometers over een zandpad komen we langs een woning met schitterende tuin. Helaas ook met heeeel veel tuinwerk!  Wij kunnen volstaan met toekijken! In iets meer open veld voelen we de zon... dus tijd om even de zonnecreme uit de rugzak te halen. Daarna gaan de jasjes ook de rugzak de in. Met dit weer is alles mooi en behalve typisch achterhoekse landschappen menen we ook gezichten en gestalten te herkennen in dode boomstronken langs de route... zonnesteek of ...
     
Onderweg door het afwisselende landschap zien en horen we veel vogels (weer toepasselijk voor een trekvogelpad), maar ook spelende hazen in het land. Bij het passeren van de Slinge??????? zien we een mooi aangelegde vistrap.  Ondertussen komen we maar geen bankjes, horeca, rustpunten of dergelijke tegen! Dit is pas het geval na bijna 10 kilometer wandelen bij een plasje in een voormalige vijver van een havezathe.  Dit bankje ligt wel in de schaduw, maar we rusten toch maar even om wat te drinken. In dit geval dus meegebracht in onze rugzakken.  
     
Pas na ruim 14km vinden we een klein bankje, lengte ongeveer een meter, waar we samen nog net oppassen. Hier nuttigen we onze broodjeslunch (en uiteraard breakers).  Een stukje verderop komen we over landgoed Wolink, waar we langs een boerderijk komen met twee aangebouwde endhuisjes. En exemplaar is hier gangbaar, maar 2 aanbouwen, waar ouders/grootouders onderdak kregen is best bijzonder. Bij het landgoed hoort nog een bos, waar we door wandelen.  We zien hier veel varens als onderbegroeiing.
     
Wat vandaag bijzonder opvalt is dat boeren druk doende zijn met het maaien van het gras, of het omschudden van eerder gemaaid gras. Opvallend is daarbij in het bijzonder hoe gevarieerd het materieel is. Omschudders (of heet dat niet zo?) van kleiner en ouder formaat en zeer brede exemplaren. Op het laatst, zien we een loonbedrijf druk bezig om het gemaaide gras al op te halen met een soort enorme stofzuiger met ernaast een grote trekker met wagen. Dit gaat soms met flinke snelheden...
     
Na nog een aantal landelijke tafereeltjes komen we bijna ongemerkt Eibergen binnen, waar ook nog restanten van de voormalige textielfabriek zijn te zien. Maar we hebben de 21 kilometer ondanks weinig onderbrekingen goed doorstaan en zo komen we rond 14:30 uur op het eindpunt bij het centrum van Eibergen aan. Hier genieten we nog even na op de terrassen voor we met bus en trein terugreizen naar Ruurlo.
     
Ook de administratie moet natuurlijk nog even gebeuren. En het leukste daarbij is om de ongeveer 64 kilometers van de laatste 4 etappes in te kleuren!

Resultaat van vandaag: weer 21 kilometer dichter bij het einddoel!


Stand van zaken: 371 van de 400 kilometers gewandeld.  


Naar de overzichtspagina Trekvogelpad

Naar Wandelhomepage