Trekvogelpad

8e etappe: Weesp - Hilversumse Meent 15 km
2 september 2011


Vandaag de 8e en laatste etappe van deze vakantie.  We hebben de laatste overnachting bij van der Valk in Volendam er op zitten en gaan daarom met de auto op pad naar Weesp, waar we de auto bij het station parkeren. Even een klein stukje en we zijn weer bij de route van het Trekvogelpad. Omdat we de auto nog moesten inladen en ook iets verder moesten rijden is het 10.05 uur wanneer we bij de sluis staan om aan het vervolg van de route te beginnen.
   
We wandelen langs de Vecht, met oude huizen, richting het Fort, dat onderdeel was van de Hollandse Waterlinie. Daarna volgen we een smal weggetje langs woonboten en draaien dan af het veld in.  Allemaal weilanden. Met deze natte zomer zijn die mooi groen om het van de positieve kant te bekijken.. We wandelen met zicht op het spoorknooppunt bij Weesp, waar treinen van en naar Flevoland afbuigen en treinen richting Amersfoort en Amsterdam rijden. Opvallend hoeveel treinen hier rijden. Zo komen we steeds dichterbij het Naardermeer.
   
Opnieuw loopt onze route samen met het Floris V Pad. Niet vreemd, nu we zo dicht bij het Muiderslot zijn. Wanneer we het Naardermeergebied zo'n kilometer zijn binnengewandeld via een fietspad, komen we twee wandelaars tegen die met een andere route bezig zijn. We wisselen even wat ervaringen uit. Ze wijzen ons erop dat een kilometer verderop een oude vrouw lekker koffie voor een euro verkoopt. Uiteraard weten we niet of onze route daar ook langskomt, maar als het zo is, zullen we er zeker gebruik van maken. Wanneer we verder wandelen komen we op enkele tientallen meters vanaf de snelweg A1. Het blijkt te zijn ter hoogte van knooppunt Muiderberg. Zo zie je ook eens wat zo'n plek te bieden heeft!  We gaan de sloot over en wandelen via een blubberig pad door het bos.
     
Iets verderop blijkt dat we inderdaad langs 'Tante Annie Mostert', zo blijkt ze te heten, komen. We schuiven aan bij deze 86 jarige mevrouw en het blijkt voor haar leeftijd een zeer kwieke dame, ondanks twee kunstheupen. Ook heeft ze van alles te vertellen. Een leuke onderbreking van de wandeling!  Vlakbij haar huis kijk je over het Naardermeer. Een prachtplek, maar wel afgelegen.
   
We wandelen langs een mooi karrenspoor aan de randen van het Naardermeer richting Naarden. Bij een woning met naastgelegen weiland blijken twee dwerggeitjes uit het weiland te zijn ontsnapt. Ondanks dat ze niet erg schuw zijn lukt het niet om ze te pakken om ze terug te kunnen zetten. Zou waarschijnlijk ook weinig effect hebben gehad, want deze geitjes kunnen zo weer onder het hek door. We kloppen nog even bij de woning aan, maar daar blijkt niemand thuis. Gelukkig is er hier geen verkeer. We gaan er maar vanuit dat ze moeder geit wel weer zullen opzoeken.

Intussen is de kerktoren van Naarden al goed zichtbaar en niet veel later komen we in de bebouwde kom. Daar is er wel enige onduidelijkheid over de route. Staat goed aangegeven, maar klopt niet met de omschrijving.

   
We wandelen enkele kilometers langs de Karnemelksloot, onderdeel van de vroegere Hollandse Waterlinie. Vlakbij Naarden was er een inundatiesluisje om te zorgen dat het gebied eventueel onder water kon worden gezet.

We naderen inmiddels het eindpunt van onze wandeling van vandaag bij de Melkmeent in Hilversumse Meent. Blijkbaar een soort satelietwijk van Hilversum, die tegen Bussum aan ligt in plaats van tegen Hilversum.  We komen om 14:56 aan bij de bushalte. Enkele minuten eerder zagen we al een bus voorbij rijden. Dit bleek 'onze' lijn 105 naar station Naarden-Bussum te zijn geweest, die om 13:57 had moeten vertrekken. We waren dus op tijd volgens dienstregeling, maar de bus veel te vroeg. Er zit niks anders op dan te wachten op de bus van 14:38, die ons alsnog naar het station brengt. Dan nog 7 minuten met de trein en we zijn weer bij de auto in Weesp.

De vakantiewandelingen zitten er op! 141 km hebben we langs de route gewandeld. (aanloopstukjes voor vervoer dus niet meegerekend).  Nog 259 km te gaan... Dit jaar zal het er waarschijnlijk niet meer van komen om verder te gaan, maar we zullen zien..


Naar de volgende etappe

Naar de overzichtspagina Trekvogelpad

Naar Wandelhomepage