Trekvogelpad

6e etappe: Broek in Waterland - Diemen 22 km
30 augustus 2011


Vanmorgen de gordijnen open en.... Ja hoor, weer regen!  Je zou er moedeloos van worden. We kunnen wel wat hebben, maar wandelen met mooi weer zoals in de eerste twee etappes is toch wel aangenamer!

Na het ontbijt steken we in dit geval even de weg over om naar de bushalte te gaan. Een OV-dag dus vandaag voor wat betreft het vervoer naar en terug van de wandeletappe van vandaag. Het openbaar vervoer is richting Amsterdam uitstekend. 8 bussen per uur! Om in Broek in Waterland te komen, moeten we het met de helft van dit aantal doen, aangezien de helft sneldiensten zijn die wel langs Broek in Waterland komen, maar er niet stoppen.  Zo komen onze OV-chipkaarten dus goed van pas! De strippenkaart is hier niet meer geldig, dus ook weinig keus.

Om 9:20 staan we aan de start van deze etappe in Broek in Waterland. Mooi op tijd. Dus alle rust om te wandelen. Het weer is opgeknapt en zo gaan we lekker van start!
     
Opnieuw bewonderen we weer een aantal mooie houten huizen in het dorp. De tweede van links (donkerblauw) is te koop...
We wandelen naar Zuiderwoude, 2,5km verderop. Een mooi klein dorpje (de rechter 2 foto's hierboven).

En daarna.. jawel, weer regen! Het is niet veel en het gaat niet hard, een parapluutje is voldoende, maar toch. We wandelen langs een smal landweggetje. De sloten ernaast zitten vol met kroos, dat roodachtig van kleur is. Het lijken wel fietspaden constateerden we apart van elkaar..
   
En even later dat bord! Hier is het toch echt zichtbaar dat het een sloot is!  Voor waterfietsen?
We wandelen onder de rook van Amsterdam. Eerst kon je dat nauwelijks zien maar nu we richting Ransdorp wandelen zien we de flats, bouwkranen en schoorstenen van de stad. Bovendien wordt ook het geluid van de A10 hoorbaar. Toch is dit een rustig gebied. Weinig verkeer en veel groen, waarin ook veel vogels zichtbaar zijn. Verder koeien en schapen, waaronder bijzondere exemplaren.  Een kruising tussen bruine en gebroken-witte schapen leveren blijkbaar bonte schapen op!
   
De spitsloze kerktoren van Ransdorp is al in de buurt. We moeten nog wel een stukje omlopen om er te komen. Dat valt nog niet mee, want we moeten beide naar de WC. Gelukkig is er in Ransdorp een Café hadden we op internet al gezien. Maar ter plekke aangekomen blijkt die op zowel maandag als dinsdag gesloten.  Dus nog even ophouden en door naar Durgerdam.
   
Gelukkig hebben we in Durgerdam wel succes. We hadden, mede vanwege 2 buitjes onderweg ook geen gelegenheid gehad om te kunnen zitten. Inmiddels zitten er al bijna 13 km op!  Vanaf de dijk hebben we mooi uitzicht over het Buiten IJ en stadsdeel IJburg aan de overkant.
   
Na de middagpauze hebben we een mijlpaal gehaald: 100 km zitten erop!  Nog 300 km te gaan....
We wandelen op de kruin van de dijk op een schelpenpaadje en komen dicht langs de noordelijke ingang van de Zeeburgertunnel. Apart om dat zo eens te zien en er niet doorheen te rijden. Verderop liggen veel boten, kleine aken, die blijkbaar als woonboot worden  gebruikt. We komen langs Schellingwoude en moeten vervolgens over de Oranjesluizen naar de overkant.
   
Toch wel een spektakel zo'n sluizencomplex. Verbluffend om te zien hoe de flinke schepen in de sluis worden gemanouvreerd. Een mooie staaltje stuurmanskunst. Vanaf de sluis kijken we over het IJ naar het centrum van Amsterdam.
   
Aan de overzijde blijkt zelfs dit gebied rijk aan vogels. Nu we het Trekvogelpad wandelen gaan we er toch meer op letten... De aalscholver droogt zijn vleugels speciaal even voor de foto. Bij de Zeeburgerbrug staat dit fraaie pand uit 1727 dat het Gemeenlandshuis was. Toch eens opzoeken wat de tekst boven de deur betekent.
   
De brug naar de nieuwbouw is mooi van vorm (vinden wij).  De nieuwbouw zelf.... hmm..  De locatie is natuurlijk wel mooi, aan de rand van Amsterdam en aan het water, zodat je een zeilklasje voor de deur kan organiseren.  Dan komen we voor dit moment aan de gemeentegrens bij de Nesciobrug.
     
Aan de voet van de Nesciobrug, aan de overkant van het Amsterdam-Rijnkanaal komen we direct bij het bordje "Diemen". Een stukje nog langs het kanaal en dan zien we een bord dat het fietsverkeer wordt omgeleid. Geen idee of dit ook voor wandelaars van toepassing is. Daar komen we de volgende etappe dan wel achter.... Bij de gele afvalbak is een pad naar een woonwijk. Aangezien we langs dat pad ook naar het NS station Diemen kunnen komen stoppen we hier voor wat betreft de route en hebben er ruim 21 km opzitten. Dan nog een kilometer naar het station en we kunnen weer naar het hotel.  

Begon de etappebeschrijving met de ov-chipkaart. We eindigen er ook mee. We gingen er vanuit dat je met een ov-chipkaart in het ov terecht kan.. Ja maar..  niet bij de NS!  De poortjes weigeren op onze kaarten te reageren. Toch maar een gewoon kaartje gekocht. Gelukkig kan dat nog. Blijk je voor het reizen met de trein weer een apart 'produkt' op de ov-chipkaart te moeten zetten!  Gelijk maar gedaan via internet toen we in het hotel waren. Nu maar afwachten of het ook werkt!

Maar goed, we zijn inmiddels 107 km onderweg op het Trekvogelpad!

Naar de volgende etappe
Naar de overzichtspagina Trekvogelpad

Naar Wandelhomepage