Trekvogelpad

5e etappe: Landsmeer - Broek in Waterland 11 km
28 augustus 2011

Oorspronkelijk op deze zondagmiddag een 16km etappe gepland. Maar omdat de vorige etappe wat is ingekort vanwege het weer, komt het nu beter uit om een nog kortere etappe te gaan doen tot Broek in Waterland. Voordeel is dan ook dat de etappe erna tot Diemen kan en we dan weer met het openbaar vervoer kunnen reizen. Ook nog vanaf ons hotel in Volendam.

Maar... Deze zondag is het weliswaar stralend weer, maar dan vooral regenstralen!  Buienradar en ook de voorspellingen geven aan dat met name de tweede helft van de middag beter kan worden.  Daarom gaan we eerst nog naar Purmerend om alvast warm te eten en we de tijd overbruggen.  En inderdaad, het weer knapt op. We halen de fietsen en wandelattributen op bij het hotel en gaan naar Broek in Waterland om de fietsen te parkeren. Daar breekt een enorme plensbui los... Tja, moet dat nou?  Een poos in de auto wachten en uiteindelijk in de regen toch de fietsten bij een schooltje neergezet en vervolgens met de auto door naar Landsmeer. Daar aangekomen begint het opnieuw flink te regenen. Als het bijna droog is, helaas nog niet helemaal, trekken we de poncho's aan en gaan om 15:20 van start.
   
We wandelen Landsmeer uit via een voetpad, later fietspad en we komen vlakbij de Noordelijk Ring A10 bij Amsterdam.  Daarna draait de route in noordoostelijke richting op weg naar Het Schouw. We wandelen via een fietspad dat door het veld kronkelt. Zo komen we ook langs een oorlogsmonument, op de plaats waar in WOII een Wellington bommenwerper is neergekomen. Na 5km wandelen komen we in Het Schouw bij een pontje dat met een bovengrondse/waterse(?) kabel heen een weer wordt bewogen.
Aan de overzijde gaan we een stuk langs de N235 tot Watergang. Daar begint de uitdaging van vandaag!
     
Via het bruggetje betreden we het "Varkensland", een weidegebied, waar je alleen buiten het broedseizoen mag komen. Het is dus een belangrijke vogelplek.  Daarnaast loopt dit deel van de route via het Laarzenpad.  Die uitdrukking is niet toevallig gekozen blijkt al snel! Elke stap die we in het drassig land zetten is het kijken dat je niet tot over de enkels in het water zakt. Zo schiet het niet erg op met de kilometers en dan komen we bij een sloot. Daar zouden we een bruggetje over moeten... maar daar zit nog een andere sloot tussen! Ai, moeilijk tracÚ gewandeld en nu moeten we ook nog bijna dat hele stuk terug om via een vlonder op het juiste pad terecht te komen! En dan komt er van bovenaf ook nog een beetje onheil in de vorm van regen. Gelukkig niet lang.
     
We wisten dat we in de gemeente Waterland zijn. We weten nu ook waarom die gemeente zo heet. Het blijft elke stap opletten  waar je je voeten zet. Wanneer we weer een weiland oversteken, waar een boerin net de koeien vandaan drijft richting de boerderij, spreken we haar even een moment. Zelfs de koeien vinden het volgens haar te nat, het schijnt dat deze dieren ook een ander gedrag vertonen en nergens zin in hebben...  Ze vraagt ons of we wel zeker weten of we doorgaan, vanwege de natheid. Maar ja, de weg terug is even nat. Of wacht er toch nog meer?  Dat blijkt mee te vallen, of misschien beter gezegd, niet extra tegen te vallen.  Bij een bruggetje ligt een bootje, waar we een mogelijk alternatief in zien. Maar het staat vol water, dus niet zo handig.
        
Het duurde wel even, maar uiteindelijk gaat het doorkruisen van doorweekte weilanden over in een halfverhard karrenspoor naar Broek in Waterland. Daarvoor hebben we heel wat overstapjes genomen om van het ene naar het andere weiland te komen.  Bij de verharde weg aangekomen zien we het blauw schildje van het Laarzenpad nog een keertje terug. Dan wandelen we door het dorp met mooie houten huizen.
         
We zien nog een apart bouwsel, een soort tuinhuisje. We zijn het dorp nog niet helemaal door, terwijl we bij de fietsen komen. Het vervolg komt de volgende etappe..  Ondanks dat we vandaag de poncho's  een paar keer hebben aangetrokken onderweg en ook weer uit omdat het toch wel wat warm en benauwd is,  bleek het toch niet echt nodig. Het bleef onderweg bij een aantal druppen.
 
Wanneer we om 18:05 op de fiets stappen is het droog, maar donkere wolken zijn zichtbaar in de richting van Landsmeer. Helaas moeten we onderweg een flinke bui trotseren....  Hopelijk gaat het de komende wandeldagen beter..

Naar de volgende etappe
Naar de overzichtspagina Trekvogelpad

Naar Wandelhomepage