Trekvogelpad

4e etappe: Zaanstad - Landsmeer 17 km
26 augustus 2011

De ervaringen van de vorige etappe leerden dat je het weerbericht niet altijd even serieus kan nemen.  Voor vandaag wordt niet veel soeps verwacht. Pittige onweersbuien en in het oosten zelfs hagelstenen en zeer veel wind...  Als deze verwachting niet uitkomt is het tenminste voordelig.  Maar kiezen om te gaan of juist niet..  Lastig!

We verkassen vandaag ook van het hotel in Akersloot naar Volendam. Dus ook koffers inladen en dergelijke. Na het ontbijt vanmorgen krijgen de weerprofeten gelijk. Een heftig onweer met veel neerslag. Bij dat soort weer passen maar erg weinig activiteiten. Wanneer het enigszins is opgeklaard gaan we op pad naar onze beoogde eindbestemming Landsmeer. Of het van wandelen komt of niet.. even afwachten.

In Landsmeer slaan we nog wat broodjes en breakers in. Het weer is op dat moment heel aardig. We besluiten het erop te wagen en parkeren de auto en gaan eerst met de fietsen op pad. Dit gaat goed. Tenminste, tot Oostzaan.  Daar begint het te regenen en de wegwerpponcho's, die we hadden gekocht om gewicht te besparen ten opzichte van het meer degelijk materiaal, trekken we aan en verder maar weer. Deze poncho's zijn voor het wandelen nog niet zo gek, maar voor het fietsen waardeloos. Kortom, we worden toch wel nat!  Na wat gemopper tussen ons beide over wat we nu moeten, besluiten we bij 't Heerenhuis eerst een kopje koffie te nemen.  Dan is het inmiddels weer droog. Twee opties: 1 terugfietsen (is 11 km en gaat vrij snel),  2 wandelen (is 17 km en duurt gauw 4 uur)
We gaan toch maar voor het wandelen!

   
We wandelen om 12.30 uur vanaf café 't Heerenhuis de tegenoverliggende woonwijk in. Hier lopen we ook nog een stukje fout. Niet goed opgelet, de markering was er wel degelijk! Dan komen we in het recreatiegebied Jagersplas, wat eindigt bij een viaduct vlakbij verkeersknooppunt Zaandam. Hier valt op dat de natuur vrij plotseling overgaat in de hoogbouw van Zaandam.
   
We wandelen via een fietspad, parallel aan het spoor, langs de polder Oostzaan naar het gelijknamig dorp. Vanaf dat moment wandelen we vrijwel de hele etappe door 'Het Twiske',  een gebied ontstaan door ontgravingen voor het aanleggen van de Coentunnelweg. Een hele mooie, afwisselende route over halfverharde wandelpaadjes, fietspaden en graspaden. En, niet onbelangrijk, het weer is lekker!  Af en toe een flets zonnetje, maar op een heel enkel druppeltje na, was het de hele wandeletappe droog!
     
Onderweg passeren we vele bruggetjes. Bovenstaand exemplaar bevat overstapjes om te voorkomen dat ook grazers het bruggetje gebruiken. Maar dat overstapje brengt je bijna op het nivo van de leuning. Daarom moet Alie toch even proberen of je op die manier ook naar de overkant kan komen. Dat lukt op zich best, maar de groene aanslag blijkt nogal glad te zijn. Dus toch maar weer een stukje lager het water overgestoken. Dan komen we langs een vogelobservatiepost. Als 'trekvogelpadders' moeten we hier toch wel even bij stilstaan. Twee informatiepanelen geven hulp bij het herkennen van onder meer eenden en ganzen.
     
Inmiddels weten we wel dat op de linker foto een zwaan is te bewonderen. Toch maar even voorzichtig er langs gewandeld. Hij/zij had ook nog familieleden bij zich...  We blijven ondertussen toch maar de regenuitrusting onder handbereik houden. Je weet maar nooit, en dan is de poncho snel gepakt!  We hebben intussen al een flink stuk langs het water van Het Twiske gewandeld. Op de foto rechts zijn een aantal eilandjes met bruggen verbonden tot een halve cirkel door het water.
 
We zien een moederfuut met jong zwemmen, waarna de route weer een stukje door het land gaat. Opnieuw wordt het erg donker en zelf enkele spatjes voelen we. Bang voor (veel) meer trekken we de poncho's maar aan. Toch blijkt het erg mee te vallen. De bui trekt opnieuw over/langs ons. En zo komen we al dichtbij Landsmeer, ons eindpunt vandaag.
 
Bij de brug met een schutsluisje gaan we linksaf en zo wandelen we om 16:05 Landsmeer binnen. Gelukkig toch een leuke wandeldag gehad. Jammer van het natregenen vooraf, maar het besluit was goed!

N.B: het geluk was met ons, want in onze thuisomgeving is het onweer behoorlijk heftig geweest met omgewaaide bomen e.d.

Naar de volgende etappe
Naar de overzichtspagina Trekvogelpad

Naar Wandelhomepage