Trekvogelpad

9e etappe: Hilversumse Meent - Baarn 18 km
17 februari 2012


Een tussendoortje..  Alie had een training in Twente en we wilden nog eens een keer naar paleis Soestdijk. Aangezien er tussen de training op donderdag en zaterdag van de rondleiding in Soestdijk nog een vrijdag zit, hadden we het plan in december al snel gemaakt. Een dagje Trekvogelpad!  We zijn immers al bij Hilversum in de buurt en dus ook bij Soestdijk.

We nemen als uitvalsbasis weer het hotel Gooiland in Hilversum en deze dag kunnen we van en naar de route met de bus.

Zo zitten we om 9.33 uur in de bus, lijn 105, vanaf het station Hilversum naar de Hilversumse Meent. Om 10 uur staan we dan weer aan de Melkmeent, waar we in september de laatste etappe hadden beŽindigd.
     
Kort na onze start komen we al op landgoed Bantam, eigendom van Natuurmonumenten, waarna we verder wandelen via het Spanderswoud. Hier wordt gewerkt aan het bos. In dit geval wordt heide gecreŽerd om een meer natuurlijke vegetatie te krijgen. Het was namelijk aangelegd als productiebos. Daarna gaan we via 'natuurbrug Zanderij' over een weg en het spoor.  Deze brug verbindt de natuurgebieden van het Gooi en de Utrechtse Heuvelrug met elkaar.
     
Deze brug was vanaf het begin (2006) een succes. Vele reeŽn, vossen, dassen enz. zijn de brug overgegaan sinds de bouw. Vanaf de brug is de televisietoren van Hilversum te zien. Na de oversteek komen we op de Westerheide. Gelukkig valt het weer erg mee. Rustig, droog en zelfs de zon komt er al een beetje door.
   
De heide bloeit nu niet natuurlijk, maar de rust en uitgestrektheid is ook in februari mooi!
     
Van de Westerheide komen we bij de Zuiderheide. Er tussenin ligt de weg tussen Laren en Hilversum. We komen daarbij langs Laplace en nemen daar een koffiepauze. Na de pauze komt de zon er steeds meer bij. Het lijkt al bijna voorjaar. In het zonnetjes is het goed toeven!
   
Aan het eind van een oude postweg over de heide komen we langs een schapenschuur (mag dat ook schaapskooi heten?), waar de schapen zich te goed doen aan een verse voorraad hooi.  Daarna maken we wat bochtjes door het bos om de A27 te kruisen.
   
Door de zon valt het licht mooi in het bos. Je krijgt er een voorjaarsgevoel van. Bijna niet voorstellen dat een paar dagen geleden nog volop werd geschaatst!  In een deel beukenbos zagen we een eekhoorn wegflitsen en waren vele pimpelmezen te zien. Nou is een pimpelmees niet echt een trekvogel, maar aangezien we met het Trekvogelpad bezig zijn moeten er af en toe toch vogels worden vastgelegd?  En deze pimpelmees was zo druk met de beukenootjes bezig, dat we er vrijwel bovenop stonden. Dus maar op de gevoelige plaat!
   
We naderen al aardig het eind van deze dagetappe, wanneer we door de tuinen van Kasteel Groeneveld komen.
We lopen eerst even verkeerd, maar kunnen dit nog herstellen door het park even te doorkruisen. Het kasteel wordt gerenoveerd, maar met de huidige huizenmarkt hadden we het toch niet gekocht....
   
Wanneer we het landgoed via een onbewaakte spoorwegovergang verlaten komen we erachter dat we bij het eindpunt de bus, lijn 70, van 14:18 niet zullen halen en wandelen dus rustig verder. Maar wanneer we vlakbij de bushalte komen rijdt de bus, met 7 minuten! vertraging toch nog langs.  Om 14.25 zijn we dus bij de bushalte bij de Bosbadlaan even buiten Baarn. Gelukkig houdt de volgende bus, van 14:48, zich keurig aan de dienstregeling.  Weer een etappe erbij!  

Inmiddels zitten 159 van de 400 kilometers erop.  
Naar de overzichtspagina Trekvogelpad

Naar Wandelhomepage