Trekvogelpad

3e etappe: De Rijp - Zaanstad 17 km
24 augustus 2011

Het zou een vrijwel droge dag worden met hooguit een enkel buitje. Ja het zou...  
Openbaar vervoer is voor vandaag geen optie en gaan de fietsen dus weer mee. We rijden richting Zaanstad met de bedoeling om de auto daar te parkeren en eerst naar het beginpunt te fietsen. Maar tijdens de rit naar Zaanstad regent het wat en fietsen met regen is nog minder leuk dan wandelen met regen. Dus stallen we de fietsen bij het eindpunt en rijden met de auto naar De Rijp. Om 10:15 gaan we van start met de wandeling en het is gelukkig zo goed als droog.
     
Mooie huisjes en andere gebouwen in De Rijp! Een smalle dorpsstraat, waar auto's elkaar nauwelijks kunnen passeren.
Wanneer we het dorp uitwandelen begint het weer te regenen. We nemen de mini-paraplu's om ons ertegen te wapenen.  Na enkele kilometers regent het nog steeds. En dit, terwijl de buienradar vroeger in de ochtend nog een buienloos beeld gaf...  Af en toe wordt het iets lichter in de lucht, maar even snel begint het ook weer harder te regenen.
 
Onze jasjes en (korte) broeken worden toch ook wel nat langzamerhand. Maar we doen de poncho's nog maar niet aan, we komen dicht bij Spijkerboor. Niet bij Annen deze keer, maar ook in Noord-Holland ligt een gehuchtje met deze naam. Vorig jaar waren er fietsend al eens geweest en op het terras bij het Heerenhuis wat gegeten. Dat zal deze keer zeker niet lukken, maar een kopje koffie en hopen op beter weer moet kunnen. Eerst komen we nog langs het Fort Spijkerboor uit 1887, dat onderdeel was van de Stelling van Amsterdam.
     
De schipper van het pontje had weinig te doen en wachtte op klandizie in de keet vlakbij het pontje. Aan het brandend licht aan de overzijde lijkt 't Heerenhuis in ieder geval open te zijn...  Het pontje bevat naast de markering van het Trekvogelpad ook de geelrode markering van streekpad 'Stelling van Amsterdam'.  We kunnen rustig genieten van een kopje koffie en .... het lijkt droog te worden. Dit blijkt buiten inderdaad bijna..... het geval te zijn. Een sloffe wind zou je het kunnen noemen. Helaas duurt dat niet lang en begint het weer harder te regenen. Dit blijft zo totdat we Oostknollendam zijn doorgewandeld. We hoopten hier een cafetaria tegen te komen om zowel iets te eten, als te hopen op beter weer. Van de weersvoorspellingen blijkt in ieder geval niet veel te kloppen!
Oostknollendam onze pleisterplaats 

Zo komen we in Wormer. Bij een jachthaven staat een bord van eetcafé, restaurant, hotel.  Hier gaan we alsnog naar binnen en nemen de tijd voor wat eten. We zitten in een serre met uitzicht over een meer "De Poel". Het duurt niet lang en het regent echt pijpestelen!  Zeker op het glas van de serre is dat goed te horen. Droog wordt het niet. Nu besluiten we verder te wandelen met poncho's aan.  En dat lijkt te helpen!  Zo lang we de poncho's aan hebben heeft het nauwelijks geregend!  Zo zijn de laatste kilometers door de droogmakerij "Engewormer" en de "Kalverpolder". Dit blijken echte vogelgebieden te zijn.
     
In het weiland zien we verschillende groepen ganzen. Bij één van deze groepen een wit exemplaar..  Het blijkt geen gans te zijn maar een lepelaar!  Moest behoorlijk voor worden ingezoomd met het fototoestel...  Ook kievitten zijn te zien en veel zwarte kipjes lijkt het wel. Waarschijnlijk waterhoentjes.  
   
Inmiddels zien we de draaiende molens van de Zaanse Schans. De achtergrond van de industriegebouwen past er toch niet zo mooi bij...  De kleine watermolentjes in de polder draaien nauwelijks vanwege de zwakke wind, maar het staat leuk in het landschap. Bijna aan het eind van de route van vandaag komen we nog langs een amerikaanse... hoe heet zo'n ding ook alweer? Het is in ieder geval een watermolen.  Om 15.00 komen we weer bij de fietsen. We stoppen de poncho's weer weg en rijden terug naar De Rijp.  

Jammer van het weer van vandaag, maar tijdens het terugfietsen hebben we de route grotendeels ook nog met zonnig weer kunnen bekijken. In totaal nu 59km gewandeld van het Trekvogelpad.

Naar de volgende etappe
Naar de overzichtspagina Trekvogelpad

Naar Wandelhomepage